Un bărbat care a plecat la muncă în străinătate a fost declarat mort în acte, la cererea rudelor sale. Ieșeanul a mers la Ambasadă, pentru a-și înnoi pașaportul, dar a avut un șoc când a aflat de la autorități că este trecut în bazele de date ca fiind mort. În disperare, Dan Petrariu a apelat la Direcția pentru Evidența Persoanelor, deoarece nu poate să se angajeze, nu poate deține bunuri și nici nu mai poate trece granița fără să se aleagă cu un dosar penal. „Este un caz atipic, cu care nu ne-am mai confruntat până acum”, spune Marius Bodoga, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor Iași
Un bărbat care a plecat la muncă în urmă cu peste două decenii a avut parte de un șoc teribil. Dan Petrariu a mers recent la Ambasada României din Podgorița (Muntenegru). Ieșeanul voia să își înnoiască pașaportul, dar autoritățile l-au anunțat că, în acte, este trecut drept mort!
Bărbatul a apelat la cei de la Direcția Locală pentru Evidența Persoanelor (DLEP) Iași, pentru a-l ajuta. În situația actuală, bărbatul nu poate deține bunuri, nu poate să se angajeze și, mai ales, nu poate să se întoarcă în România fără să se aleagă cu un dosar penal. Asta, deoarece nu are acte valabile.
Inițial, cei de la Direcția Locală pentru Evidența Persoanelor Iași au formulat o cerere în numele lui Dan Petrariu, dar aceasta a fost respinsă. Acum, Direcția pentru Evidența Persoanelor a apelat din nou la judecători, tot în numele bărbatului.
„Am încercat să solicităm anularea documentului de deces. Este un caz atipic, cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Instanța ne-a pus în vedere să anulăm actul primar, care a dus la întocmirea documentului privind decesul persoanei în cauză”, a declarat Marius Bodoga, directorul Direcției Locale pentru Evidența Persoanelor (DLEP) Iași.
Dan Petrariu, un ieșean declarat mort de autorități, încearcă să își înnoiască actele
Un bărbat în vârstă de 63 de ani, Dan Petrariu, a avut parte de o surpriză de proporții, când a vrut să își înnoiască un act. Ieșeanul a constatat că fusese declarat mort, deși el este în viață! Așadar, Marius Bodoga a relatat că Direcția pentru Evidența Persoanei a fost nevoită să apeleze la instanță, pentru a remedia problema. Totuși magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins acțiunea! Inițial, cei de la Direcția pentru Evidența Persoanelor le-au cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună anularea actului de deces emis pe numele lui Dan Petrariu, numai că judecătorii au respins acțiunea. Sentința inițială ar fi putut fi atacată, dar nu ar fi fost contestată.
Cum s-a ajuns în situația ca un bărbat să fie declarat mort, deși este viu
Acțiunea de anulare a actului de stare civilă a fost formulată de cei de la Direcția pentru Evidența Persoanelor în 2019. Atunci, reclamanții au solicitat instanței, în contradictoriu cu Dan Petrariu, anularea actului de deces emis pe 8 ianuarie 2015, privindu-l pe pârât. Acel act de deces fusese întocmit pe baza unei sentințe declarative de moarte de pe 7 mai 2013. Decizia fusese emisă tot de Judecătoria Iași.
„Printr-o adresă de pe 17 decembrie 2018, emisă de Direcția pentru Evidența Persoanelor, s-a specificat faptul că Dan Petrariu s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița (Muntenegru). Acesta a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat. S-a constatat că persoana figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”. În urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, privindu-l pe pârât. Acesta ar fi decedat pe 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Actul de deces a fost întocmit pe baza sentinței civile de pe 7 mai 2013 a Judecătoriei Iași. Prin aceasta a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia”, a precizat Marius Bodoga, la Direcția pentru Evidența Persoanelor, în instanță.
Dat dispărut după ce a plecat la muncă, apoi declarat mort
În urmă cu peste 20 de ani, bărbatul a plecat la muncă în fostul spațiu iugoslav. După ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort. Solicitarea a venit pe fondul unei bănuieli că bărbatul ar fi murit. Pe 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat bărbatul drept mort. Pe baza sentinței, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015.
Autoritățile au constatat că acest bărbat este în viață în momentul în care el a cerut să i se înnoiască documentul de călătorie.
Judecătorii ieșeni au precizat că, din prevederile legale, rezultă că, atunci când cel declarat mort printr-o sentință este în viață, e necesară formularea unei cereri de anulare a deciziei declarative de moarte.
Pentru că prima solicitare nu a fost depusă de către bărbat, Judecătoria Iași a anulat acțiunea. Totuși, bărbatul nu putea depune acțiunea în nume propriu, deoarece nu poate pleca din Muntenegru. Asta, deoarece nu are acte de identitate sau de călătorie valabile! Acum, Marius Bodoga, de la Direcția pentru Evidența Persoanelor, a precizat că instituția încearcă, totuși, să îl ajute pe bărbat. Rămâne de văzut ce decizie vor lua magistrații Judecătoriei Iași în cazul lui Dan Petrariu.