Un fost angajat a decis să acționeze în judecată compania Delphi Diesel Systems România SRL, din Iași. Ionel Ciprian Savu le cere magistraților să oblige societatea să îl reangajeze și să-i plătească salariile din urmă. Acesta susține că firma a profitat de pandemia de COVID-19 pentru a disponibiliza din personal
Compania Delphi Diesel Systems este acuzată că profită de pandemia de COVID-19 pentru a da afară o parte dintre angajați! Astfel, un fost salariat a dat recent în judecată societatea, la Iași! Bărbatul cere daune morale de la firmă și vrea să fie repus în funcție! Totuși, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au decis să-și decline competența în favoarea instanței similare din Neamț.
„Instanța admite excepția necompetenței teritoriale a Tribunalului Iași, invocată din oficiu de instanță. În consecință, declină competența de soluționare a cererii formulate de contestatorul Ionel Ciprian Savu în contradictoriu cu intimata SC Delphi Diesel Systems România SRL în favoarea Tribunalului Neamț. Fără cale de atac”, au precizat magistrații ieșeni.
Ionel Ciprian Savu: „Am patru minori în întreținere!”
Procesul intentat de Ionel Ciprian Savu companiei Delphi Diesel Systems România a început în urmă cu câteva luni. Prin acțiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, fostul angajat a cerut instanței să anuleze decizia de concediere de pe 14 iulie 2020, să oblige firma la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care bărbatul ar fi beneficiat, să repună părțile în situația anterioară și să dispună reintegrarea sa în muncă. De asemenea, Ionel Ciprian Savu a mai cerut obligarea companiei la plata de daune morale, apreciate la valoarea de 50.000 de lei, justificate prin prisma lipsei unui loc de muncă în plină pandemie de COVID-19.
„Am patru minori în întreținere. Pe baza contractului individual de muncă din 9 februarie 2010 încheiat cu firma, am desfășurat activitate în calitate de salariat. Am ocupat inițial funcția de operator. În urma evaluărilor efectuate de către companie, precum și datorită meritelor avute și implicării în procesul de producție, am fost avansat la funcția de tehnician. Ulterior, am fost avansat în funcția de inginer mecanic. În contextul dat, la selectarea angajaților care urmau să fie afectați de măsura concedierii colective, angajatorul avea obligația să elaboreze toate criteriile de selecție enunțate în decizia de încetare, respectiv cele prioritare de desființare a unui post, cu individualizarea postului și a salariatului care ocupa postul desființat”, a menționat Ionel Ciprian Savu în fața judecătorilor ieșeni.
„Compania a profitat de pandemia de COVID-19!”
Ionel Ciprian Savu a mai cerut ca societatea Delphi Diesel Systems România SRL să depună la dosar criteriile avute în vedere, potrivit legii și/ sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, așa cum acestea au fost discutate și stabilite cu Consiliul Reprezentanților Salariaților Delphi.
Pe de altă parte, referindu-se la decizia angajatorului de a aplica măsura șomajului tehnic, reclamantul a arătat că, din toată perioada enunțată în decizia de încetare a contractului individual de muncă, respectiv 23 martie – 12 iulie 2020, a fost afectat de măsura dispusă doar o săptămână, în aprilie 2020.
„Acest lucru indică faptul că angajatorul nu se află într-o criză financiară și nici în situația în care să dispună desființarea unui post. Intimata s-a folosit de situația pandemiei de COVID-19 pentru a reduce personalul, însă fără a avea un fundament real – financiar și tehnic -, întrucât, pentru existența unei premize tehnice, sunt necesare probe concludente – contracte reziliate, reducerea volumelor de producție comunicate de clienții intimatei și concretizate în acte adiționale la contractele-cadru”, a susținut Ionel Ciprian Savu.
Delphi Diesel Systems România SRL: „Avem dificultăți mari în exploatare și mari dezechilibre financiare!”
Reprezentanții SC Delphi Diesel Systems România SRL au formulat o întâmpinare în dosar.
„Solicităm respingerea acțiunii ca fiind neîntemeiată și nefondată. În plus, cerem obligarea contestatorului Ionel Ciprian Savu la plata cheltuielilor de judecată. Decizia de concediere contestată întrunește condițiile de legalitate și temeinicie prevăzute de lege. Atât în momentul emiterii deciziei contestate, cât și în prezent, ne confruntăm cu dificultăți majore în exploatare și mari dezechilibre financiare, care ne afectează stabilitatea. Odată cu escaladarea pandemiei de COVID-19 în Europa și SUA, clienții din sectorul OEM ai companiei au implementat măsuri de distanțare socială și au întrerupt activitățile de producție în fabricile lor.
Ca urmare a acestor decizii, volumele de vânzări ale companiei au scăzut începând încă din martie 2020. Nu există premize pentru creșterea veniturilor la un nivel care să poată susține structura societății. De la acel moment, societatea trebuia să ia măsuri urgente pentru dimensionarea tuturor cheltuielilor, inclusiv prin redimensionarea forței de muncă, raportat la nivelul scăzut al veniturilor și al comenzilor”, au subliniat reprezentanții companiei din Iași.
Aceștia au mai afirmat că decizia de concediere a făcut parte din procesul de concedieri colective ce a avut loc în cadrul unității începând cu luna iunie 2020. Mai mult, potrivit celor de la Delphi Diesel Systems, decizia de demitere a fost emisă în temeiul dispozițiilor Legii nr. 53/2003, concedierile colective fiind derulate pe baza Notificării privind consultările prealabile cu privire la intenția aplicării măsurii de concediere colectivă, emisă de Angajator și transmisă membrilor Consiliului Reprezentanților Salariaților și către ITM Iași și AJOFM Iași.