Prima pagină » National » Un bărbat din Cluj și-a montat panouri solare la geamul apartamentului pentru a reduce cheltuielile la enegia electrică

Un bărbat din Cluj și-a montat panouri solare la geamul apartamentului pentru a reduce cheltuielile la enegia electrică

19 oct. 2022, 13:37,
în National

Un bărbat din Cluj și-a montat panouri solare la geamul apartamentului pentru a reduce cheltuielile la enegia electrică. În timp ce vecinii au nemulţumiri de ordin estetic în privinţa deciziei vecinului, autorităţile au menţionat că proprietarul apartamentului nu a încălcat nici o regulă. Odată cu valurile de scumpiri, mai multe persoane sau instituţii încearcă să găsească soluţii alternative.

Timp de 3 ani, bărbatul din Cluj și-a montat 16 panouri solare, care l-au ajutat să îşi reducă facturile la energia electrică. La început, bărbatul și-a pus la geamul apartamentului din Cluj-Napoca panouri fotovoltatice de mici dimensiuni.

Decizia bărbatului de a monta panouri solare, lăudată şi, în acelaşi timp, criticată de vecini

Decizia bărbatului de a-şi instala panouri fotovoltaice a stârnit reacţii pozitive, dar şi negative în rândul vecinilor. Unii vecini spun că este o idee bună.

„Dacă ar locui în blocul meu, nu mi-ar plăcea deloc, pentru că nu arată bine. Dacă vrea să-și instaleze cineva panouri fotovoltaice să și le pună pe acoperiș și să facă de acolo conducerea la instalația electrică. Ideea este grozavă. Și eu mi-aș pune deasupra blocului”, a spus unul dintre locatari.

În timp de unii vecini salută ideea bărbatului, alţi se arată indignaţi.

„Mie nu-mi place. Dacă face ceva, să pună deasupra, ca să nu fie chiar așa bătător la ochi să… Mie nu-mi place. Ori faci o treabă calumea, ori să nu faci nimic”, menționează un vecin.

Totuşi, bărbatul nu a încălcat legea prin faptul că a decis să îşi pună panouri fotovoltaice. Purtătorul de cuvânt la Primăria Municipiului Cluj-Napoca a menţionat ca pentru a monta panouri solare nu trebuie autorzatie.

„Legislația de astăzi nu prevede obligativitatea obținerii unei autorizații de construire pentru astfel de situații. Însă, noi urmărim acest fenomen, vedem cum evoluează la Cluj-Napoca, iar în funcție de situație ne vom adapta și în funcție de legislația existentă și cea viitoar”, a declarat Iulia Persa, purtătorul de cuvânt.

Tot mai mulți încearcă să devină independenţi energetic

Având în vedere facturile tot mai mari la energia electrică, tot mai multe persoane şi instituţii încearcă să găsească alternative și să folosească energii inepuizabile. Astfel, orice instalație care este conectată la resurse regenerabile devine importantă.

De exemplu, o şcoală din Oradea a instalat 300 de panouri fotovoltaice. Această acţiune a avut loc la Colegiul Național Onisifor Ghibiu, care va putea asigura intre consum energetic.

„În timpul iernii, o lună ajungea undeva la 20.000 de lei factura de energie electrică. Luna august, unde nu a fost şcoală permanent, am avut factură de energie electrică 10.000 de lei şi sperăm că începând din această lună, factura de energie electrică va fi 0”, a declarat Iulius Timar, director Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

În județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui au fost depuse în total 4.116 de proiecte în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice”, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu. Valoarea fondurilor disponibile este de 81.980.000 lei. Este cea mai mare sumă acordată din Fondul Pentru Mediu unei Regiuni din România. Următoarea pe listă este regiunea București-Ilfov, cu 80 milioane lei și 3.263 proiecte depuse, urmată de regiunea Sud-Muntenia, cu un buget de 72.880.000 lei și 3.700 proiecte depuse.

Toate preocupările oamenilor se rezumă la a reduce cheltuielile la energia electrică. Proiectarea inteligentă a sistemelor de încălzire AMASS poate permite oamenilor să se conecteze la surse independente de energie, cum ar fi panouri solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`