Un bărbat din Buzău, în vârstă de 50 de ani, s-a reinfectat cu noul coronavirus, după ce acum câteva luni a mai avut boala COVID-19, într-o formă medie. Conform Direcției de Sănătate Publică Buzău, bărbatul s-a infectat prima oară în luna mai.
Mai mult, în luna septembrie, epidemiologii buzoieni au mai raportat două cazuri similare. La acestea nu poate fi vorba de o reinfectare, deoarece simptomele au apărut la o distanță de 60 de zile între cele două confirmări.
În ultimele 24 de ore, potrivit DSP Buzău, în județ au fost confirmate 77 de cazuri noi de COVID-19, 21 pacienţi fiind diagnosticaţi în laboratoare private de analize, iar 6 pacienţi în unităţi sanitare din alte judeţe. Vârstele celor 77 de pacienți sunt cuprinse între 14 şi 77 de ani. De asemenea, au fost raportate şi patru noi decese într-o singură zi: trei paciente, de 77, 71 şi 70 de ani, şi un bărbat de 66 de ani.
În ce constau cazurile de reinfecție
Deoarece oamenii de știință identifică un număr tot mai mare de persoane reinfectate cu SARS-CoV-2, toate lumea se întreabă cât durează imunitatea la temutul virus, după o primă infectare. De menționat este că o femeie a decedat după cea de-a doua infectare.
Câți oameni au fost reinfectați?
O analiza la care lucrează agenția de știri olandeză BNO News a înregistrat 24 de cazuri la nivel global până pe 16 octombrie. Primul caz confirmat, un bărbat de 33 de ani, din Hong Kong, a fost raportat în august. El a dat rezultate pozitive în martie cu simptome ușoare ale Covid-19, boala cauzată de SARS-CoV-2, și a făcut două teste negative câteva săptămâni mai târziu. La patru luni și jumătate după primul eveniment, el a dat din nou test pozitiv, deși nu avea simptome. Singura persoană cunoscută care a murit din cauza unui caz de reinfecție a fost o olandeză în vârstă de 89 de ani, care era în curs de tratament cu chimioterapie pentru un cancer rar al globulelor albe din sânge.
Este neobișnuita reinfectarea cu un virus?
Nu. Doar unii viruși, cum ar fi cel care provoacă rujeola, oferă victimelor ceva apropiat de protecția pe tot parcursul vieții împotriva unui al doilea atac. Virușii obișnuiți care, precum SARS-CoV-2, cauzează boli respiratorii – cum ar fi cei responsabili de răceli și gripă – sunt răspândiți în mare parte din cauza capacității lor de a reinfecta. O serie de factori pot permite repetarea infecției, inclusiv un răspuns insuficient al sistemului imunitar, imunitatea în scădere și o mutație a virusului.
Ce se întâmplă la a doua infectare?
În 10 din cele 19 cazuri analizate de BNO News, a doua infecție a produs simptome mai grave decât prima și, în cinci cazuri, a produs forme grave. Cercetătorii cred că un motiv ar putea fi faptul că, cu a doua ocazie, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă de virus. Nu se știe dacă cei care sunt reinfectați pot transmite virusul altora. Un grup de cercetători recomanda ca cei care au avut COVID-19 să ia aceleași măsuri de prevenție ca toți ceilalți.