Un alt bărbat, cioban la o stână din județul Mureș, a fost ucis de ghearele unui urs. Fiul său, după ce a văzut că nu-l mai găsește, a sunat la numărul unic de urgenţă 112. Salvatorii ajunși la față locului l-au găsit în niște tufișuri, însă din păcate, fără suflare.
Incidentul îngrijorător a avut loc în localitatea Gornești din județul Mureș. Polițiștii au fost sesizați de dispariția bărbatului, în vârstă de 80 de ani, de fiul acestuia.
„S-a dus cu oile, seara a văzut că nu mai vine, feciorul să, ca el e cioban, s-o dus să-l caute, l-a căutat până pe la vreo 10-11 aseară, după care a văzut că nu da de el, a alertat poliţia şi jandarmaii, a sunat la 112 şi a venit. L-a căutat până pe la vreo 2 azi-noapte. L-a găsit intre nişte spini, rupt de urs, mort bineînţeles.”, povestește vecinul bărbatului.
Cioban ucis de urs, găsit fără suflare cu ajutorul unei drone
Cadavrul bărbatului a fost găsit cu ajutorul unei drone cu termoviziune.
„Cu drona am identificat zona unde este după care au intrat echipele de căutare. Din păcate era deja mort. Apelul de urgență noi l-am primit la 1:00 noaptea și undeva la ora 3:00 l-am găsit, după care a fost transportat jos și predat poliției.”, a declarat Robert Kovacs, șef Salvamont Mureș.
Fiul ciobanului: „Îi lasă să ne omoare chiar pe toți? Să ne termine?”
Oamenii din zonă sunt disperaţi şi cer ajutor autorităților în condițiile în care urșii coboară în fiecare zi în satele din comuna Gornești.
„Nu știm ce fac oamenii ăștia, conducerea asta a noastră de ce nu iau măsuri asupra lor. Îi lasă să ne omoare chiar pe toți? Să ne termine? Am văzut că-s mai de valoare urșii decât oamenii.”, spune fiul ciobanului ucis de urs.
Primarul comunei Gornești cere, de asemenea și el, măsuri urgențe din partea autorităților centrale.
„Numai în noaptea asta din păcate am avut 4 ro-alert din cauza atacului urșilor. Eu personal cred că lucrurile scapă de sub control. Duap 13 ani de mandat, parcă anul acesta e cel mai vehement atacul urșilor.”, spune Kolcsar Gyula, primarul din Gornești.
Guvernul a adoptat o OUG referitoare la permiterea uciderii urşilor
Guvernul României a adoptat, miercuri, 22 iulie 2021, Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Conform OUG, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.
„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.
OUG prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:
- îndepărtarea prin diverse mijloace;
- tranchilizare și relocare;
- extragere prin eutanasiere sau împușcare;
- În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.
Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.