Prima pagină » Local » Un bătrân din Iași a ajuns la capătul puterilor! Dumitru Cărare e plimbat de la un ghișeu la altul, după ce a fost lăsat doar cu 122 de lei din pensie!

Un bătrân din Iași a ajuns la capătul puterilor! Dumitru Cărare e plimbat de la un ghișeu la altul, după ce a fost lăsat doar cu 122 de lei din pensie!

15 iul. 2022, 02:03,
Codruța Șoroagă, în Local

Dumitru Cărare, fost profesor de educație fizică și sport, a ajuns într-o situație greu de imaginat. Bărbatul a acumulat restanțe la întreținere, astfel că a fost dat în judecată de Termo Service și, începând de luna trecută, i s-a pus o poprire pe pensie de 247 de lei, bărbatul deținând documente, în acest sens. Luna aceasta, bărbatul susține că i-au fost reținuți 900 de lei, în condițiile în care pensia lui este de doar 1.022 de lei.

Fiica lui Dumitru Cărare susține că s-a ajuns în această situație, deoarece i-au fost opriți bani atât de Casa de Pensii, cât și de Raiffeisen Bank, banca la care bărbatul are cont pentru a-și încasa pensia. Bărbatul este pe cale să-și rezolve problema cu ajutorul executorului judecătoresc Rica Irina Niță care i-a promis bărbatului că până vineri, 15 iunie 2022, i se vor debloca banii. Cu toate acestea, nu se putea să nu ținem cont de neplăcerea prin care a trebuit să treacă bărbatul în vârstă de 86 de ani.

Fiica lui Dumitru Cărare nu știe din ce va trăi tatăl său: „Cum cred ei că un om poate trăi cu 122 de lei pentru o lună de zile”

Dumitru Cărare, un ieșean în vârstă de 86 de ani, a ajuns într-o situație disperată. Bărbatul are o pensie de 1.022 de lei și susține că Raiffeisen Bank și Casa Județeană de Pensii Iași i-au reținut nu mai puțin de 900 de lei. Astfel, bărbatul se vede nevoit să se descurce, tot restul lunii, cu suma de 122 de lei. Bărbatul este nevăzător și, chiar dacă are gradul 2 de handicap, nu beneficiază de însoțitor, fiind nevoit să se descurce singur sau să apeleze la ajutorul fiicei sale.

„Tatăl meu are o pensie de 1.022 de lei, iar de luna trecută are o poprire de 247 de lei. Știam de acest lucru, dar luna asta i-au fost opriți 900 de lei. I-au oprit bani și Casa de Pensii și banca, în mod abuziv. Nu știu dacă este corect să i se oprească 90% din pensie. Am sunat la Casa de Pensii ca să-mi se explice situația și mi s-a vorbit foarte urât, doar cei de la bancă au vrut să stea de vorbă cu mine. O să merg să vorbesc față în față, ca să văd și eu dacă au dreptul ca unei persoane cu grad de handicap, din 1.022, să-i oprească 900 de lei. Cum cred ei că un om poate trăi cu 122 de lei pentru o lună de zile. Mie nu mi se pare corect să se întâmple așa ceva din neglijența și incompetența lor. Poprirea era de 247 de lei, de ce i-au fost opriți 900 de lei? Tatăl meu nu poate trăi, sub nicio formă, cu cât i-a mai rămas. M-am interesat la bancă și mi s-a spus că au dreptul să-i oprească până la o treime din pensie, nu 90%. Nimeni nu-mi dă nicio explicație, nimeni nu vrea să vorbească, tata nu are cum să trăiască o lună cu banii ăștia, ținând cont că este nevăzător. De ce nu au greșit cei de la Casa de Pensii și să-i vireze 2.000 de lei în plus, nu să-i ia atât din pensie!”, se plânge Mihaela, fiica lui Dumitru Cărare.

Fiica lui Dumitru Cărare este complet indignată de comportamentul angajaților de la Casa Județeană de Pensii Iași. Miercuri, 13 iulie 2022, femeia și tatăl său au fost purtați la un ghișeu la altul, nimeni neștiind cum să-i lămurească, situația repetându-se și în cursul zilei de joi, 14 iulie 2022.

Pensionarului i s-a făcut rău când a văzut că-i lipsesc banii din cont

Fiica lui Dumitru Cărare nu-și explică cum se va descurca tatăl său, doar cu suma de 122 de lei, întreaga lună, ținând cont că este o persoană în vârstă care doar pentru medicamente are nevoie de 250 de lei. Bărbatul a avut un șoc, când a văzut că-i lipsesc banii din cont, încât era să cadă pe jos.

„Tătăl meu are 86 de ani, gradul 2 de handicap, și, când a văzut câți bani mai are în cont, era să cadă pe stradă, noroc de faptul că eram cu el când i s-a făcut rău, cred că, dacă nu eram cu el, murea. Tata numai pe medicamente dă, lunar, 250 de lei. Are grad de handicap, pentru care primește o pensie de 64 de lei care nu-i acoperă nici medicamentele. Doamna de la bancă mi-a zis că ori opresc ei, ori opresc cei de la Casa de Pensii. Nu au voie să-i oprească ambele. Omul ăsta cu ce își plătește facturile, din ce își mai cumpără mâncare, cu ce își ia medicamente, are de plătit impozitul la casă, el cu se mai descurcă!? La Casa de Pensii nu ai cu cine discuta, mi-au închis telefonul în nas, ieri am sunat toată ziua, mi-au răspuns o singură dată și mi-au închis în nas. Banca ne-a explicat despre ce este vorba, însă la Casa de Pensii este problema”, menționează Mihaela.

Maria Andronache, director executiv Casa Județeană de Pensii Iași, susține că Dumitru Cărare are o reținere de doar 195 de lei din pensie

„De la noi are o reținere de doar 195 lei, atât îi reținem pe cuponul de pensie. Dacă are mai mult de atât reținut din pensie, înseamnă că îi reține banca, direct din contul de pensie, și trebuie lămurită situația cu aceasta”, declară Maria Andronache, director executiv Casa Județeană de Pensii Iași.

Executorul judecătoresc Rica Irina Niță este de părere că situația lui Dumitru Cărare se poate remedia, așa cum s-a mai întâmplat și în cazul altor persoane.

„Noi facem popriri pe venituri, venituri însemnând sume de bani din conturi sau de la angajator, case de pensii și ce mai există. Dacă s-a întâmplat lucru acesta, domnul Cărare trebuia să vină la biroul meu și să-mi prezinte situația. Așa cum am înțeles sute de persoane în situația dumnealui, cu siguranță l-aș fi înțeles și aș fi făcut tot ce este posibil ca să remediez situația”, spune executorul judecătoresc Rica Irina Niță.

În urmă discuțiilor purtate de către reporterii BZI cu executorul judecătoresc Rica Irina Niță, acesta i-a promis bărbatului că vineri, 15 iulie 2022, până în ora 14.00, banca îi va debloca banii.

Conform legislației în vigoare, art. 729, Cod procedură civilă, alin. 3, veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum. De unde rezultă că Dumitru Cărare putea fi urmărit lunar doar pentru 762 de lei.

Comentarii
  • Rica Irina Niță ești o mareee jigodie de executor judecătoresc, la fel ca și ceilalți executori, ați făcut averi pe sărăcirea și mu ca oamenilor cinstiți, muuiieee

  • In Romania, statul te lasa sa mori cu zile

  • Asa procedeaza toti executorii si nici nu vor sa anunte sau sa elibereze un document pentru banca, desi ei au infiintat popririle si la banci si ca ii incaseaza deja banii de la Angajator sau de la Casa de Pensii si sa nu-i mai opreasca si ceilalti.
    Astfel ei incaseaza din 2 parti pentru aceeasi poprire, ceea ce nu e corect legal dar si omeneste vorbind.
    Sau executorii nu mai sunt si ei oameni, inainte de toate ?
    Opresc odata la Angajator/Casa de Pensii si odata dupa ce se baga salariul sau pensia, la Banca celui poprit.
    Nu e corect, omul ala cu ce sa mai traiasca, exact ca si in cazul de fata.
    Dar aceasta meteahna e veche si nu s-a rezolvat nici pana in ziua de azi, pentru ca nu mai sunt autoritati, politicieni care sa vada neregulile si sa rezolve astfel de probleme tragice si urgente.

  • angajator
    Daca nu executi intocmai decizia de impunere , amenda este de 10000lei. Daca mai esti salariat si la privat esti bun de plata ! Daca cumva ai conturi la doua banci . amandoua te executa plus angajatorul. Pe urma umbli mult si bine sa-ti recuperezi banii opriti de 3 ori ! Supriza este ca toata lumea respecta legea , legea cea de toate zilele votata de alesii nostri.

  • Turcul si pistolul

    De ce nu platesti intretinerea, loaza?

  • De Hoții din TERMOSERVICE AI AUZIT. DE ZABORILA AI AUZIT DE DELAPIDARE??? HOȚII DIN INSTITUȚIILE STATULUI DISTRUG OAMENII

  • alt cetatean

    Fatza de sor’sa (Mereuta) care e o retardata, Rica e mai ok… Nu mai zic retardu de ficior’su vlad care e un mare mare IMPUTIT si NESPALAT cand intri in biroul lor PUTE asa de tare ca mai bine stai langa un boschetar ca el „pute” mai frumos. si sa evitati sa mergeti la baie daca nu vreti sa luati boli. defapt evitati biroul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *