Prima pagină » Local » Un bărbat din Iași a fost prins cu minciuna într-un proces penal. Cum a fost pedepsit?

Un bărbat din Iași a fost prins cu minciuna într-un proces penal. Cum a fost pedepsit?

09 apr. 2022, 00:01,
Violina GORCINSCHI în Local

Un bărbat din Iași a fost condamnat recent la 1 an și 2 luni de închisoare, cu suspendare, la Judecătorie, pentru mărturie mincinoasă. Valerică Burlacu ar fi mințit judecătorii cu privire la detalii importante din cazul de omor comis de rude de-ale sale.

Magistrații din cadrul Judecătoriei l-au pedepsit recent pe un bărbat din Iași pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Valerică Burlacu a primit o pedeapsă de 1 an și 2 luni de închisoare, cu suspendare, după ce ar fi dat o declarație în cursul urmăririi penale, după care și-a schimbat-o total în timpul procesului, susținând că mărturia inițială i-a fost scoasă forțat de la procuror, despre care a spus că l-ar fi amenințat cu bătaia dacă nu cooperează.

 o persoana culcata 

Cei doi frați ai lui Valerică Burlacu au fost condamnați

Un bărbat din Iași a mințit în favoarea fraților săi într-un caz de omor

o sala de audieri 

Întrebat de procurori, ieșeanul a redat detaliat ce s-a întâmplat, pentru ca, mai apoi, să revină asupra declarației

Valerică Burlacu a fost chemat atât în timpul anchetei, cât și în timpul judecății în calitate de martor în dosarul de omor care îi avea ca inculpați pe cei doi frați ai săi. Rudele ieșeanului ar fi bătut o persoană până ar fi omorât-o. Întrebat despre situație, Valerică Burlacu a dat două declarații contradictorii. Inițial, a dat detalii despre întâmplare, însă, adus în fața judecătorului, a negat tot ce a declarat anterior, justificând că procurorul de caz l-a obligat să dea prima mărturie.

„Întrebare avocat: Mențineți declarația dată la procuror?

Răspuns: Am fost forțat de către procuror să dau acea declarație, am semnat, dar nu știu ce am semnat.

Întrebare instanță: Cum v-a forțat procurorul?

Răspuns: Mi-a spus că mă va lovi dacă nu declar cum dorește dânsul…

Întrebare instanță: De ce ați precizat în declarație că fratele v-a spus că a lovit-o și dânsul pe victimă?

Răspuns: Nu este adevărat.

Întrebare: Ați declarat că ați văzut că amândoi îl loveau. Cum vă explicați acest lucru?

Răspuns: Nu știu, eu nu am spus asta, procurorul a notat așa”, au redat judecătorii.

maini in catuse

Rudele lui Valerică Burlacu trebuie să execute pedepsele date de judecători

Valerică Burlacu s-a ales cu dosar penal după ce i-a mințit pe judecători

Cei doi frați ai bărbatului au fost găsiți vinovați de omor de către Tribunalul Iași, decizia devenind definitivă la Curtea de Apel Iași. Aceștia au fost condamnați la 12 ani de închisoare fiecare. În timpul procesului, ieșeanul a fost informat că nu este obligat să spună nimic, având în vedere gradul de rudenie pe care îl are cu inculpații.

 „Pe data de 24 decembrie 2019, ora 13:25, a fost audiat inculpatul Valerică Burlacu în calitate de martor, fiind întrebat, înainte de a i se aduce la cunoştinţă că poate refuza să dea declaraţie în considerarea relaţiei de rudenie cu cei doi inculpaţi, să declare ce ştie despre incidentul care a avut loc pe data de 23 decembrie 2018, în urma căruia s-a produs decesul victimei”, a precizat instanța.

Individul nu a mai avut probleme cu legea în trecut și nu a părut că înțelege în totalitate ce i se comunică, astfel că judecătorii s-au orientat către pedeapsa închisorii cu suspendare.

„Raportat la nivelul lui de înţelegere, având în vedere nivelul studiilor şi al mediului din care provine, se poate aprecia că inculpatul nu a fost suficient de bine informat cu privire la faptul că putea refuza să dea declaraţie fără a se produce vreo consecinţă nefavorabilă împotriva lui, mai ales că fapta comisă de fraţii lui a fost una cu impact deosebit de sever asupra comunităţii”, au concluzionat magistrații.

Merită precizat că soluția dată de magistrați nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Acum, bărbatul din Iași are dosar penal pentru că nu ar fi spus adevărul în fața magistraților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *