Magistrații au pedepsit un bărbat din Iași, acuzat că a încercat să păcălească autoritățile. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat recent pe Mihăiță Stănescu la 4 ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru evaziune fiscală. În plus, instanța l-a obligat pe ieșean să achite despăgubiri de peste 100.000 de euro către Fisc
Un ieșean a scăpat ca prin urechile acului de temniță după ce a fost acuzat că a încercat să păcălească autoritățile! Oamenii legii au constatat că a fost creată o „gaură” de peste 100.000 de euro la bugetul de stat!
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat recent pe Mihăiță Stănescu la 4 ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru evaziune fiscală. În plus, magistrații l-au pus și la plată pe ieșean.
„Instanța admite acțiunea civilă formulată de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași. Îl obligă pe inculpatul Mihăiță Stănescu să îi plătească acestei părți civile suma de 601.732 de lei, reprezentând debitul principal”, au afirmat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ieșeanul Mihăiță Stănescu, acuzat că a vrut să păcălească autoritățile
Acest proces al lui Mihăiță Stănescu a început pe data de 9 august 2018. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași l-au trimis în judecată pe individ sub acuzația de evaziune fiscală.
Mai exact, anchetatorii ieșeni l-au acuzat pe Mihăiță Stănescu de evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale (două acte materiale).
Magistrații au constatat că firma ieșeanului a fost radiată
La aplicarea sentinței, judecătorii ieșeni au constatat că partea responsabilă civilmente, respectiv societatea comercială Practik Premat SRL, este radiată. Conform anchetatorilor, în urmă cu aproximativ 8 ani, Mihăiță Stănescu a încercat să păcălească autoritățile prin intermediul unor documente falsificate, respectiv declarații informative D394 aferente lunilor august și septembrie 2012, dar și alte acte referitoare la activitatea firmei din anul 2012. În urma unei verificări efectuate de finanțiști, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au fost sesizați cu privire la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală – evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
De asemenea, magistrații au constatat că ieșeanul mai fusese condamnat în trecut de judecătorii din cadrul Tribunalului Satu Mare. Pedepsele au fost contopite, iar Mihăiță Stănescu a scăpat de pușcărie ca prin urechile acului, el fiind condamnat la pedeapsa rezultantă de 4 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării. Acum, rămâne de văzut dacă sentința va fi sau nu contestată. În eventualitatea în care se va întâmpla acest lucru, urmează ca magistrații de la Curtea de Apel Iași să decidă ce se va întâmpla în continuare cu ieșeanul acuzat că a creat o „gaură” de peste 100.000 de euro la bugetul consolidat al statului. De remarcat este faptul că astfel de situații sunt destul de des întâlnite în județul Iași. Așadar, în ultimii ani, mai mulți membri ai clanului Stănescu au fost acuzați sau chiar condamnați pentru comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală.