O bancă a fost dată în judecată de către un bărbat din Iași. Gheorghe Străchinaru le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să constate caracterul abuziv al unui comision inclus în contractul de credit încheiat la Garanti Bank. Bărbatul a mai solicitat și să îi fie înapoiate unele sume de bani
Un bărbat din Iași a dat în judecată Garanti Bank! Ieșeanul a considerat că un comision introdus în contractul de credit este abuziv! Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins, însă, recent, acțiunea formulată de Gheorghe Străchinaru.
„Instanța respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Gheorghe Străchinaru în contradictoriu cu pârâta Garanti Bank SA, ca neîntemeiată”, au precizat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Gheorghe Străchinaru a cerut înapoi unele sume de bani de la Garanti Bank
Procesul dintre ieșeanul Gheorghe Străchinaru și Garanti Bank a început pe 17 martie 2020. Atunci, bărbatul le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să constate ca fiind abuzivă clauza prevăzută în contractul de credit de consum din 25 martie 2014, prin care se stabilește în sarcina lui obligația de plată lunară a comisionului de administrare credit, în valoare de 0,20 la sută din sold, cu restituirea sumelor achitate cu titlu de comision de administrare.
„Acest comision este si reprezintă o clauză abuzivă, în sensul articolului 4, alineatul 1, din Legea nr. 193/2000. Comisionul de administrare în cuantum de 0,20 la sută creează un dezechilibru semnificativ, deoarece a transpus în sarcina împrumutatului, fără contraprestație, un comision într-un cuantum foarte ridicat. Acest comision de administrare nu este inclus în prețul contractului de credit.
Până la urmă, este vorba despre o sumă considerabilă pe toată perioada de creditare. Comisionul de administrare reprezintă, de fapt, o dobândă la dobânda mascată, raportat la cuantumul acestuia, încălcându-se astfel și prevederile Legii nr. 313/1879. Faptul că anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociată direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor legii pentru restul contractului, în cazul în care o evaluare globală o contractului evidențiază că acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant”, a afirmat Gheorghe Străchinaru în fața judecătorilor ieșeni.
Ieșeanul susține că acea clauză este abuzivă
În opinia lui Gheorghe Străchinaru, dacă un comerciant pretinde că o clauză-standard a fost negociată direct cu consumatorul, este de datoria lui să prezinte probe în acest sens.
„În speță, în ceea ce privește clauza privind comisionul de administrare, o consider abuzivă, întrucât, în contractul de credit nu sunt detaliate toate serviciile furnizate în schimbul sumelor plătite cu titlu de comision de administrare. Deși în contract existau clauze care stabilesc în mod precis cuantumul costurilor de administrare care urmează să fie suportate de consumator, metoda lor de calcul și data de exigibilitate a acestora, nu există și enumerarea serviciilor furnizate în schimbul sumelor în cauză, astfel că natura exactă a diferitor servicii corespunzătoare nu este transparentă”, a adăugat ieșeanul în fața instanței, în cadrul procesului cu Garanti Bank.
Ce au spus reprezentanții Garanti Bank
De cealaltă parte, reprezentanții Garanti Bank au depus întâmpinare la dosar, solicitând respingerea ca neîntemeiată a cererii de chemare în judecată, formulată de ieșean.
„Între Garanți Bank, în calitate de creditor, și reclamant, în calitate de împrumutat, a fost încheiat Contractul de credit de consum de pe 25 martie 2014, prin care împrumutatul a obținut un credit în cuantum de 36.763 de lei, destinația creditului fiind refinanțarea unui credit (descoperit de cont) de la Garanți Bank. Anterior încheierii contractului de credit, respectiv pe 17 martie 2014, banca i-a pus la dispoziție împrumutatului documentul
„Informații Standard la Nivel European pentru Creditul pentru Consumatori”, în cuprinsul căruia se regăsesc atât valoarea totală pe care acesta trebuie să o achite băncii (compusă din suma împrumutată, plus costul total al creditului, incluzând, desigur, și valoarea comisionului de administrare), dar și procentul de comision de administrare, de 0,20 la sută, calculat la soldul creditului, și inclus în dobânda anuală efectivă, aceasta din urmă fiind si ea menționată în mod expres. Clauza privind comisionul de administrare credit este exceptată de la controlul caracterului abuziv, având în vedere că face parte din obiectul principal al contractului, este clară si inteligibilă”, au susținut cei de la Garanti Bank.
La final, judecătorii ieșeni au fost de acord cu reprezentanții băncii și au respins cererea formulată de bărbat.