Autoritățile ieșene au comis-o din nou! Un bărbat a fost declarat decedat, în ciuda faptului că el este în viață. Primarul comunei Erbiceni, Ionel Lungu, a apelat la judecători, pentru a remedia situația. Acesta a explicat în instanță că ofițerul de Stare Civilă a trecut eronat pe un certificat faptul că persoana respectivă ar fi moartă
Un nou caz de „mort-viu”, la Iași! Un bărbat din județ a fost declarat decedat dintr-o greșeală! Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au admis acțiunea formulată de primarul comunei Erbiceni, Ionel Lungu.
„Instanța admite acțiunea formulată de reclamantul Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, din județul Iași. Dispune anularea mențiunii de deces a numitului A.L., aplicată pe actul de căsătorie nr. 23 din 29 mai 1957, înregistrat la Primăria comunei Erbiceni (exemplarul al II-lea), privind pe soții M.R. și M.R. (fostă I.)”, au menționat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ionel Lungu le-a cerut judecătorilor ieșeni să îndrepte eroarea
Procesul intentat de primarul comunei Erbiceni, Ionel Lungu, a început pe data de 9 martie 2021. Prin acțiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Hârlău, primarul și Serviciul de Stare Civilă au solicitat anularea mențiunii de deces ce a fost aplicată eronat pe actul de căsătorie nr. 23 din data de 29 mai 1957, exemplarul al II-lea, privindu-i pe numiții M.R. și M.I.
„Dintr-o eroare, ofițerul de Stare Civilă a aplicat pe acest act mențiunea de deces a numitului A.L., deși această mențiune trebuia aplicată pe actul anterior, respectiv nr. 22 din 19 mai 1957, privind căsătoria dintre A.L. și Jenița F.”, a precizat Ionel Lungu în fața judecătorilor ieșeni.
Primarul din Erbiceni a depus la dosar un extras de căsătorie nr. 23 din 1957, exemplarul I, copii de pe extrasul după actul de căsătorie nr. 23 din 1957, un extras după un act de naștere, unul după un act de deces, precum și un extras după actul de căsătorie nr. 22 din 1957.
„Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține că, pe data de 16 septembrie 1990, a decedat numitul A.L., născut pe 8 octombrie 1934. Acesta a fost căsătorit cu numita Jenița F., conform actului de căsătorie înregistrat la Primăria comunei Erbiceni sub nr. 22 de pe 19 mai 1957. În momentul în care ofițerul de Stare Civilă din cadrul Primăriei comunei Erbiceni a intenționat să efectueze mențiunile privitoare la decesul numitului A.L., pe actul de căsătorie, din eroare, a efectuat aceste mențiuni pe actul imediat următor, cel cu numărul de înregistrare 23 din 29 mai 1957, dar care îi privea pe numiții M.R. și I.R.”, au constatat magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău.
Ce spune legea privind cazurile „morților-vii”
Potrivit prevederilor art. 100 Cod civil, „anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive. Rectificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe marginea acestora se poate face, din oficiu sau la cerere, numai în temeiul dispoziției primarului de la primăria care are în păstrare actul de stare civilă. Starea civilă poate fi modificată în baza unei hotărâri de anulare, completare sau modificare a unui act de stare civilă numai dacă a fost formulată și o acțiune de modificare a stării civile, admisă printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Hotărârea judecătorească prin care se dispune anularea, completarea sau modificarea unui act de stare civilă, precum și înregistrarea făcută în temeiul unei asemenea hotărâri sunt opozabile oricărei alte persoane cât timp printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul. Actul administrativ prin care s-a dispus rectificarea unui act de stare civilă, precum și înregistrarea făcută în baza lui sunt opozabile oricărei persoane până la proba contrară”.
Amintim că, în urmă cu câteva luni, un bărbat din comuna Răducăneni a fost declarat decedat dintr-o eroare. Gabriel Constantin Luca a fost nevoit să apeleze la judecători, pentru a-l „învia”. În general, cazurile de „morți-vii” sunt destul de rar întâlnite în județul Iași.