Prima pagină » Titlurile zilei » Un băiat de 11 ani dintr-un centru de plasament din Iași a primit cel mai scump cadou: viața

Un băiat de 11 ani dintr-un centru de plasament din Iași a primit cel mai scump cadou: viața

23 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Titlurile zilei

Un băiat de 11 ani dintr-un centru de plasament din Iași, care făcea dializă de doi ani, a primit șansa la o copilărie normală după ce a primit un rinichi nou. Organul a fost prelevat de la băiatul de 2 ani din Botoșani. Și o adolescentă de 17 ani din Suceava a scăpat de chinul dializei

Luni, 21 februarie 2022, a fost o zi foarte tristă pentru părinții băiețelului de 2 ani din Botoșani căzut de la etaj, dar o zi plină de speranță și recunoștință pentru alți doi copii, în vârstă de 11 și 17 ani, care au primit rinichii recoltați de la băiețelul care intrase în moarte cerebrală. Dublul transplant de rinichi s-a realizat la Spitalul ”Parhon” din Iași, unde un băiat de 11 ani, care făcea dializă din anul 2020 și locuia într-un centru de plasament din Iași, a primit unul dintre rinichi.

”Vasile,se află în sistemul DGASPC Iași din anul 2019. El mai are încă 7 frați, dintre care 6 sunt și ei instituționalizați, iar cel mai mic mebru al familiei este o fetiță de 2 ani, care este în grija părinților. Încă de la intrarea în sistem, băiatul a avut grave probleme de sănătate și era diagnosticat cu insuficiență renală. A fost diagnosticat încă de la naștere cu o malformație urologică, iar la vârsta de 9 ani a fost necesară inițierea dializei. Atât el, cât și frații lui au fost instituționalizați din cauza neglijenței în familie. Nu putem decât să ne bucurăm pentru el, deoarece este un copil deosebit. Acum, a primit, practic, două șanse: o viață mai bună și posibilitatea de a putea fi luat în asistență maternală, exact ca frații lui, deoarece nu mai prezintă probleme de sănătate. Îi urăm multă sănătate!”, a transmis Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

Un băiat de 11 ani dintr-un centru de plasament din Iași și o adolescentă de 17 ani din Suceava au scăpat de chinul dializei

Doi copii de 11 și 17 ani, a căror viață depindea de dializă, au primit șansa la o copilărie normală de la un băiat de doi ani, aflat în moarte cerebrală. Au primit o șansă la o viață normală în urma transplanturilor de rinichi realizate luni, 21 februarie 2022, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”. Unul dintre pacienții transplantați este un băiat de 11 ani din Iași, care a început ședințele de dializă din 2020, iar celălalt pacient transplantat este o fată de 17 ani din Suceava, care făcea dializă din 2016.

„A fost implicată o echipă multidisciplinară, a fost o amploare mai mare având în vedere că au fost două transplanturi în același timp. Este o colaborare strânsă între colectivul de la Spitalul «Parhon» și cel de la «Sf. Maria». Partea de recoltare s-a realizat împreună cu echipele de medici urologi și de chirurgie pediatrică și anestezie, care au participat inclusiv la intervenție. Evoluția celor doi este favorabilă. Copiii se află în Compartimentul de Transplant Renal, unde se recuperează după intervenție”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

În total, în cei 22 de ani de când s-a făcut primul transplant de rinichi la Iași, au fost transplantați 14 copii, iar 6 dintre aceștia au primit șansa de la un donator în moarte cerebrală. Cel mai recent transplant a fost realizat la începutul lunii februarie, când tatăl unui adolescent în vârstă de 17 ani a donat fiului un rinichi.

”A fost un gest demn de apreciat”

Amintim că organele care au salvat viața mai multor copii au fost prelevate luni, 21 februarie 2022, la Spitalul ”Sf. Maria” din Iași de 5 echipe medicale. Această minunea a fost posibilă după ce Carol, copilul în vârstă de 2 ani și jumătate căzut de la etajul 3 din Botoșani a intrat în moarte cerebrală în cursul nopții de duminică, 20 februarie 2022. Părinții lui au fost de acord cu recoltarea și donarea organelor, dar mai întâi au avut o dorință: aceea de a-și lua rămas-bun de la el.

”În acest caz, a fost decizia părinților și dorința lor, știind că fiul lor nu mai are nicio șansă, să doneze organele. A fost un gest demn de apreciat. Efortul a fost din partea tuturor, deoarece pentru recoltare au fost implicate 5 echipe medicale care s-au coordonat foarte bine, după cum a arătat și rezultatul, iar în afară de aceste 5 echipe care s-au implicat în recoltare este meritul și celorlate echipe care s-au implicat în a da aceste organe către pacienții care erau dependenți de aceste organe. Rinichii la «Parhon», iar inima și ficatul în străinătate. Este o premieră la noi la spital pentru că prima dată s-a racoltat un cord ”, a precizat dr. Paiu Corneliu, șeful secției de ATI din cadrul Spitalului ”Sf. Maria” Iași.

Printre copiii salvați de Carol a fost și un băiat de 11 ani dintr-un centru de plasament din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *