Prima pagină » Titlurile zilei » Un bătrân în vârstă de 80 de ani a ajuns în comă la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din cauza căldurii din apartament! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Pacientul era inconștient, instabil hemodinamic” 
Un bătrân în vârstă de 80 de ani a ajuns în comă la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din cauza căldurii din apartament! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Pacientul era inconștient, instabil hemodinamic” 

Un bătrân în vârstă de 80 de ani a ajuns în comă la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din cauza căldurii din apartament! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Pacientul era inconștient, instabil hemodinamic” 

17 iul. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Un bătrân în vârstă de 80 de ani a ajuns în comă în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din cauza căldurii. Bărbatul locuiește la ultimul etaj al unui imobil din zona Copou și, deși dispunea de aer condiționat, nu a reușit să facă față temperaturilor extrem de ridicate.

Tot mai mulți pacienți ajung la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din cauza căldurii, dar și a înțepăturilor de insecte

Și în această săptămână, mulți pacienți ajung la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din cauza căldurii, dar și a înțepăturilor de insecte. Luni, 15 iulie 2024, au avut nevoie de îngrijiri de urgență trei persoane cu vârsta de peste 80 de ani, care prezentau stări de lipotimie, una dintre ele fiind în comă. Probleme din cauza căldurii nu au doar vârstnicii. Astfel, marți, 16 iulie 2024, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” a ajuns un pacient în vârstă de 46 de ani, cu lipotimie în mașină, în contextul excesului de cafea și tutun.

„Numărul de pacienți care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului «Sf. Spiridon» este în continuare foarte mare, unii dintre ei având stări grave din cauza căldurii. Astfel de cazuri se întâlnesc, în special, la persoane vârstnice, dar avem acum și un pacient tânăr, 46 de ani, căruia i s-a făcut rău la volan. A ajuns la UPU cu lipotimie, dar a răspuns foarte bine la tratament. În schimb, vârstnicii au ajuns cu temperaturi foarte crescute, unul dintre cazuri fiind al unui bărbat de 80 de ani, care locuiește în zona Copou, la ultimul etaj al unui bloc. Deși aerul condiționat era pornit în momentul în care echipajul de Terapie Intensivă a intrat în apartament, pacientul suferea din cauza căldurii, era inconștient, instabil hemodinamic. A fost preluat și adus în Unitatea de Primiri Urgențe, i s-au făcut investigații și a început tratamentul. Pacientul este, acum, stabil hemodinamic, este conștient și chiar s-a putut alimenta în această dimineață. Va merge către Neurochirurgie, pentru consult de specialitate. Este bine că cineva a știut că această persoană este inconștientă pentru că, dacă ar fi stat mai multe ore, starea lui ar fi putut să devină una foarte gravă sau chiar s-ar fi putut instala stop-cardiacul sau un stop-respirator. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, persoane cu afecțiuni cronice, în special cardiovasculare severe, iar acestea sunt prezente în număr mare”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Niciun fel de excese nu sunt recomandate în această perioadă”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, a declarat că a crescut și numărul de reacții alergice la înțepături de insecte.

„Avem și urgențe legate de vară, de tipul reacțiilor alergice, cele mai multe din acest an, respectiv patru, au fost în ultimele 24 de ore. Avem și multe internări la alergologie, ceea ce este un lucru neobișnuit, dar pentru siguranța acestor pacienți este important tratamentul urgenței, iar apoi evaluarea în alergologie”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu le recomandă ieșenilor să evite excesele legate de consumul de alcool, tutun și cafea.

„Niciun fel de excese nu sunt recomandate în această perioadă. Unii pacienți suferă pentru că au consumat prea multă cafea, pentru că au fumat prea mult. E adevărat că stresul termic te îndeamnă să apelezi la diverse metode de liniștire, dar metodele cele mai bune sunt încăperile răcoroase, aerisite, apa, ceaiurile, fructele, eventual accesul la o piscină, la o zonă de răcorire, pentru că apa reduce temperatura corporală și din stresul termic”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, în contextul în care mulți pacienți ajung la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din cauza căldurii.

Comentarii
  • Aer conditionat fara dezumidificator =0. Daca e la 45 si racirea deschisa constant, geamul doar noaptea este racoare in orice apartament. Cu o izolatie buna la aceste temperaturi cu geamuri termopane minim duble, nu trebuie sa ai in casa mai mult de 32C ziua la 60C la soare si 42 la umbra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024