Prima pagină » Titlurile zilei » Un bărbat din Iași primește indemnizație de 8.846 lei/lună, pentru că tatăl a fost prizonier de război! S-au format cozi la sediul AJPIS, unde se depun dosarele

Un bărbat din Iași primește indemnizație de 8.846 lei/lună, pentru că tatăl a fost prizonier de război! S-au format cozi la sediul AJPIS, unde se depun dosarele

27 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Urmașii prizonierilor de război și ai deținuților politic, din Iași, pot să încaseze de la stat o indemnizație lunară în cuantum de câteva sute sau mii de lei. AJPIS Iași a înregistrat 5.202 de cereri în anul 2021. Cea mai mare indemnizație acordată unui ieșean este de 8.846 de lei, iar cea mai mică, de 350 de lei

Statul acordă o indemnizație lunară pentru urmașii prizonierilor de război și deținuților politic, din Iași, începând cu anul 2020. La scurt timp după schimbarea legislației, ieșenii au stat la cozi la sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecții Sociale (AJPIS) Iași pentru a depune documentele necesare obținerii banilor de la stat. Dacă în anul 2020 au fost depuse 155 de cereri, din care 48 au fost respinse, în anul 2021, instituția din Iași a primit 5.202 de cereri. Comisia județeană din cadrul AJPIS Iași a aprobat 4.385 de solicitări. De asemenea, alte 355 de cereri au fost respinse de comisie și alte 57 au fost clasate/transferate. Un număr de 439 de cereri sunt în prezent analizate de comisie. Plata indemnizațiilor urmașilor persecutați politic se realizează de către Casa Județeană de Pensii Iași. În anul 2021 s-au plătit 26 de milioane de lei.

”Suma plătită la 31 decembrie este de 26 de milioane de lei, de la bugetul de stat, pentru 2.707 beneficiari. Avem în lucru încă vreo 500 de decizii primite de la AJPIS, care vor intra în plată în martie 2022. Cea mai mare indemnizație este de 8.846 de lei, iar cea mai mică, 350 de lei”, susține Maria Andronache, director Casa Județeană de Pensii Iași.

Cea mai mare indemnizație este acordată unui bărbat din Iași al cărui tată a stat aproape 13 ani în detenție.

Indemnizațiile acordate de stat se calculează în funcție de situația fiecărei persoane

În data de 5 noiembrie 2020 s-a aprobat Legea nr. 232/2020 care prevede drepturile persoanelor persecutate din motive politice de dictatură, instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, în sensul în care drepturile se acordă și copiilor moștenitori ai persoanelor persecutate politic. Prin această lege, urmașii deținuților politic sau ai prizonierilor de război pot solicita de la stat acordarea unor indemnizații lunare, în cuantum de 700, 500 sau 350 lei, în funcție de situația reglementată de noua lege.

Astfel, copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului, are dreptul la o indemnizație lunară de 500 de 350 de lei. Soțul/soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Mai mulți revoluționari din Iași au devenit cetățeni de onoare.

Copiii ieșenilor deportați în lagărele din Rusia au primit indemnizații

Cele mai multe cereri pentru obținerea indemnizațiilor depuse de ieșeni sunt din partea urmașilor celor deportați în lagărele din Rusia. De exemplu, dacă unul dintre părinți a stat în lagăre sau pușcării, fiind persecutat politic, urmașul primește 700 de lei pentru fiecare an petrecut în aceste locuri. Dacă părintele a fost 3 ani în detenţie, urmaşul primeşte 2.100 de lei, lunar. Solicitanţii care erau deja născuţi sau care s-au născut în timp ce părintele era în situaţia respectivă primesc sută la sută din sumă. Cei care s-au născut după ce părintele a revenit acasă primesc 50 la sută din sumă.

Copilul care s-a aflat în mai multe din situațiile prevăzute în lege, adică a fost deportat sau născut în timpul detenției sau este urmaș al unui părinte persecutat, beneficiază de indemnizația al cărei cuantum este mai mare. Indemnizațiile se acordă numai după ce membrii comisiei, constituită din 4 specialiști AJPIS și unul de la Casa de Pensii Iași, verifică în detaliu dosarele depuse, din care nu trebuie să lipsească documentele care atestă calitatea de urmaș al unui fost prizonier, respectiv o adeverință oficială sau o hotărâre judecătorească oficială.

Dosarele depuse în Iași se soluționează în minimum 4 luni de la data depunerii

Potrivit specialiștilor, există o unitate militară din Pitești care eliberează astfel de adeverințe, Depozitul Central de Arhivă, din Piteşti, judeţul Argeş. Însă, din cauza numărului mare de solicitări din toată țara, timpul de soluționare a dosarelor va fi de cel puțin 6 luni.

”Anul trecut au fost multe solicitări din Iași, dar și din toată țara, către această unitate militară, și a durat câteva luni până a fost eliberată adeverința solicitată de fiecare în parte. La noi, în Iași, soluționarea unui dosar a durat 4 luni anul trecut. Vom vedea câte cereri sunt în acest an, noi primind deja solicitări pentru anul 2022”, susțin reprezentanții AJPIS Iași.

Documentele se depun personal sau prin mandatar AJPIS Iași sau prin poșta electronică, pe adresa de e-mail a agenției [email protected]. Documentele trimise prin poșta electronică vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitant și ulterior vor fi prezentate în original la agenția teritorială, în vederea aplicării vizei ”conform cu originalul” pe fiecare înscris în parte. Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că AJPIS Iași a plătit 17 milioane de lei către asistații social.

Solicitanții aduc documente justificative privind calitatea de persecutat politic a rudelor lor

Actele necesare dovedirii calităţii de persecutat politic al părintelui solicitantului sunt cerere (formular-tip), ce poate fi descărcată de pe site-ul AJPIS Iași, acte solicitant, declarație pe propria răspundere, certificatul de căsătorie ( în cazul fiicei care și-a schimbat numele), extras de cont, acte doveditoare în cazul solicitanților care au calitatea de persecutat politic (Hotărâre Comisie pentru aplicarea Decretul – Lege nr. 118/1990, prin care se stabilește solicitantului calitatea de persecutat politic, talon indemnizație). Actele necesare dovedirii calității de persecutat politic al părintelui/părinților solicitantului sunt certificatul de deces, decizie judecătorească prin care se stabilește părintelui/părinților calitatea de persecutat politic, (după caz).

De asemenea, sunt necesare documente care atestă faptul că părintele/părinții solicitantului s-au aflat în una sau mai multe din situațiile de persecuție politică: sentința, bilet de eliberare, livret militar, dovadă internare, carnet de muncă, adeverințe, liste comune, documente de strămutare sau domiciliu obligatoriu. Ieșenii care primesc indemnizații pentru urmașii prizonierilor de război și deținuților politici nu plătesc impozit, iar aceste ajutoare se pot cumula cu orice categorie de pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *