Ca urmare a denunțului unor polițiști la Call center anticorupție, ofiţerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, au realizat, la data de 7 iulie 2020, prinderea în flagrant a unei persoane, în timp ce oferea 1.000 de lei unui echipaj de poliţie, pentru a nu întocmi actele de constatare a unei infracțiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Un băcăuan a fost prins de autorități în timp ce dădea mită
În fapt, la data de 6 iulie 2020, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Bacău, au depistat în trafic un cetățean ce conducea un autoturism fără a deține permis de conducere.
„După întocmirea formalităților și deschiderea dosarului penal, cei doi polițiști au fost abordați în curtea postului de poliție de tatăl și unul din frații șoferului prins în trafic. Respectivii au promis polițiștilor că le vor remite o sumă de bani, neprecizată, pentru a nu întocmi formalitățile legale. Promisiunea a fost făcută și urma să se materializeze în contextul audierii, ca martor, a fratelui șoferului (proprietarul autoturismului) ce urma să aibă loc în data de 07.07.2020.”, potrivit Direcției Generale Anticorupție.
Polițiștii au refuzat oferta
Polițiștii au refuzat categoric ofertă și au sesizat fapta la Call center anticorupție 0800.806.806 al D.G.A., în urma denunțului fiind organizată echipa operativă care, la data de 7 iulie a.c., a realizat prinderea în flagrant a tatălui șoferului care a condus autoturismul fără a deține permis de conducere, în timp ce a oferit suma de 1.000 de lei polițiștilor, pentru soluționarea dosarului. Persoana prinsă în flagrant a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău pentru a fi audiată, ulterior acesta fiind reținută pentru 24 de ore.
„Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unei măsuri preventive față de inculpat reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, conform sursei citate.
Cercetat pentru luare de mită în formă continuată
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată pentru un bărbat care a luat mită în valoare de 1,2 milioane de lei.
„În baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților: TULUC GHEORGHE, la data faptelor specialist (consultant) și ulterior consilier superior în cadrul Serviciului Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de luare de mită în formă continuată,”, se arată în comunicatul transmis de DNA.
Gheorghe Tuluc este cercetat sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată. În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor”, „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele” inculpatul Tuluc Gheorghe, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoare.
Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care și ceilalți doi inculpați) în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri.