Prima pagină » Local » Un bărbat din Iași luptă în instanță pentru alocația propriilor copii! Ieșeanul spune că autoritățile au refuzat să îi dea banii pentru micuți, pe motiv că ar fi primit ajutorul în Italia! (Exclusiv)
Un bărbat din Iași luptă în instanță pentru alocația propriilor copii! Ieșeanul spune că autoritățile au refuzat să îi dea banii pentru micuți, pe motiv că ar fi primit ajutorul în Italia! (Exclusiv)

Un bărbat din Iași luptă în instanță pentru alocația propriilor copii! Ieșeanul spune că autoritățile au refuzat să îi dea banii pentru micuți, pe motiv că ar fi primit ajutorul în Italia! (Exclusiv)

23 mart. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un ieșean a apelat la judecători, pentru a obține un drept care li se cuvine propriilor copii. Gheorghiță Aștefănesei i-a chemat la bară pe reprezentanții Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Bărbatul susține că micuții nu au primit alocație nici de la autoritățile române, nici de la cele din Italia, unde a lucrat mama copiilor. Acum, ieșeanul le cere autorităților să plătească alocațiile din urmă ale copiilor, în valoare de 6.552 de lei

Caz special, în instanțele din Iași! Un bărbat le cere magistraților să îi oblige pe reprezentanții Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) să îi plătească alocația cuvenită copiilor săi. Deocamdată, judecătorii au decis să-și decline competența de soluționare a procesului.

„Instanța admite excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Iași, excepție invocată de instanță din oficiu. Declină competența de soluționare a cererii formulată de reclamantul Gheorghiță Aștefănesei, în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, în favoarea Tribunalului Iași – Secția II civilă – Contencios administrativ și fiscal. Constată ivit conflictul negativ de competență. Dispune suspendarea cauzei până la soluționarea conflictului negativ de competență. Înaintează dosarul Curții de Apel Iași, în vederea soluționării conflictului negativ de competență”, au precizat magistrații ieșeni.

Gheorghiță Aștefănesei a dat în judecată Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială

Procesul dintre ieșeanul Gheorghiță Aștefănesei și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a început pe data de 18 decembrie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, ieșeanul a cerut ca, prin hotărârea ce va fi pronunțată, să se dispună plata retroactivă a alocației de stat pentru cei doi copii, C.C.A. și G.D.A., pentru o perioadă de aproximativ 4 ani.

„Din iunie 2010 și până în iunie 2014 a fost sistată plata alocației de stat pentru minorii menționați, justificat de faptul că, în acea perioadă, ar fi beneficiat de alocație din Italia. Pe 5 noiembrie 2015, am depus la pârâtă o cerere pentru reluarea plății alocației ca urmare a încetării muncii mamei minorilor în Italia. Pe 12 septembrie 2016, am depus la pârâtă o altă cerere, dar nu am primit niciun răspuns. Ca urmare a faptului că, în iulie 2017, am mers la Primăria Orașului Hârlău, unde am făcut o cerere pentru primirea alocației, din luna august 2017 primesc alocația minorilor, dar, deși mi s-a promis că o voi primi și retroactiv, nu am primit niciun răspuns”, a precizat Gheorghiță Aștefănesei în fața instanței.

Câți bani a cerut ieșeanul în instanță și ce au spus cei de la ANPIS

Ulterior, bărbatul din județul Iași a menționat care este cuantumul pretențiilor. Astfel, Gheorghiță Aștefănesei a precizat că vrea ca ANPIS să-i plătească din urmă suma de 6.552 de lei. De cealaltă parte, reprezentanții Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială le-au cerut magistraților să dispună respingerea acțiunii formulată de ieșean, ca neîntemeiată.
În același timp, cei de la ANPIS au susținut că bărbatul a greșit când s-a adresat direct instanței. În opinia lor, acesta ar fi încălcat procedurile, deoarece el ar fi trebuit să li se adreseze lor mai întâi.

„Reclamantul a solicitat un drept care nu a fost confirmat sau infirmat de instituțiile competente din statul membru. În acord cu Regulamentul nr. 883/2004, beneficiile restante nu pot fi acordate familiilor care nu domiciliază în România, fără o dovadă emisă de către instituția în care unul dintre părinți a realizat venituri / țara în care s-a născut copilul, respectiv formularul E411. Prin cererile înregistrate pe 12 septembrie 2016 și 19 iulie 2017, reclamantul a solicitat transmiterea formularului E411 în Italia, pentru a li se oferi informații legate de prestațiile sociale și data de încetare a acestora. Începând cu luna august, s-a început plata alocației de stat pentru minori”, au susținut cei de la ANPIS.

Dosarul s-a plimbat între instanțe, iar, acum, a fost suspendat, până ce se va stabili cine trebuie să judece cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024