Prima pagină » Titlurile zilei » Un afacerist ucrainean mută fabrica de milioane de euro la Holboca, Iași. ”Război, război, dar trebuie să și muncim”

Un afacerist ucrainean mută fabrica de milioane de euro la Holboca, Iași. ”Război, război, dar trebuie să și muncim”

07 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Un afacerist ucrainean mută fabrica de milioane de euro la Holboca, Iași, din cauza războiului. Inginerul Lavrenko Ruslan Aleksandrovich, care produce utilaje agricole, va fi partener în această afacere cu ieșeanul Igor Crusnevschi, fondator Smartagrosol, distribuitor de utilaje agricole

Inginerul Lavrenko Ruslan Aleksandrovich, afacerist ucrainean, va muta fabrica de utilaje agricole în comuna Holboca, Iași. Afacerea de milioane de euro Vinnytska Ovocheva Kompaniya (VOK) a fost fondată de inginerul ucrainean în urmă cu câteva decenii, iar de la izbucnirea războiului nu a întrerupt activitatea. Ieșeanul Igor Crusnevschi, fondator Smartagrosol, distribuitor de utilaje agricole, va fi partenerul de afaceri al lui Lavrenko Ruslan, cu care colabora de mai mulți ani.

”Vor să mute producția la Iași cât mai repede. Dacă planul inițial, înainte de război, era să mute fabrica în maximum doi ani, acum au grăbit lucrurile. Anul acesta mutăm jumătate din fabrică, iar anul viitor va fi totul aici, în Iași. Noi trebuie să facem halele mai întâi, în Holboca, pe terenul pe care îl deținem. Săptămâna viitoare primesc niște oameni de la ei ca să măsurăm utilaje, să facem planul pentru noua locație. Pregătesc toată documentația pentru că vor să îi școlească pe români, să lucreze în fabrică. Proprietarul a fost inginer de meserie, un om simplu care a pornit o afacere. A patentat mai multe utilaje, deci este specialist. El e un inventator, om care muncește cot la cot cu angajații, chiar și acum, pe timp de război. Ceilalți, șmecherii cu bani, au plecat din Ucraina. El a rămas să muncească. E singura fabrică deschisă”, susține Igor Crusnevschi.

În fabrica afaceristului ucrainean vor fi angajați ieșeni

Igor mai spune că în Iași vor fi produse mai multe tipuri de utilaje, inclusiv tractoare. Atât el, cât și partenerul de afaceri fac demersuri pentru a obține documentele necesare funcționării afacerii.

”În fabrica din Vinița, aproape de Cernăuți, producea un tip de utilaj. Noi am fost primii din Europa care am adus utilaje de la ei. Inginerul vrea să producem în România poate și tractorul. Noi îi susținem în continuare pe cei de acolo și tot de la ei cumpărăm. E haos acolo, acum, în Ucraina. Dar sunt singurii care plătesc salarii, impozite. Îi ajuta pe cei de acolo, fac schele metalice. Fabrica e cu mai multe hale. Încet-încet, o să mutăm fabrica. Vrem să cerem de la București documentele necesare. Una e să fie produs românesc. Război, război, dar trebuie să și muncim. A crescut și numărul de angajați acum, cu războiul, pentru că oamenii din Ucraina vor să muncească, cei care au rămas acolo. Au venit și pensionari să lucreze în fabrică. Au dat 60 de euro într-o zi și a doua zi s-a dublat numărul de angajați”, mai spune Igor Crusnevschi, fondatorul companiei Smartagrosol, dealer exclusiv în România pentru 8 companii din afara ţării și care reprezintă fabricile producătoare din Ucraina, Rusia și Belarus.

Războiul din Ucraina a izbucnit pe data de 24 februarie 2022.

Prețurile la alimente vor crește în următoarea perioadă

Specialiștii din domeniul agricol susțineau, într-o ediție anterioară BZI, că prețurile vor crește la alimentele de bază cu minimum 10 la sută, în cel mult două luni. Rusia și Ucraina sunt cei mai importanți jucători de pe piața agricolă, de aceea dictează prețurile din piața mondială. Mai mult, oprirea comerțului cu ulei din Ucraina, cel mai mare exportator de floarea-soarelui, va genera un preț mai mare la ulei, la raft, cu 10-15 procente. În prezent, în Odessa sunt blocate 300.000 de tone de ulei de floarea-soarelui.

De asemenea, afaceristul ucrainean care va muta la Iași fabrica de utilaje agricole vrea să producă sute de componente, lunar, întrucât cererea este mare din partea agricultorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *