Prima pagină » Titlurile zilei » Un barman din Iași a ajuns să câștige cât nu fac unii patroni într-o lună de vânzări. Totul a început când a avut nevoie de bani de buzunar – FOTO/VIDEO

Un barman din Iași a ajuns să câștige cât nu fac unii patroni într-o lună de vânzări. Totul a început când a avut nevoie de bani de buzunar – FOTO/VIDEO

15 ian. 2024, 02:00, 11 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Narcis Dulgheriu este barmanul din Iași care a ajuns campion național la bartending și luptă pentru locul 1 mondial. Acesta câștigă sume frumoase de bani la competiții, după ce a petrecut sute de ore la antrenament

Narcis Dulgheriu este un tânăr de 24 de ani, din Iași, care a ajuns să fie pe cea mai importantă scenă a bartending-ului mondial. Acesta a avut o evoluție fulminantă, în doar patru ani ajungând să câștige titlul de campion în România. Mentorul său este barmanul Valentin Luca, fost campion mondial.

Un barman din Iași a ajuns printre cei mai buni din lume

Totul a început pentru Narcis când își căuta un loc de muncă într-o vară și a ales să fie ajutor de barman. De acolo au urmat sute de ore de muncă și sticle sparte în sala de antrenament pentru a ajunge la cel mai înalt nivel.

„Am început toată treaba asta undeva prin 2016, eram încă în liceu, aveam vreo 17 ani. Făceam liceul la Iași, la Economic. Într-o vară, din nevoia de bani de buzunar, să fiu pe cont propriu, am început să lucrez la un local din Iași, ca ajutor de barman. Nici măcar nu mă gândeam că o să fac ceva în domeniul acesta, cu toate că profilul de la liceu era în direcția asta. Am mai continuat așa două veri, după care m-am angajat cu normă întreagă, cumva am prins gustul.

Prima dată am aflat de flair bartending prin prisma lui Valentin Luca, care a fost la «Românii au Talent», iar când l-am văzut, mi s-a părut ceva super fain, dar a fost ceva de moment, dar cumva s-au așezat toate și am ajuns în domeniul acesta. Am început în Iași, aveam o sală de antrenament, mai eram cu trei băieți. Pe măsură ce ne antrenam, ne dădeam seama că este foarte greu, asta nu ne-a spus nimeni. Deci la început spărgeam sute de sticle la antrenamente, nu aveți idee ce era. Ca timp de antrenament făceam undeva la 2-3 ore pe zi, după a tot crescut, iar acum aloc cam 5 ore pe zi, a câte 5 zile pe săptămână”, povestește Narcis Dulgheriu.

Ceea ce face Narcis Dulgheriu se numește flair bartending, unde barmanul trebuie să distreze publicul.

„La bază este bartending, doar că este împărțit în trei ramuri, prima este mixologie, unde inventezi băuturi, noi concepte, a doua este latura de barista, latte art, iar a treia, în care sunt și eu, se numește flair bartending, unde este vorba despre divertismentul din spatele barmanului, atunci când vezi barmanul că aruncă o sticlă, face un truc. Se făceau cursuri de flair bartending, iar în vara lui 2018 m-am înscris la un curs și am mers în pregătire în București.

L-am întâlnit și pe Valentin Luca, care este un idol pentru noi. După m-am întors la Iași, am început să mă antrenez din ce în ce mai mult. În vara lui 2019 am fost la mare, pe sezon, iar de acolo mi-am zis că trebuie să mă mut la București ca să evoluez. Valentin m-a luat sub aripa lui, este oarecum mentorul meu, iar în decursul a patru ani am ajuns campion național și top 10 mondial”, a mai precizat Narcis.

A participat la zeci de competiții

Prima competiție nu o va uita niciodată, însă de atunci a ajuns să meargă în zeci de orașe din Europa pentru a își demonstra talentul. Acesta ajuns să fie clasat pe locul 4 mondial și țintește spre locul 1 în anii viitori.

„Prima competiție a fost în anul 2018, atunci la pregătire, iar atunci am fost pe penultimul loc, a fost dezastruos, dar nu îmi făcusem speranțe, că eram la început. Au fost momente când te întrebi dacă merită să mai continui, când ai o prestație sub așteptări, iar la nervi mai spui că te lași. Dar după ceva rău vine ceva mult mai bine după, știu sigur asta. În 2023, în februarie, am ieșit campion național, iar în septembrie am fost votat barmanul anului pe 2022.

Sunt competiții lunare, internaționale unde fiecare concurent se testează. Am fost la competiții în Milano, Napoli, Albufeira, Malaga, Gijon, Londra, Sofia, foarte multe, nici nu le mai știu pe toate. Mereu am fost în top 10 mondial, ultima oară, în decembrie, am ieșit pe locul 4. Pe locul 1 este Denis Trifanov, un băiat de Lituania, face de 15 ani, este un punct de referință pentru noi, din noua generație”, mai adaugă barmanul.

Familia a fost un punct de susținere important pentru el și se întoarce mereu cu drag la Iași.

„Familia mea a rămas la Iași, vin din când în când acasă, nu pe cât de des aș dori, dar asta este. Mai am un frate mai mic, de 12 ani, el este cu fotbalul acum, dar, dacă vreodată vrea să mă urmeze, eu îl îndrum fără probleme. Părinții mei au fost mereu un punct de susținere pentru mine, poate că la început erau destul de sceptici în privința a ceea ce fac, pentru că nu știau exact despre ce este vorba. Ei se gândeau că sunt un simplu barman, stau în spatele barului și servesc oamenii, dar este mai mult de atât. Țin minte când au văzut că am și câștigat competiții și pot să obții bani frumoși, au rămași surprinși, nu credeau că este posibil așa ceva. Oricum sunt foarte mândri de mine și m-au ajutat în cariera mea”, spune barmanul.

A ajuns să câștige mii de euro

Competițiile de flair bartending se plătesc foarte bine, iar pentru cei de pe primele locuri sumele trec de 3.000 de euro.

„Eu îl consider un sport acesta, flair bartending-ul, însă în România încă nu este atât de popular, dar este timp de dezvoltare. De exemplu, alte țări participă la competiții cu câte 15 concurenți. Eu cred că noi, românii, suntem îndemânatici, putem să facem față. Totuși, este foarte mult de muncă, constant trebuie să lucrezi și să îți gestionezi timpul. Am învățat să fac asta și cu antrenamentele, și cu viața personală, să îmi fac timp și pentru relația mea, și pentru competiții. Pe plan financiar se câștigă destul de bine, cu cât te clasezi mai sus, cu atât mai bine. Sunt competiții în care cel de pe primul loc ia și 10.000 de euro, după care 5.000, 3.000 și tot așa”, a mai spus ieșeanul.

Narcis a ajuns la un nivel în care poate să îi îndrume și pe ceilalți, însă nu uită niciodată de unde a plecat și cât de greu a fost drumul până sus.

„Eu îi sfătuiesc pe cei care vor să se apuce să investească în ei și să creadă. Să facă neapărat cursuri, că te dezvolți foarte mult acolo. Eu sunt încă un exemplu că moldovenii fac treabă, venim aici, la București, și facem ceva, nu cum spune lumea. Oricum casa mea rămâne Iașul, chiar m-am întors vara trecută la barul unde am început prima dată să fac un spectacol și a fost un sentiment unic”, a încheiat Narcis Dulgheriu.

Ieșeanul Narcis Dulgheriu este barmanul din Iași care a ajuns să fie în top 10 mondial. Însă nu se oprește aici și vrea să câștige marele titlu.

Comentarii
  • De-un olimpic in vreo știință n-ati scrie!… Bine că promovați un saltimbanc ce umblă prin crâșme de când era minor.

  • Clovn de la 17 ani

    Pustiu, pe la vreo 40 de ani scrie si-o enciclopedie, ca la 45 deja o sa fii academician. Asemenea valori trebuie cinstite cum se cuvine, deja stiu pe unu care vrea sa ecranizeze eroismul tau. Nu te lasa ! Cirque de Soleil o sa dea faliment fara tine. Salveaza-i !

  • Escroc in devenire

    Escroc in devenire!!!!!a ajuns savant!!!!!

  • Pare tigan 😬

  • Cum naiba sa platesti pe unul sa invarta niste pahare? Se mai face și concurs cu așa ceva!!! Chiar lumea e dusa cu totul.

  • La orice articol despre succesul cuiva, indiferent de domeniu, se gasesc frustratii si cocalarii sa comenteze. De aia nu ne mai facem bine. Ca natie. Mai scarboasa natie decat romanul NU EXISTA! Si moldovenii sunt mai uniti si nubse dusmanesc asa. Romanul, mai rau ca tiganul. Urata natie. Spurcata. Nu regret ca sunt roman. Dar fac parte din acea categorie de 4-5% oamenibde succes. E suficient sa nu urasti ca sa fii de succes in Romania. Urați si spurcăți romanii. Dar iesenii, cei mai spurcati!
    Va meritati primarul, saracia si foamea! Urâți oameni ieșenii…..

  • Ai dreptate Jude 100%. Daca ar fi vreo parasuta campioana la produs, as intelege unele ironii. Dar baiatul asta a muncit enorm ca sa ajunga acolo unde este. Chiar imi plac barmanii si cei care fac spectacol, s-au facut si filme pe tema asta, iar la emisiunile de talent apara mereu. Numai un caracter bolnav si uracios ar critica un asemenea om, de aia ne dispretuiesc strainii si ne umilesc pe unde apuca.

  • Pentru Jude, 11:51: Sa-ti fie rusine ca ne ponegresti poporul. Asta inseamna ca iti renegi mama/parintii. Urat! Rusine! Felicitari Narcis Dulgheriu! Indiferent in ce domeniu, ca sa ajungi sus trebuie multa munca.

  • mars fa panaramo, ia-ti minimu pe economie si invidia si treci dreq la cotet si manca-ti parizeru, fi-mi-ar scarba de aia ca tine…

  • Diviziunea muncii inseamna ca, fiecare poate performa in domeniul in care activeaza. Felicitari tinere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024