Prima pagină » Local » Un bebeluș de doar 8 luni, din Iași, a murit din cauza rujeolei! Băiețelul s-a infectat de la mama și fratele său
Un bebeluș de doar 8 luni, din Iași, a murit din cauza rujeolei! Băiețelul s-a infectat de la mama și fratele său

Un bebeluș de doar 8 luni, din Iași, a murit din cauza rujeolei! Băiețelul s-a infectat de la mama și fratele său

04 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Un bebeluș de doar 8 luni, din comuna Moțca, județul Iași, a murit din cauza rujeolei. Băiețelul s-a infectat de la mama și fratele său, care nu erau vaccinați ROR și au fost internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Un bebeluș a murit din cauza rujeolei! Era neeligibil la vaccinare

După decesul bebelușului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au atras atenția că, în comuna Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, iar în prezent sunt prezente mai multe focare de rujeolă.

„Potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, în județul Iași, a fost înregistrat decesul unui copil de sex masculin, în vârstă de 8 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR. Acesta a decedat în data de 25.06.2024, fiind contact cu mama și fratele său, în vârstă de 2 ani, ambii nevaccinați cu ROR și prezentând simptomatologie clinică de rujeolă. Toate cele 3 persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acestea provin din comuna Moțca, unde în prezent evoluează mai multe focare de rujeolă. Facem precizarea că, la nivelul comunei Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, având în vedere refuzul populației de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii și contacții adulți, să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

De la începutul anului 2023 și până în prezent, la noi în țară au fost înregistrate 20.035 de cazuri confirmate cu rujeolă și 19 decese.

„În perioada 01.01.2023 – 30.06.2024, în România au fost notificate 20.035 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 19 decese (5 în municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Mureş, 1 în judeţul Sibiu, 1 în judeţul Buzău, 1 în judeţul Constanţa şi 1 în judeţul Iaşi). Al 19-lea deces (jud. Iaşi) a fost raportat la un copil de sex masculin, în vârstă de 8 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR, contact cu mama şi fratele său, ambii nevaccinaţi cu ROR şi prezentând simptomatologie clinică de rujeolă”, a transmis, marţi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

DSP Iași atrage atenția! Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și pe cei din jur

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli răspândite atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Orice individ care nu a fost vaccinat sau nu a trecut prin boală la un anumit moment în viață se poate infecta. Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR) este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuit la medicul de familie, copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, la un an și la vârsta de 5 ani. În situația epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta de 9-11 luni. Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm.

Această scădere a ratei de vaccinare anti-rujeolică se datorează, în principal, campaniei anti-vaccinare desfășurate pe rețelele de social-media în ultimii ani. Tocmai de aceea se efectuează, și la nivelul județului Iași, o informare cât mai obiectivă a părinților, cu privire la importanța respectării schemelor naționale de vaccinare, pentru a se asigura cea mai bună protecție posibilă. Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și pe cei din jur!

Comentarii
  • fearporn platit de stat si producatorii de medicamente 🙂

    cine se injecteaza cu otrava pe care o imping baietii astia…si-o merita

    cititi ce contine asa numitul vaccin, si ce efecte secundare va aduce vs. beneficiile care lipsesc cu desavirsire

    prin comparatie, macar de la o inghetata plina de E-uri va simtiti mai bine si nu suferiti pentru restul vietii

  • parinti ar trebui inchisi pentru ca nu au vaccinat copilul

  • Asa , iar pentru a nu avea efecte secundare din cauza ROR , nu s-a vaccinat si a trait fericit pana la adanci batraneti.PA , idiotilor!!

  • La cum gandesti , se pare ca tu esti cel ,,vaccinat” . Ce-ti ,,injectezi?? Crack , hero ,opiu , sintetice?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`