Un avocat din Iași a pierdut procesul intentat lui Klaus Iohannis și lui Marcel Vela! Ieșeanul cerea anularea ordonanțelor militare! Mai exact, avocatul Bogdan Mihail Zamfir era nemulțumit de restricțiile impuse prin emiterea Ordonanței Militare nr. 3/2020 și prin Decretul nr. 195/2020
Un avocat din Iași a pierdut procesul intentat lui Klaus Iohannis și Marcel Vela! Ieșeanul cerea anularea ordonanțelor militare! La finele săptămânii trecute, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins acțiunea formulată de către avocatul Bogdan Mihail Zamfir.
„Instanța admite excepția inadmisibilității capătului de cerere privind anularea dispozițiilor din Ordonanța Militară nr. 3/2020, excepție invocată de pârâtul Ministerul Afacerilor Interne. Admite excepția inadmisibilității capătului de cerere privind anularea dispozițiilor din Decretele Președintelui României nr. 195/2020 și 240/2020, excepție invocată de Administrația Prezidențială în numele pârâtului Președintele României. Respinge ca inadmisibilă acțiunea formulată de reclamantul Bogdan Mihail Zamfir în contradictoriu cu pârâții Președintele României, Ministerul Afacerilor Interne, Guvernul României, Prim-Ministrul României, Parlamentul și Statul Român. Respinge cererile de sesizare a Curții Constituționale”, au arătat magistrații.
Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Un avocat din Iași i-a dat în judecată pe Președintele României, Klaus Iohannis, și pe ministrul de Interne, Marcel Vela!
Pe 15 aprilie 2020, avocatul ieșean Bogdan Mihail Zamfir i-a dat în judecată pe Președintele României, Klaus Iohannis, și pe Ministrul de Interne, Marcel Vela. Avocatul le-a cerut magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să dispună anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 3, emisă în acest an. Mai exact, Zamfir cerea anularea articolului 1 din cadrul ordonanței, precum și anularea articolului 2 din Decretul nr. 195/2020. Zamfir a precizat că este asociat unic la o societate cu obiect de activitate broker de asigurare și că, printre motivele trecute pentru a putea părăsi locuința, nu se regăsește vreo prevedere pentru îndeplinirea obligațiilor legale de asigurare.
Astfel, avocatul a subliniat că, în declarația pe propria răspundere necesară pentru a părăsi domiciliul, nu este trecut vreun astfel de motiv.
„Spre deosebire de prorogarea sau suspendarea celorlalte obligații legale de către Statul Român, obligațiile de asigurare impuse prin legile speciale enumerate nu au fost prorogate / suspendate / prelungite și, cu atât mai grav, sancțiunile neîndeplinirii acestora nu au fost suspendate. În cazul unei calamități naturale, persoana care nu are o asigurare obligatorie de locuință are afectat dreptul la despăgubire. De asemenea, legea prevede că, dacă nu ai încheiată asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), în afară de amendă, se pierde și dreptul de a circula cu autovehiculul. Mai mult, în cazul asigurării de malpraxis medical, se pierde temporar dreptul de a profesa, până la încheierea asigurării obligatorii”, a afirmat Zamfir.
Motivele invocate de avocatul ieșean pentru acest proces
Avocatul ieșean a adăugat că toți clienții societății nu au posibilitatea de a se deplasa, deoarece actele atacate nu prevăd vreun astfel de motiv: de a încheia o poliță de asigurare. Asta, în ciuda faptului că Statul Român îi obligă, totuși, să se asigure.
„În cazul producerii unui cutremur, de exemplu, în contextul actual, aceste persoane ar fi îndreptățite să dea în judecată Statul Român, pentru împiedicarea de a încheia o asigurare obligatorie”, a mai spus Zamfir.
Acesta a subliniat că mulți dintre clienți au vârste înaintate, nu pot ieși din case și nu pot folosi Internetul pentru a efectua plăți online. În plus, acesta a ridicat o excepție de neconstituționalitate în ceea ce privește actele amintite, el solicitând sesizarea Curții Constituționale a României.
„Eu nu contest instalarea stării de urgență, ci doar îngrădirea unor drepturi. În mod legal, ele nu pot fi îngrădite decât prin lege, nu prin ordonanțe sau prin decrete, conform articolului 53 din Constituția României”, a spus avocatul ieșean.
Ordonanța Militară nr. 3 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 martie 2020. Aceasta făcea referire, în principal, la interzicerea circulației tuturor persoanelor în afara locuinței / gospodăriei. De asemenea, în Decretul nr. 195/2020, publicat în Monitorul Oficial din 16 martie 2020, se precizează că sunt restrânse anumite drepturi pentru prevenirea răspândirii COVID-19.