Un bărbat asimptomatic de 46 de ani a murit acasă la scurt timp după ce a început să respire greu. Ioan Dobrilă, pe numele său, se afla acasă în izolare alături de soția sa care a fost depistată cu virusul COVID-19. Bărbatul, fiind asimptomatic, a început să respire din ce în ce mai greu, iar într-o oră s-a stins din viață.
Soția acestuia și-a făcut testul COVID după ce un coleg de munca a acesteia a fost depistat pozitiv.
Bărbat asimptomatic a murit acasă. DSP nu i-a recomandat bărbatului să se testeze pentru COVID-19
Imediat după ce a aflat că este și ea infectata cu noul coronavirus DSP le-a spus să stea în izolare acasă cât timp sunt asimptomatici, iar dacă apar simptome să sune la medic.
Ioan Dobrilă a început să respire destul de greu, luni, 5 octombrie, moment în care soția acestuia a sunat la medicul de familie, iar acesta i-a recomandat să sune la numărul de urgență. În jurul orei 13:00 a prezentat simptomele, iar în mai puțin de o oră acesta s-a stins din viață.
“În jurul orei 13:00 a prezentat simptomele, în maximum o oră o rugam pe doamna de la ambulanță să mai prelungească resuscitarea, poate-poate se mai poate face ceva”, spune, plângând, Erika, soția bărbatului.
Bărbatul era diagnosticat cu insuficienţă renală, diabet de tip ÎI, dislipidemie şi obezitate morbidă
Ioan Dobrilă, bărbatul asimptomatic care a murit acasă, avea mai multe probleme de sănătate. Conform celor declarate de medicul de familie, acesta fusese diagnosticat cu insuficiență renală, diabet de tip ÎI, dislipidemie şi obezitate morbidă.
“Periodic mergea la control medical fiind diagnosticat cu: insuficienţă renală, diabet de tip ÎI, dislipidemie şi obezitate morbidă. Bărbatul se afla la un pas de dializă”,a spus medicul de familie al bărbatului, Silviu Morariu.
Doar 20% din infecțiile Covid-19 sunt asimptomatice
În toată lumea, mulți pacienți sunt infectați cu Covid-19, dar nu prezintă semne ale bolii, adică sunt asimptomatici. Câți sunt? Greu de știut. Virusul infectează paciențîi în moduri diferite, de cele mai multe ori oamenii plângându-se de febră, tuse uscată și oboseală severă. Pot apărea și alte manifestări ale virusului, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului, dureri ale corpului și, uneori, diaree.
În schimb, unii pacienți nu simt niciun semn al bolii, dar există un dezacord cu privire la proporția acestor pacienți asimptomatici. Într-adevăr, în timp ce unele persoane infectate pot suferi de infecțîi severe care duc la pneumonie virală, sindrom de detresă respiratorie sau chiar moarte, altele rămân complet asimptomatice sau dezvoltă simptome nespecifice.
Un nou studiu realizat de Diana Buitrago-Garcia de la Universitatea din Berna, Elveția, a analizat acești pacienți. Potrivit constatărilor, publicate în jurnalul cu acces liber Plos, adevăratele cazuri asimptomatice de SARS-CoV-2 constituie de fapt o minoritate de infecții.
Deci, pentru a înțelege mai bine proporția persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 și care nu dezvoltă simptome, cercetătorii au analizat numeroase studii folosind o bază de date colectată în perioada martie – iunie 2020. Mai exact, cercetătorii au analizat 79 studii care colectează informații de la 6.616 persoane, dintre care 1.287 au fost definite ca asimptomatice. Folosind aceste informații, ei vor să determine proporția persoanelor infectate care nu au dezvoltat niciodată simptome, noteaza Live Science.