Un bebeluș de patru luni a devenit material didactic pentru medicii rezidenți. Matthias s-a născut cu cinci malformații, iar operația care-i oferă o șansă la viață costă 20.000 de euro – FOTO

28 iul. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Matthias Gabriel Popa, un bebeluș de 4 luni, s-a născut în suferință și este nevoit să lupte pentru o șansă la viață. Medicii au sfătuit-o să avorteze, dar mama a refuzat. Matthias Gabriel s-a născut cu multiple malformații cardiace, cea mai gravă fiind Situs Inversus, o anomalie congenitală, în cadrul căreia anumite organe sunt situate în partea opusă față de cea pe care ar trebui să o ocupe în mod normal

Mama nu renunță și este pregătită să lupte pentru a-și salva copilul. În momentul de față, Matthias este internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București. Pe data de 28 iunie s-a prezentat pentru un icter prelungit, fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni neonatale, care se manifestă prin colorația galbenă a pielii și a albului ochilor. De atunci a început calvarul, iar cazul micuțului a devenit material didactic pentru medici.

La doar patru luni se luptă pentru viață

poză cu Matthias Gabriel Popa

Mattias Gabriel s-a născut cu multiple malformații cardiace, cea mai gravă fiind Situs Inversus

Matthias Gabriel are atât ficatul, cât și inima poziționate în partea opusă față de cum ar fi normal. Mai mult decât atât, mâna dreaptă nu i s-a dezvoltat decât până la încheietură, palma și degetele fiind lipsă. Cel mic așteaptă o șansă la viață de la Spitalul Privat „San Donato” din Milano.

Situația este una extremă, pe lângă malformația Situs Inversul medicii îl suspectează și de sindromul Alagille, o boală rară, caracterizată prin asocieri ale bolii hepatice cronice cu posibile malformații cardiace, faciale, oculare, osoase, renale sau pancreatice. La patul micuțului s-au prezentat, în ultimele zile, sute de medici care sunt uimiți de gravitatea cazului.

„Pe data de 28 iunie, ne-am internat, la Spitalul «Grigore Alexandrescu» din București, pentru icter prelungit, de aici a început tot calvarul. Analize peste analize, păreri peste păreri, studenți, medici rezidenți și alți medici din spital care ne pun mii de întrebări. Primele simptome au fost febra, vărsăturile și diareea.  În luna a cincea de sarcină am aflat că cel mic se va naște cu malformații și în spital am fost sfătuită să-l avortez. Nu i s-a dat nicio șansă, însă n-am putut să fac așa ceva.

Mi-am asumat de la început că voi lupta pentru copilul acesta, orice ar fi.  Matthias Gabriel are patru luni și 5,035 kilograme. Medicii îl suspectează de sindromul Alagille, deoarece are o malformație complexă la inimă, mai mult decât atât, s-a născut și cu Situs Inversus, astfel, inimioara și ficatul sunt în partea opusă față de cum ar fi normal și doar splina este pe partea stângă.

Pe lângă toate acestea, Matthias are și o malformație la mânuța stângă care s-a dezvoltat doar până la încheietură, palma și degetele nu, însă el o folosește și așa. La toate acestea se adaugă și un chist ombilical”, mărturisește Nicoleta Comănescu.

Micuțul cu mai multe malformații, material didactic pentru medicii rezidenți

poză cu Matthias Gabriel Popa

Situația este una extremă, pe lângă malformația Situs Inversul, medicii îl suspectează și de sindromul Alagille

Părinții se roagă pentru ca medicii italieni care au venit la Spitalul „Marie Curie” din București să preia cazul, în așa fel încât copilul să fie tratat la Spitalul Privat „San Donato” din Milano, pentru că cei din România i-au dat doar 20 la sută șanse de viață.

„A venit o echipă de medici din Italia și așteptăm răspunsul de la Spitalul «Marie Curie» din București, în legătură cu plecarea în Italia, la Spitalul Privat «San Donato» din Milano. La noi în țară nu i s-a dat nicio șansă. Băiețelul meu este pe antibiotice de o lună de zile. Nu avem ce să facem, psihic suntem distruși, este o situație care ne depășește, dar ca și părinți trebuie să fim puternici. Medicii mi-au spus că ar avea șanse la viață doar 20 la sută, dar eu nu cred.

Dacă la noi în țară nu există medici și aparatură specială, atunci plecăm în altă parte. Ca și cum toate acestea nu erau suficiente, copilul meu a căpătat din spital un stafilococ în sânge, cu rinovirus, mai nou și o răceală foarte puternică. Toate acestea ne-au împiedicat să facem colangiografie și biopsie, pentru a vedea exact funcțiile biliare ale ficatului. Este nevoie de un transplant de ficat”, adaugă Nicoleta Comănescu, mama micuțului.

Matthias Gabriel este nevoit să lupte cu peste cinci malformații și alte afecțiuni, deși are doar patru luni. Cazul său este unul de o complexitate mare, care a depășit puterile medicilor din România. Pentru acest transfer părinții au nevoie de aproximativ 20 de mii de euro. Bani vor fi folosiți și pentru cazarea părinților, pentru că este vorba de aproximativ opt luni de spitalizare. Astfel, cei care pot oferi o mână de ajutor pot dona în conturile Nicoletei Comănescu, mama micuțului.

CONT EURO

RO47BACX0000002234859004

CONT RON

RO04BACX0000002234859002

Comentarii
  • D-zeu să-i dea multă sănătate și putere părinților. Este mare păcat să ceri atâția bani pentru a opera un micuț nevinovat. Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului (doctorilor ce-i al doctorilor) și lui D-zei ce-i a lui D-zeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *