Prima pagină » Cancan ultimă oră » Un baraj comunist uitat, care ar fi salvat Moldova de inundații și ar fi irigat 32.000 de hectare, ar putea renaște după 30 de ani
Un baraj comunist uitat, care ar fi salvat Moldova de inundații și ar fi irigat 32.000 de hectare, ar putea renaște după 30 de ani

Un baraj comunist uitat, care ar fi salvat Moldova de inundații și ar fi irigat 32.000 de hectare, ar putea renaște după 30 de ani

26 nov. 2024, 21:45,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

Regimul comunist avea în derulare două mari proiecte pentru regiunea Moldovei: podul peste râul Siret și un baraj. Lucrările la pod ar putea fi reluate, în timp ce în construirea barajului s-au investit milioane de euro.

Barajul de la Vârfu Câmpului ar fi fost proiectat în vremea comunismului pentru prevenirea inundațiilor. Lucrările au început în 1987. Conform planurilor, trebuia finalizat în 1992. Dar a venit „Revoluția” în 1989 și lucrările au stagnat, fiind în cele din urmă suspendate în 1994.

Barajul de la Vârfu Câmpului

Barajul nu a fost abandonat, pentru conservarea sa și reluarea construcțiilor fiind investiți 116 milioane de lei până în anul 2021, estimează Apele Române. Joi, 21 noiembrie 2024, Ministerul Mediului a lansat proiectul de Ordonanță de Urgență în consultare publică pentru a declara finalizarea barajului „comunist” drept proiect major de importanță națională după ultimele inundații și seceta din vara trecută care a compromis recoltele țării.

„Mi-am asumat, ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, să fac din apă o prioritate naţională şi mă ţin de cuvânt. Am făcut încă un pas în deblocarea unei investiţii care garantează alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din Botoşani, Dorohoi şi Suceava, un proiect pentru care nimeni, în ultimii 37 ani, nu a venit cu o soluţie sigură, ci doar cu promisiuni goale.

Barajul de la Vârfu Câmpului, de pe râul Siret, care asigură sursa de apă permanentă pentru locuitorii din judeţele Suceava şi Botoşani, este un obiectiv de importanţă naţională în domeniul gospodăririi apelor, iar acest lucru devine literă de lege printr-o Ordonanţă de Urgenţă care va ajunge în scurt timp şi pe masa Guvernului”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Flux optim de apă potabilă

Prin construirea barajului, s-ar acumula un volum total de 17 milioane metri cubi. Locuitorilor localităților riverane din Botoșani și Suceava li s-ar furniza un flux optim de apă potabilă. Tot datorită barajului, 32.000 hectare vor putea fi irigate.

„Când schimbările climatice bat la uşă, soluţia e să-i asculţi pe cei în nevoie, iar eu voi continua să fac acest lucru până când ne asigurăm că avem în primul rând apă potabilă în fiecare comunitate şi apoi apă suficientă pentru industrie şi agricultură. Pentru că apa nu e un lux, iar lipsa ei dă adevărata măsură a priceperii unei administraţii”, a subliniat demnitarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`