Prima pagină » National » Un avocat încearcă redeschiderea dosarului în care au fost executați soții Ceaușescu
Un avocat încearcă redeschiderea dosarului în care au fost executați soții Ceaușescu

Un avocat încearcă redeschiderea dosarului în care au fost executați soții Ceaușescu

05 aug. 2024, 17:20,
în National

Un avocat, aparent „angajat„ de familia Ceaușescu, a introdus o cale ordinară de atac, recursul/apelul, față de decizia din 1989 a Tribunalului Militar Excepțional înființat în regim de urgență de CFSN, încercând astfel să exercite calea de atac ce nu a fost exercitată la acel moment, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Concret, Curtea Militară de Apel București a înregistrat dosarul 1/753/1989 în care părți sunt soții Elena și Nicolae Ceaușescu, ambii având calitatea de apelanți inculpați.

Cazul a fost înregistrat de grefa instanței militare în 24 iulie iar obiectul acestuia este „genocidul”.

„Genocidul (art.438 NCP) recursul declarat de apărătorul ales al inculpaţilor, împ. sentinţei 1/25.XII.1989 pronunţ. în dos.1/1989, de Tribunalul Militar Terit., constituit conf. Lg. 58/1968 şi a Hot. din 24.XII.1989 a CFSN”, se menționează în datele fișei de dosar de pe portalul instanței militare.

Potrivit datelor publice dosarul are stabilit prim termen de judecată în 18 septembrie la ora 9.30.

Opinia unui expert jurist

Avocatul penalist Adrian Daniel Briscan, consultat de autorul acestui material, explică faptul că și „fără a cunoaște motivarea apelului declarat în această cauză, este evident că prima chestiune cu care se va confrunta Curtea Militară de Apel constă în problema unei eventuale tardivități a declarării acestui acestei căi ordinare de atac”.

Este de subliniat faptul că normele incidente în cauză sunt de strictă și imediată aplicare și interpretare.

Astfel potrivit procedurii penale termenul de declarare a apelului este de 10 zile și curge de la data comunicării hotărârii sau după caz de la data comunicării copiei minutei.

După cum este de notorietate, soluția pronunțată în fond a fost comunicată apelanților cel târziu la data punerii sale în aplicare, respectiv chiar înainte de momentul execuției”, mai explică apărătorul care în trecut a obținut în dublă instanță achitarea presupusului asasin al farmacistelor din Brașov.

Expertul jurist mai arată că este posibil această comunicare să capete valoare juridică chiar dacă a fost la acele momente făcută cu un „pronunțat caracter emfatic”.

„Este de notat faptul că există și instituția repunerii în termen în cadrul căruia apelul declarat după expirarea timpului prevăzut de lege e considerat ca fiind în termen dacă se constată că întârzierea a fost determinată de o cauză temeinică de împiedicare și cererea de apel a fost făcută în cel mult 10 zile de la încetarea acestei cauze”, mai explică apărătorul consultat de autor.

Acum 34 de ani în urmă

Este de amintit în acest context că actele ce au stat la baza înființării Tribunalului Militar Excepțional care i-a judecat pe soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost Legea nr. 58 din 26 decembrie 1968 pentru organizarea judecătorească și Hotărârea din 24.12.1989 a CFSN, scrisă de mână și semnată de Ion Iliescu.

Hotărârea emanată de fostul lider CFSN indica felul și cadrul juridic în care să fie înființată instanța ce avea să îi execute pe foștii dictatori ai României.

„Consiliul Frontului Salvării Naționale din România, constituit prin voința poporului român de la 22 decembrie 1989, ca organ suprem al puterii de stat, Având în vedere faptele deosebit de grave săvârșite de cetățenii CEAUȘESCU NICOLAE și CEAUȘESCU ELENA, destituiți din funcțiile de stat și politice prin acțiunea revoluționară a maselor populare, Constatând că aceștia au organizat din timp și au dirijat o serie de acțiuni ostile, îndreptate împotriva poporului român, HOTĂRĂȘTE:

Instituirea unui Tribunal Militar Excepțional, care să procedeze de urgență la judecarea faptelor comise de CEAUȘESCU NICOLAE și CEAUȘESCU ELENA. Urgența este impusă de dorința, în acest (sens – n.r.) a tuturor cetățenilor cinstiți ai României.

Tribunalul Militar Excepțional va judeca această cauză în conformitate cu prevederile legale rămase în vigoare în ceea ce privește procedura și dreptul material penal.

Acest tribunal va fi alcătuit în componența stabilită de legea pentru organizarea judecătorească în vigoare, urmând a se asigura întocmai dreptul de apărare al făptuitorilor.

Președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, ION ILIESCU România, București, 24 decembrie 1989”, se arăta în actul scris de mână și semnat de Ion Iliescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *