Prima pagină » Titlurile zilei » Un bucătar celebru din Israel vrea să dea lovitura în afaceri la Iași. A deschis un magazin în centru și a lansat un proiect interesant! Chef Fuad Snunu învață copiii cu dizabilități să gătească

Un bucătar celebru din Israel vrea să dea lovitura în afaceri la Iași. A deschis un magazin în centru și a lansat un proiect interesant! Chef Fuad Snunu învață copiii cu dizabilități să gătească

04 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Chef Fuad Snunu, un bucătar originar din Israel, a venit în Iași în urmă cu 5 ani, pentru a ajuta copiii cu dizabilități. S-a îndrăgostit de orașul Iași și a decis să rămână aici, să ajute în continuare copiii cu nevoi speciale, dar și să lucreze ca bucătar. În urmă cu două luni a deschis și un magazin cu diverse sortimente de baclava și kunefe, dezvoltând afacerea cu deserturi arăbești

Chef Fuad Snunu, bucătar școlit în străinătate, a venit în Iași pentru prima dată în 2017, pentru a-i învăța pe copiii cu nevoi speciale să gătească. I-a plăcut atât de mult Iașul, încât a decis să vină an de an și să se angajeze aici ca bucătar. Mai mult, a deschis de numai două luni, pe strada Costache Negri, un magazin cu deserturi arăbești, care se numește Baclava Cafe.

„Am afaceri aici și în alte țări, precum Canada, Germania, Australia, Iordania și Israel. Am venit în Iași în 2017, cu un proiect pentru o școală, pentru a ajuta persoanele cu dizabilități. După aceea am venit în fiecare an și apoi m-am angajat bucătar la Hotel Ciric. Apoi am colaborat cu cei de la Star of Hope, am deschis o mică școală pentru gătit pentru copiii cu dizabilități. E un fel de terapie pentru ei. Apoi m-am decis să deschid o mică afacere în Iași. M-am îndrăgostit de acest oraș. Să fiu cinstit, de aceea am decis să aduc gustul special de baclava și kunefe (n.r.- knafe) din Israel, desertul tradițional. Brânza specială este secretul desertului. Lucrez cu un băiat Ștefan, din Iași, care a fost «studentul» meu și mă ajută la tot ce am nevoie. Toți străinii din comunitățile din Iași vin și întreabă de baclava și kunefe”, spune Chef Fuad Snunu, în vârstă de 43 de ani.

Chef Fuad Snunu: „Am construit un business de succes”

Chef Fuad Snunu, originar din Israel, povestește că a plecat în Australia și Canada pentru a se școli. Este singurul din familie care a plecat în străinătate să învețe cum să fie cel mai bun bucătar. Spune că lucrează în domeniu de 23 de ani și va face asta până va ieși la pensie.

„Sunt chef de mulți ani și am propria școală de gătit, în Canada. Pentru că am studiat acolo mulți ani, am construit un business de succes și în această țară. Eu am studiat 2 ani în Australia și apoi am stat 7 ani în Canada. De ce am ales România, mă întreabă toată lumea. Totul a început aici, înainte de Crăciun, când am ajutat prima dată copiii cu dizabilități. Fiica mea va veni aici anul viitor și va studia medicina veterinară. Studenții care vin aici știu ce e kunefe, ce fel de desert tradițional este, cum se face. Toată lumea vine aici, inclusiv românii. Mă știu ca Chef Fuad. Nu sunt faimos, dar știu că aici mănâncă kunefe ca acasă”, mai spune Chef Fuad Snunu.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea magazinului de condimente al medicului libanez Zaki Chehab.

Ieșenii au oferit pachete cu baclava și deserturi arăbești de Crăciun

Bucătarul spune că se vând atât sortimentele de baclava, cât și kunefe, desertul tradițional israelian. Înainte de Crăciun a avut cozi imense cu clienți, în fața magazinului, care au vrut să cumpere cadouri dulci pentru cei dragi. Bucătarul spune că a fost ajutat de colegul său Ștefan pentru a onora toate comenzile primite.

„Mi-a venit ideea să fac cadourile pentru sărbători, mici cadouri pentru cei dragi. De ce să cumpere un kilogram sau două de baclava când putem să facem ceva mai mic, de jumătate de kilogram, cu mesajul «Crăciun fericit»? E gustos și ieftin acest cadou și oferi ceva drăguț. Multe persoane mi-au trimis mesaje cu pozele cu cutiile goale și îmi spuneau că mai vor. Baclavaua vine din Turcia, dar gustul la cele făcute de mine este diferit. De obicei, baclavaua are mult sirop, dar cele făcute de mine sunt mai ușoare, poți să mănânci mai multe. E un desert light”, mai spune Chef Fuad Snunu.

O altă afacere de succes prezentată de BZI este a bijutierului italian Vincenzo Bartolomeo, stabilit în Iași.

Cele mai căutate deserturi făcute de Chef Fuad Snunu sunt baclava și kunefe

Un kilogram de baclava se vinde cu 60 sau 80 de lei, iar o porție de kunefe este 15 lei. Desertul tradițional israelian conține kataif, o fidea specială, o combinație de 3 brânzeturi, ulei vegetal, fistic și un sirop făcut din 3 litri de apă și 3 kilograme de zahăr. Printre sortimentele de baclava cu fistic, caju sau ciocolată, mamoul cu nuci, sunt și deserturi pentru diabetici.

„Sunt cu puțin zahăr și sirop, special făcute pentru aceste persoane. Baclava, kunefe sunt printre cele mai căutate deserturi de aici, dar în fiecare zi fac ceva nou pentru a atrage clienții. Mâncarea iese mai bună când este gătită cu suflet. Oamenii care vin aici vor din fiecare câte puțin, de aceea fac mai multe tipuri de kunefe, mai multe deserturi. Fac și mic dejun, din specialități arabe. E doar 10 lei micul dejun și mai ales pentru studenți, e ok. Toată lumea merită să testeze produsele noastre, cu gust special. Veniți să le gustați!”, mai spune Chef Fuad Snunu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *