Formă inedită de protest a unui artist din Iași, care s-a săturat de drumurile neasfaltate din cartier
Mihai Savin este un tânăr de 29 de ani care este profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Sculptorul a dorit să aducă în atenția publicului problemele cu care se confruntă cetățenii din societatea ieșeană. Astfel, a realizat o sculptură intitulată „Obrăznicia Pământului”, pe care, ulterior, a purtat-o pe străzile neasfaltate din municipiul Iași.
Artistul din Iași a protestat din cauza drumurilor
Ideea lui Mihai Savin pornește de la premisa că resursele publice sunt alocate pentru proiecte grandioase, în timp ce nevoile fundamentale sunt nesatisfăcute. Astfel, artistul a purtat sculptura, montată pe un suport cu roți, pe străzile neasfaltate Ștefan Dumitrescu, Valea Adâncă și Grigore T. Popa, din cartierele CUG și Bucium. Întregul moment a fost filmat de către un cameraman. La finalul traseului, sculptura se împiedică de o piatră și este decapitată.
„Ceea ce am făcut eu este un performance, la care m-au ajutat Cătălin Marinescu și Dumitru Hușanu cu videoclipul și poze. Am luat sculptura și am plimbat-o pe roți pe străzile unde nu este asfalt. Este, clar, o referință la lucrarea lui Constantin Brâncuși, «Cumințenia Pământului». Este un comentariu adus de mine la situația prin care trecem și să atenționăm ce se întâmplă. După ce am plimbat lucrarea pe străzile respective, la final, am împins-o pe stradă și s-a răsturnat, un accident semi-plănuit, astfel, sculptura fiind decapitată”, povestește Mihai Savin, cadru didactic la Universitatea de Arte din Iași.
Totul a pornit de la faptul că Mihai Savin locuiește în zonă iar, zilnic, trebuie să meargă pe drumurile pline de noroi, praf sau gropi. Străzile sunt în administrarea municipiului Iași, iar localnicii așteaptă de mult timp să poată beneficia de o infrastructură normală. Și alte sculpturi din Iași au atras atenția oamenilor.
„Ideea mi-a venit deoarece eu parcurg aceste străzi pentru a ajunge acasă și știu cât de dificil este, și frustrant, că nu avem asfalt și trotuare. Este o lucrare personală din acest punct de vedere. Am făcut o paralelă între nevoile fundamentale, precum trotuare și nevoile superioare. Vorbim aici de investițiile de milioane de euro făcute de stat și autoritățile locale. Am primit programare printr-un program din București, Accelerator se numește. Statuia este făcută în ciment ca o referință la asfaltul care ar fi trebuit să fie pe străzi”, a mai adăugat artistul.
Statul a eșuat
În viziunea artistului, unele investiții făcute din banii publici sunt inexplicabile, având în vedere că oamenii încă sunt nevoiți să meargă prin noroaie într-un oraș. Astfel, cum putem să vorbim de proiecte importante când noi nici măcar nu avem strictul necesar?
„Este un paradox, adică statul investește milioane în proiecte grandioase, de viitor, când nevoile noastre de bază sunt total ignorate! Precum a fost și cu «Cumințenia Pământului», când statul a încercat să o recupereze, un întreg fiasco, iar, ulterior, ea a ajuns în posesia proprietarilor. Este un eșec al statului, clar, din toate punctele de vedere”, a precizat profesorul Mihai Savin.
Lucrarea poate fi vizualizată la Galeria ArtEast, din Iași, în formă finală, fără cap. Dacă va primi vreo ofertă de cumpărare, artistul este dispus să o ia în considerare. În această perioadă, la Iași, se desfășoară Luna Sculptorilor Români.
„Lucrarea mea este expusă acum la Galeria ArtEast, în forma finală, decapitată. Nu am primit comentarii sau mesaje, deocamdată, cu privire la ea, însă a fost interesant să aflu că, la două săptămâni, pe o stradă unde am filmat, localnicii au făcut un protest. Dacă voi primi vreo ofertă să o vând, voi lua în considerare această propunere”, a încheiat ieșeanul.
Lucrarea artistului din Iași poate fi considerată o formă de protest, având în vedere problema sesizată.
O singura greseala: Iasul nu este oras. Iar asta explica tot. De aceea are ulite, pe care iesenii precum artistul asta le denumesc „strazi neasfaltate si fara trotuare”.
A, nici iesenii nu sunt oraseni. O sa va dati seama dupa comentarii 🙂
Profesor la universitate la 29 de ani? Nu conduci cumva si doctorate? Las-o mai moale, că măcăne.
Felicitări pentru initiativa și dacă am fi mai mulți implicați sa luam atitudine lucrurile se pot schimba!!