Prima pagină » Economic Local » Un afacerist ieșean a investit sute de mii de euro într-un teren de câteva hectare. Vrea să dea lovitura cu un business deja profitabil în Italia
Un afacerist ieșean a investit sute de mii de euro într-un teren de câteva hectare. Vrea să dea lovitura cu un business deja profitabil în Italia

Un afacerist ieșean a investit sute de mii de euro într-un teren de câteva hectare. Vrea să dea lovitura cu un business deja profitabil în Italia

07 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșeanul este fermier de meserie și are afaceri în domeniul agricol de aproape două decenii. Proiectul său a fost atât de bun încât a obținut cele mai multe fonduri nerambursabile. În acest an va obține primii bani pe care-i va investi într-o afacere care îi poate aduce profit anual de aproape 10.000 de euro

Interesul ieșenilor pentru accesarea fondurilor europene în domeniul pomicol a fost ridicat în ultimii trei ani. Începând cu anul 2017, aceștia au depus proiecte la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) care au fost eligibile la finanțare. Primii bani accesați prin intermediul submăsurii 4.1a- „Investiții în exploatații pomicole” au fost investiți în anul 2018 de către o ieșeancă, într-o livadă cu aluni. Anul trecut, un alt ieșean a semnat contractul de finanțare pentru a accesa 300.000 de euro, cea mai mare sumă obținută de un beneficiar din județ pentru a investi într-o livadă cu aluni micorizați.

Profit de 10.000 de euro la hectar

Ioan Tifoi, fermier din zona Răchiteni, este ieșeanul care începând de anul acesta va înființa o nouă afacere. Agricultorul, în vârstă de 45 de ani, deține 100 de hectare de teren agricol și o mică fermă zootehnică. Pentru că vrea să își extindă afacerea din agricultură s-a gândit să își încerce norocul și în domeniul pomicol. Acesta este convins că va avea o producție bună de pe cele 5 hectare ce vor fi înființate în acest an.

„Creșterea alunilor este o afacere profitabilă, în condițiile în care producția la un hectar cultivat este de 1,5- 2 tone de alune. Pentru că la noi în Iași este o afacere relativ nouă, sperăm să obținem un preț de 6-8 euro, pentru un kilogram de alune. Pentru a cultiva aluni, nu este nevoie de un sol foarte fertil, iar faptul că o plantație de aluni are o durată de jumătate de secol, minim, este o afacere pentru mai multe generații”, susține fermierul.

Plan de afaceri pentru 5 ani

Acesta susține că pentru a înființa culturi de aluni este necesară suma de 6.000 de euro pentru un hectar. La acești bani se adaugă utilaje agricole, angajați sau terenul agricol care poate fi cumpărat sau arendat. Cele mai mari cheltuieli sunt însă cu întreținerea plantației.

„Noi ne-am făcut un plan de afaceri și estimăm că 5 ani nu vom avea niciun profit. Am calculat că de pe cultura pe un hectar rezultă un profit anual de 35.000- 50.000 de lei. Cei care nu au nicio treabă cu agricultura nu ar trebui să se apuce de așa ceva. Riscă să piardă mulți bani. Acesta e sfatul meu. Eu nu vreau să descurajez pe nimeni pentru că acum am văzut că e o modă cu livezile, dar trebuie să fim sinceri și să spunem că nu toată lumea se pricepe la asta”, susține Ioan Tifoi.

Cultivarea trufelor, afacere de succes

Acesta susține că cei care vor să aibă profituri mai mari trebuie să ia în calcul și faptul că pot crește trufe în livada cu aluni.

„Mai există și varianta cultivării alunilor micorizați cu trufe. Presupune o investiție mai mare, dar care aduce un profit mai mare. Ne gândim și la acest aspect. Important e să primim banii ca să ne apucăm de treabă”, mai spune fermierul.

Fiind una dintre submăsurile care au trezit interesul posibililor beneficiari, fondurile disponibile pentru investițiile în exploatații pomicole. din cadrul sesiunilor de depunere a proiectelor deschise în ultimii doi ani, s-au epuizat rapid. Astfel, la nivelul județului sunt deja 6 proiecte selectate pentru finanțare, care sunt în curs de implementare, iar alți 6 ieseni care au depus proiectele anul trecut așteaptă publicarea listelor cu cei care vor primi banii de la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`