Prima pagină » National » ​Un avion care zbura din Armenia spre Republica Moldova nu a fost lăsat să aterizeze la Chișinău și a fost deviat spre România
​Un avion care zbura din Armenia spre Republica Moldova nu a fost lăsat să aterizeze la Chișinău și a fost deviat spre România

​Un avion care zbura din Armenia spre Republica Moldova nu a fost lăsat să aterizeze la Chișinău și a fost deviat spre România

14 iun. 2024, 19:20,
în National

​Un avion care zbura din Armenia spre Republica Moldova cu pasageri pro-ruși nu a fost lăsat să aterizeze vineri la Chișinău și a fost deviat spre România, într-un nou incident într-o țară marcată de tensiuni tot mai mari, potrivit AFP.

„Așa cum prevede legea”, operatorul „nu a cerut autorizație cu trei zile înainte pentru a-și modifica programul de zbor”, a precizat pe Facebook autoritatea aviației civile din Republica Moldova.

Aeroportul din București a confirmat pentru AFP că aeronava

Aeroportul din București a confirmat pentru AFP că aeronava, care transporta 174 de pasageri, a aterizat vineri dimineață și apoi a suferit o falsă amenințare cu bombă, necesitând un control de securitate pentru a putea decola din nou în scurt timp spre Erevan.

„Aeroportul din Chișinău a refuzat să permită aterizarea unui zbor de la Moscova via Erevan, care transporta participanți la congresul opoziției din Republica Moldova, iar avionul a fost deviat la București”, a scris pe Telegram deputata pro-rusă Marina Tauber.

În înregistrările video postate de deputata europeană, se pot vedea pasageri în avionul aparținând companiei aeriene moldovenești Flyone, apoi coborând din avion pentru verificări de identitate.

Situația politică este tensionată în preajma alegerilor prezidențiale

Situația politică este tensionată în preajma alegerilor prezidențiale din 20 octombrie într-o țară care a fost mult timp pe orbita Moscovei, dar care s-a orientat cu hotărâre spre Occident sub impulsul actualei sale președinte Maia Sandu, care candidează pentru realegere, scrie AFP.

Aceasta a avertizat în repetate rânduri cu privire la interferența Rusiei în politica internă a Republicii Moldova.

Într-o declarație publicată joi, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au afirmat că „actorii ruși complotează pentru a influența rezultatele” alegerilor din Republica Moldova și „răspândesc zvonuri”.

Kremlinul s-ar folosi de „grupuri infracționale pentru a finanța activități politice și a submina instituțiile democratice ale Republicii Moldova”.

În aprilie, poliția moldovenească a confiscat un milion de euro în numerar de la aproximativ 150 de susținători ai opoziției pro-ruse care se întorceau de la o reuniune la Moscova, fiind suspectați de „participare la un sistem de finanțare ilegală„ în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale”.

La rândul lor, opozanții Maiei Sandu denunță o represiune menită să îi împiedice să concureze la alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`