Un alt sortiment de îngheţată a fost retras de pe piaţă! S-a descoperit un nivel de oxid de etilenă ridicat

12 aug. 2021, 12:46
Bianca Rebegea, în National

Un alt sortiment de îngheţată a fost retras de pe piaţă. Este vorba despre îngheţata Toblerone cu ciocolată şi miere, în care s-a descoperit un nivel de oxid de etilenă ridicat, un pesticid cancerigen interzis în Uniunea Europeană.

Lanțul de magazine Mega Image solicită clienților să nu consume produsele din aceste loturi şi să le returneze sau să le distrugă.

Din păcate, nu este o situație singulară. La începutul lunii august, au fost retrase de la vânzare mai multe loturi de îngheţată Milka, Kit Kat şi Froneri din magazinele Carrefour şi Auchan. De asemenea, în urmă cu o săptămână, aproape două tone de chiftele contaminate au fost retrase de la comercializare, dar și sardine, care conțineau acest pesticid cancerigen.

„Este mult mai importantă sănătatea publică decât imaginea unor supermarkeuri, care se pare că nu înțeleg acest lucru”
Mihai Ponea, director general în Siguranța Alimentelor ANSVSA, a declarat la Antena 3, că unele supermarketuri nu înțeleg pericolul la care îi expun pe consumatori și au fost aplicate și amenzi, în anumite cazuri, celor care nu au retras produsele cu probleme.

„S-a retras de pe piață întreagă cantitate de înghețată care era la comercializare. Aproximativ două milioane de bucăți de înghețată. Din păcate, a trebuit să aplicăm și amenzi care, împreună cu litoralul, s-au ridicat la aproximativ un milion de lei.

Din nou atrag atenția supermarketurilor care au comercializat, către clientul final, aceste tipuri de înghețată, că au obligație să afișeze la intrarea în magazin sau la raionul de înghețată, acele produse, așa încât consumatorul, dacă îl are în congelator, să îl readucă.

Este mult mai importantă sănătatea publică decât imaginea unor supermarkeuri, care se pare că nu înțeleg acest lucru, și de aceea a trebuit să aplicăm și sancțiuni.”

Mai multe loturi de înghețată La Strada Căpșune, rechemate în magazine. Încă un sortiment de înghețată retras de pe piață

Numeroase loturi de înghețată La Strada Căpșune au fost rechemate de rețelele  Cora, Auchan și Carrefour, din cauza oxidului de etilenă care depășește limitele permise de reglementările în vigoare.

ANSVSA a anunțat că Macromex, în calitate de proprietar al mărcii de înghețată La Strada, produsă în Franța, a fost informată de către unul din furnizorii săi cu privire la o problema a stabilizatorilor de plante, al căror conținut de oxid de etilenă depășește limitele premise de reglementările în vigoare.

Oxidul de etilenă este un dezinfectant posibil cancerigen. Stabilizatorii pe baza de plante folosiți în producerea înghețatei La Strada sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele finite, astfel încât considerăm că nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, susține nota.

Până la data de 16.08.2021, consumatorii sunt rugați să returneze, la magazinul de la care au cumparat, produsul sau ambalajul din loturile menționate în listă.

Iată care sunt loturile rechemate:

SORBET CAPSUNE 12X120ML LA STRADA lot L21034C1 cu termen de expirare 03/02/23

SORBET CAPSUNE 12X120ML LA STRADA lot L20157C2 cu termen de expirare 05/06/22

SORBET CAPSUNE 500ML LA STRADA lot L21041C4 data de expirare 10/02/23

SORBET CAPSUNE 500ML LA STRADA lot L21042C1 data de expirare 11/02/23

SORBET CAPSUNE 500ML LA STRADA lot L21043C1 data de expirare 12/02/23

SORBET CAPSUNE 500ML LA STRADA lot L20198C2 data de expirare 16/07/22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *