Un bărbat francez în vârstă de 62 de ani a supraviețuit timp de 16 ore pe mare folosind o bulă de aer în interiorul bărcii sale, după ce aceasta s-a răsturnat. Echipajul ajuns la fața locului
In cazul accidentelor de acest fel sunt sanse minime de supraviețuire. Totuși, francezul a avut un noroc cum rar se găsește. La capitolul accidente navale putem puncta faptul că în România a avut loc un grav eveniment de acest fel în momentul în care o navă ce transporta mii de oi s-a răsturnat.
Un bărbat supraviețuiește 16 ore într-o barcă răsturnată din Atlantic
Barca răsturnată in Atlantic măsoară de 12 metri, și a plecat din capitala Portugaliei, Lisabona. Bărbatul a trimis un semnal de primejdie luni seara târziu din Oceanul Atlantic. Paza de coastă spaniolă a găsit barca răsturnată, dar marea era prea agitată pentru a-l salva – așa că marinarul a trebuit să aștepte până dimineața. Supraviețuirea bărbatului a fost „la marginea imposibilului”, au spus scafandrii din paza de coastă. Barca sa a trimis luni un semnal de primejdie la ora locală 20:23, la 14 mile (22,5 km) de Insulele Sisargas, în apropierea regiunii Galiția, din nord-vestul Spaniei. O navă de salvare care transporta cinci scafandri, precum și trei elicoptere a pornit pentru a-l găsi și salva pe bărbat, care nu a fost încă numit. Un scafandru a fost pus cu troliul pe carena navei pentru a căuta semne de viață, iar bărbatul a răspuns lovind din interior. Marea era agitată și soarele apusese, așa că echipa de salvare a atașat baloane de flotabilitate pe barcă pentru a o împiedica să se scufunde și a așteptat până dimineața.
A doua zi, doi scafandri au înotat sub barcă pentru a-l ajuta pe marinar să iasă, pe care l-au găsit purtând un costum de supraviețuire din neopren și scufundat în apă până la genunchi. Bărbatul a sărit apoi în apă înghețată și a înotat sub barcă spre suprafața mării.
Într-un tweet, Societatea pentru Siguranță și Salvare Maritimă din Spania a spus: „Fiecare viață salvată este cea mai mare recompensă a noastră”.
Vicente Cobelo, membru al echipei de operațiuni speciale a pazei de coastă, a spus că marinarul a intrat în apă „din proprie inițiativă”. Dar, a adăugat, Cobelo, scafandrii l-au ajutat să-l scoată pe marinar, deoarece îi era greu să se scoată din costum. El a fost transportat cu avionul de echipa de salvare și dus pentru scurt timp la spital pentru verificări.
O navă a eșuat în canalul Suez și l-a blocat
În martie 2021 o mare problemă a apărut în momentul în care o navă uriașă a eșuat în canalul Suez. Economia lumii se bazează pe astfel de transporturi. La acel moment s-au depus eforturi supraomenești pentru eliberarea navei și redarea circulației navale. Peste 18.800 de nave cu un tonaj net de 1,17 miliarde de tone au trecut prin canal în cursul anului 2020.
Aceasta este o medie de 51,5 nave pe zi. Cel puțin 160 de nave care transportă combustibil vital și marfă așteaptă acum să treacă prin calea navigabilă blocată, potrivit unui pilot principal de canal de la SCA. Unele nave decid să-și abată călătoria în jurul Capului Horn pentru a evita blocajul Canalului Suez – dar se confruntă cu 3 800 de mile în plus și până la 12 zile de navigare suplimentară, potrivit Camerei Internaționale de Transport.
Așadar, faptul că un bărbat a supraviețuit timp de 16 ore într-o barcă scufundată în Atlantic reprezintă încă un miracol.