Prima pagină » Local » Un bărbat din Iași a rămas fără cuvinte când a primit o hârtie de la primărie. Deși stă singur în casă, a plătit taxe pentru patru persoane. Totul a fost dictat de primar

Un bărbat din Iași a rămas fără cuvinte când a primit o hârtie de la primărie. Deși stă singur în casă, a plătit taxe pentru patru persoane. Totul a fost dictat de primar

27 iun. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Un bărbat din Iași a rămas fără cuvinte când a primit o hârtie de la primărie. Acesta este obligat să plătească taxa de salubritate pentru patru persoane, deși la adresă locuiește doar una

Problemele din comuna ieșeană se țin lanț de primarul Ciprian Grosu. Un bărbat din localitate este obligat să achite taxa de salubritate pentru patru persoane, deși acesta a anunțat primăria din comună că la adresa de domiciliu a rămas una singură. Manevra a fost făcută chiar de edilul Grosu după ce în anul 2021 a aprobat un proiect de hotărâre care bagă mâna în buzunarul localnicilor.

Un bărbat din Iași a rămas fără cuvinte când a primit o hârtie de la primărie. Acesta este obligat să plătească taxa de salubritate pentru patru persoane, deși la adresă locuiește doar una

Grigore Bălănescu, un bărbat din comuna Rediu, a mers recent la primăria din localitate pentru a solicita eliberarea certificatului fiscal. Acesta intenționa să își vândă autoturismul proprietate personală. Bărbatul a fost surprins să afle că pentru a primi documentul este obligat să-și achite datoriile la bugetul local, printre care și taxa de salubritate. Grigore Bălănescu a fost anunțat de funcționarii Primăriei Rediu că trebuie să achite contravaloarea tarifului pentru patru persoane, în contextul în care acesta a făcut o cerere, în ianuarie 2024, pentru modificarea numărului de persoane la una singură. Funcționarii din instituție nu au înregistrat cererea bărbatului, solicitându-i achitarea taxei pentru cele patru persoane care figurează la adresa de domiciliu din localitate.

„Am depus o cerere pe 14 ianuarie 2024 ca să scoată trei persoane de la taxa de la gunoi, nu mi-au dat număr de înregistrare pe cerere, dar au luat-o de atunci. Eu trebuie să scot certificatul fiscal pentru că vreau să vând o mașină și m-am trezit că trebuie să plătesc pentru patru persoane în loc de una. Taxa pe persoană este de 16 lei pe an. La domiciliu a rămas doar socrul meu, noi ne-am mutat în oraș. Sunt mai multe persoane care au depus cereri și nu le-a scos persoanele. Ce vor? Bani vor. Le-am spus că este depusă cererea de scoatere de la taxă, au căutat în calculator și mi-au spus că nu găsesc nimic, că își aduc aminte ceva, dar că nu găsesc nimic. Mă obligă să plătesc pentru că am nevoie de fiscal ca să vând mașina. Nu e posibil așa ceva”, a declarat Grigore Bălănescu, bărbatul din Rediu.

Firma care se ocupă de serviciile de salubritate din comuna Rediu este Girexim Universal SA

Primarul Ciprian Grosu a băgat mâna în buzunarele localnicilor. Un proiect de hotărâre privind taxa de salubritate a fost votat „pe sub masă” de consilierii locali în anul 2021.

Surse dintre angajații Primăriei Rediu au povestit reporterilor BZI faptul că toate problemele privind taxa de salubritate din localitate sunt cauzate de primarul Ciprian Grosu. În anul 2021, acesta și consilierii locali PSD și USR au aprobat, pe „sub masă”, un proiect de hotărâre prin care îi obligă pe toți cetățenii ce nu anunță la primărie numărul de persoane domiciliate în comună să achite, din oficiu, taxa de salubritate pentru patru persoane.

„Primarul Ciprian Grosu a făcut, în anul 2021, un proiect de hotărâre prin care oricine nu anunță, nu declară numărul de persoane pentru serviciile de salubritate din localitate să îi fie pusă, din oficiu, taxarea pentru patru persoane. Sunt mari probleme în comună cu treaba asta. Atunci, în 2021, Grosu împreună cu consilierii locali de la PSD și consilierii lui de la USR au aprobat proiectul de hotărâre, dar problema cea mare este că el, ca primar, nu a trimis nicio notificare, nu a anunțat oamenii să știe de modificarea asta. Ei de unde să știe, dacă nu s-a anunțat nicăieri. Oamenii nu stau să urmărească proiectele de hotărâre, ei trebuie anunți ori prin notificări, ori prin afișe, cumva trebuiau anunțați. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat, iar Ciprian Grosu a creat un adevărat haos în departamentul ăsta. Sunt o mulțime care vin și se trezesc că au de plătit pentru patru persoane taxa de salubrizare. El așa face lucrurile, nu anunță pe nimeni, face după cum îl taie pe el capul”, a spus unul dintre angajații Primăriei Rediu.

Contactat de reporterii BZI, Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu, nu a dorit să ofere nicio informație referitoare la proiectul de hotărâre aprobat în 2021 și nici cu privire la taxa de salubritate.

„Nu am ce să vă spun eu, la revedere”, a spus Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu

Un bărbat din Iași a rămas fără cuvinte când a primit o hârtie de la primărie. Acesta este obligat să plătească taxa de salubritate pentru patru persoane, deși la adresă locuiește doar una. Mai mult decât atât, deși Grigore Bălănescu a depus o cerere, la începutul anului, prin care a cerut reducerea numărului de persoane pentru taxa de salubritate, funcționarii publici ai instituției nu au luat-o în seamă.

Comentarii
  • Ca si la bloc : stau 10 se trec 3 pentru a nu plati salubritatea !
    Asa sunt romanii!

  • Locuitor In Dacia-str Vitejilor!

    Exact…deasupra mea (eu et 7..”ei et 8) locuiesc in acte 2 persoane dar in fapt locuiesc 5. E normal?
    8 ,e ultimul etaj si profita de asta crezind ca nu-i vad vecinii!
    Si nu pt ca-s saraci..ei zic ca-s „jmecheri”….dar de fapt sint niște parveniți, care nu au ce cauta in nici un caz la bloc !
    Daca-i reclami, spun ca esti neam prost, daca i lasi asa , iarasi esti luat de prost!
    Ce-i de facut cu astfel de specimene?

  • Si totusi masini care vin din Rediu opresc zilnic la tomberoanele din Pacurari si Canta si arunca saci de gunoi. Si noi care locuim in zona si platim salubritatea nu mai avem loc. Cred ca sunt multi care au case facute si nu am contract cu Salubris si arunca gunoiul lor in oras.

  • 25 lei/lună/persoană gunoiul este exagerat, Salubris a mărit prețurile cum au vrut ei nesimțiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *