Un bărbat din Iași a dat în judecată Oficiul Stării Civile. Mihai B. le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună înregistrarea tardivă a nașterii fetiței sale. Ieșeanul a susținut că nu a putut înregistra venirea pe lume a micuței, din cauza pandemiei de COVID-19. Totuși, judecătorii au respins cererea formulată de bărbat
Un bebeluș născut în plină stare de urgență nu există în acte! Un ieșean a cerut înregistrarea în documente a fetiței! Încurcătura ar fi fost cauzată de pandemia de COVID-19!
Totuși, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins solicitarea formulată de către Mihai B.
„Instanța admite excepția necompetenței generale a instanței. Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul Oficiul de Stare Civilă Iași”, au precizat judecătorii ieșeni.
Însă decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Bărbatul din Iași le-a cerut judecătorilor înregistrarea tardivă a nașterii fetiței
Procesul intentat de Mihai B. Oficiului de Stare Civilă Iași a început pe 23 iulie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, bărbatul a solicitat ca instanța să dispună înregistrarea tardivă a nașterii fetiței M.B., născută pe data de 18 aprilie 2020, la debutul pandemiei de COVID-19 în România.
„Nașterea fetiței a avut loc pe data de 18 aprilie 2020, în Israel. Minora nu a fost declarată din cauza interdicțiilor de deplasare instituite pe fondul pandemiei de COVID-19”, a menționat bărbatul din Iași în fața judecătorilor.
De cealaltă parte, reprezentanți municipalității ieșene au cerut respingerea acțiunii.
„Potrivit prevederilor O.U.G. nr. 33/2016 și ale H.G. 801/2016, înregistrarea tardivă a nașterii unei persoane nu mai este în competența instanțelor de judecată, ci a organelor administrative, respectiv a primarului localității pe raza căreia a avut loc nașterea. În plus, minora nu este cetățean român”, au afirmat reprezentanții municipalității.
La ce concluzie au ajuns magistrații din cadrul Judecătoriei Iași cu privire la acest caz
Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au analizat solicitarea formulată de Mihai B. și au prezentat și concluziile la care au ajuns pentru emiterea sentinței.
„La termenul de judecată din 17 noiembrie 2020, verificându-și competența, instanța a invocat excepția necompetenței generale a instanței, în privința căreia a rămas în pronunțare. Potrivit articolului 14, indice 1 din Legea nr. 119/2016, declararea nașterii se face în termen de 30 de zile pentru copilul născut viu și în termen de 3 zile pentru copilul născut mort. Termenele se socotesc de la data nașterii. În cazul în care copilul născut viu a decedat înăuntrul termenului de 30 de zile, declararea nașterii se face în termen de 24 de ore de la data decesului. Pentru copilul născut mort se întocmește numai actul de naștere.
Conform articolului 14, indice 2, alineatul 1 din același act normativ, după împlinirea termenului de 30 de zile, întocmirea actului de naștere se face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, cu avizul conform al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor sau, după caz, al Direcției Generale de Evidență a Persoanelor a Municipiului București.
Înregistrarea nașterii se realizează în termen de 90 de zile de la data solicitării. De asemenea, potrivit Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă, cererea privind înregistrarea nașterii după împlinirea termenului de 30 de zile se depune fie la SPCLEP / Primăria competentă să înregistreze nașterea, fie la SPCLEP / Primăria în raza căreia are domiciliul unul dintre părinți / persoana majoră neînregistrată, respectiv la sediul instituției interesate”, au subliniat judecătorii ieșeni.
Conform acestora, în consecință, potrivit dispozițiilor legale, competența de a dispune asupra înregistrării nașterii unui copil peste termenul de 30 de zile nu le mai revine instanțelor de judecată, ci unor organe fără activitate jurisdicțională, în speță Primăriei localității în care a avut loc nașterea.