Un aliat cecen al lui Vladimir Putin, Ramzan Kadyrov s-a lăudat cu rolul soldaților săi în războiul Rusiei din Ucraina. Dar mulți musulmani ceceni și tătari apără Ucraina și țin legătura cu conducătorii țărilor lor natale.
În aceste momente, numărul acestor luptători trimiși în Ucraina este necunoscut, dar reputația lor de brutalitate în aplicarea guvernării interne este binecunoscută.
Un alt grup de ceceni s-a alăturat războiului, dar intenționează să apere Ucraina
Pe front, un alt grup de ceceni s-a alăturat războiului din Ucraina, dar intenționează să apere Ucraina împotriva invaziei ruse.
„Dragi ucraineni, vă rugăm să nu-i vedeți pe acești oameni ca pe ceceni. Sunt trădători… marionete ale Rusiei. Cecenii adevărați sunt alături de tine, sângerând cu tine, așa cum au făcut-o în ultimii opt ani”, a spus Adam Osmayev, un lider cecen în exil, într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare, referindu-se la soldații lui Kadyrov, scrie dw.com.
Osmayev este conducătorul Batalionul Dzhokhar Dudayev, numit după regretatul lider rebel cecen. Celălalt grup se numește Batalionul Sheikh Mansur și este condus de un comandant numit Muslim Cheberloevsky.
Identitatea și numărul exact al voluntarilor ceceni sunt necunoscute
În 2013, guvernul ucrainean, pe atunci aliat al Moscovei, l-a întemnițat pe Osmayev pentru că a complotat pentru asasinarea lui Putin, o acuzație pe care acesta o neagă. Când a fost eliberat un an mai târziu, a mers în regiunea Donbas pentru a lupta împotriva separatiștilor pro-ruși. Atât presa rusă, cât și cea occidentală au raportat presupuse legături între Batalionul Sheikh Mansur și „Statul Islamic”.
Liderii ambelor batalioane, împreună cu mii de alți luptători voluntari străini, au anunțat că vor continua să apere Ucraina împotriva „inamicului lor comun”.
Mulți ceceni exilați sunt de părere că Putin îi tratează pe ucraineni așa cum i-a tratat pe ei
Decizia de a fi de partea Ucrainei în acest război, provine din asemănările pe care le văd între ceea ce trec ucrainenii și propria lor soartă, deoarece sunt mulți ceceni exilați care consideră că Putin îi tratează pe ucraineni așa cum i-a tratat pe ei.
„Încercarile Moscovei de astăzi de a-și impune controlul asupra Ucrainei independente rezonează în inimile și mințile multor ceceni care își amintesc de lupta lor pentru independență împotriva mașinii de colonizare rusă”, a declarat Albert Bininachvili, profesor de științe politice la Universitatea Bologna, pentru DW.
Acesta susține că planul lui Vladimir Putin este să extindă dominația Rusiei până la granițele sovietice, dar fără intenția de a readuce sistemul sovietic, „care de fapt nu ne lasă decât cu colonialismul rus”.
„Cecenii consideră războiul din Ucraina ca o continuare a războiului din Cecenia. Deci vor să contribuie la o eventuală victorie împotriva acestui rău perceput, ceva care nu s-a realizat pe pământul cecen. Aceasta este alături de o altă motivație, un fel de obligație morală de a ajuta oamenii care se află în astfel de situații și de a arăta solidaritate cu aceștia”, a spus Iliyasov.
Cecenii nu sunt singurul grup musulman care ajută ucrainenii
Said Ismagilov, unul dintre cei mai importanți lideri islamici ai Ucrainei, de origine tătară, a postat o poză cu el însuși în uniformă militară, alături de membrii Forțelor Teritoriale de Apărare de la Kiev. Acesta le-a cerut musulmanilor din lume să solidarizeze cu Ucraina.
Într-un videoclip distribuit pe scară largă de presa ucraineană, Ayder Rustemov, șeful comunității musulmane din Crimeea, așa cum este recunoscută de Ucraina, i-a îndemnat pe musulmanii ucraineni să apere țara și le-a cerut musulmanilor ruși să denunțe agresiunea Rusiei.