Un bărbat de 47 de ani a decedat după ce s-a vaccinat anti-COVID-19. Acesta a făcut infarct a doua zi după imunizarea cu serul de la AstraZeneca, iar medicii nu au reușit să îl salveze. Astfel că, DSP Gorj a făcut verificări în acest caz.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) declară că, pe durata triajului epidemiologic, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate. De asemenea, după administrarea vaccinului, bărbatul nu a prezentat o alterare a stării de sănătate.
”În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii privind decesul unui bărbat, de 47 de ani, din Târgu Jiu, judeţul Gorj, cu istoric de vaccinare recentă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj s-a autozesizat şi a derulat verificări pentru documentarea situaţiei în cauză. Potrivit datelor transmise, astăzi, 4 martie a.c., către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în cursul zilei de 28 februarie a.c., persoana respectivă s-a prezentat la un centru de vaccinare din Bumbeşti-Jiu, unde i s-a administrat prima doză de ser produs de compania Oxford/AstraZeneca”, a transmis, joi, CNCAV.
Un bărbat a decedat după ce s-a vaccinat anti-COVID-19! CNCAV: „Persoana a suferit un stop cardio-respirator”
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că după ce triajul medical a fost făcut, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost semnalate probleme cronice de sănătate. După ce doza de vaccin i-a fost administrată, așa cum cere procedura, bărbatul a rămas în spaţiul de supraveghere postvaccinală timp de 15 minute și nu a prezentat modificări ale stării de sănătate. Ulterior, acesta a părăsit centrul de vaccinare.
”A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop cardio-respirator, situaţie care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanţă. Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanţă, cât şi în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleaşi zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului”, a mai transmis CNCAV.
Specialiştii au anunțat că investigaţiile medicale ce s-au desfășurat în cadrul Secţiei Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au scos la iveală faptul că s-au produs modificări caracteristice unui infarct miocardic acut întins.
Noi informații despre vaccinul de la AstraZeneca făcute de Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinul AstraZeneca ar putea fi eliminat, dacă pragul de vârstă nu va fi crescut la 65 de ani.
„Pentru dozele de Pfizer și Moderna sunt deja rezervate toate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca.
Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială cărre comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru de reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.
Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.
Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei.
În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță la Punctul de întâlnire.