Un analist militar rus, membru într-un consiliu al Ministerului Apărării de la Moscova a fost invitat la o emisiune la televiziunea de stat a Rusiei, însă, fără să știe că microfonul este pornit și că emisiunea începuse deja, acesta a spus că dronele pe care le folosește Rusia în Ucraina sunt iraniene, ceea ce autorităţile nu recunosc. Rusia a cumpărat câteva mii de drone, întrucât, până acum, a epuizat deja o treime din arsenalul său de rachete.
Analistul rus, Ruslan Puhov, a fost invitat la un post de televiziune din Rusia pentru a discuta despre schimbarea pieţelor globale. Însă, în momentul în care se îndrepta spre locul său după ce a fost invitat în platoul de filmare, fără să ştie că microfonul este deschis, îi spune moderatoarei să nu îl întrebe nimic despre dronele pe care Rusia le foloseşte, întrucât „ştim cu toţii că sunt iraniene, dar autorităţile nu recunosc”. Secvenţa a apărut pe contul de Twitter Wartranslated, unde apar înregistrări din Rusia traduce pentru vorbitorii de limba engleză.
Dronele pe care le folosește Rusia distrug infrastructura civilă
După explozia de la podul Kerci, Rusia a declanşat o serie de atacuri asupra Ucrainei, în special, asupra Kievului, distrugând infrastructura civilă. O mare parte dintre aceste atacuri au fost lansate cu drone-kamikaze, ceea ce Rusia nu recunoaşte. Federaţia Rusă a obţinut mai multe drone irainene, în pofida avertismentelor americane. Autorităţile iraniene au negat că ar fi trimis drone de tip Shahed Rusiei, însă Uniunea Europeană a susţinut acuzele Ucrainei şi a anunţat că are dovezi care confirmă acest fapt.
În acest sens, Marea Britanie a sancţionat Iranul, mai exact trei iranieni şi a îngheţat activele unei companii responsabile cu furnizarea de drone Rusiei, Shahed Aviation Industries.
„Prin furnizarea acestor drone, Iranul „activează războiul, profitând de atacurile detestabile ale Rusiei asupra cetăţenilor ucraineni, produce şi mai multă suferinţă oamenilor şi amplifică distrugerea infrastructurii critice”, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic de Externe.
Mai mult, UE a anunțat o serie de sancțiuni impuse companiei iraniene care produce dronele Shahed.
Dronele care sunt fabricate în Iran pot zbura cu 185 de kilometri pe oră şi au o rază de acţiune de aproape 2000 de kilometri. Acestea pot fi lansate din camioane. Deși au încărcături explozive nu foarte mari, reprezintă o ameninţare concretă pentru infrastructuri, pentru locuitorii din Ucraina şi pentru centralele electrice. Acestea sunt numite si arma „democratică”.
De ce au ajuns ruşii la dronele iraniene
După câteva luni de conflict, Rusia şi-a epuizat deja o treime din arsenalul de rachete moderne, capabile să poarte încărcătura nucleară. Ministrul ucrainean al Apărării, a arătat câte rachete moderne au ajuns pe teritoriul Ucrainei.
„Demilitarizarea Rusiei. Prin folosirea a sute de rachete de mare precizie împotriva țintelor civile din Ucraina, agresorul își reduce capacitatea de a lovi ținte militare. De aici se desprind două concluzii: înfrângerea militară a Rusiei e inevitabilă și Rusia e un stat terorist”, a declarat Reznikov într-o postare publicată zilele trecute pe contul său de Twitter.
Astfel, dintr-un total estimat de 900 de rachete Iskander (lansate terestru), Rusia a folosit deja 124. Dintr-un total de 500 de rachete Kalibr (lansate de pe platforme navale, în special submarine), Rusia a folosit 72 – mai mult de jumătate. Dintr-un total de 444 de rachete Kh-101 și Kh-5555 (care sunt lansate de către avioane strategice ale Rusiei), armata lui Putin a tras 213 – aproape jumătate.
Ucraina a demonstrat că dronele pe care le folosește Rusia sunt din Iran. Rusia a cumpărat din Iran 2.400 de astfel de arme.