Prima pagină » Titlurile zilei » Un afacerist din Iași face minuni cu un teren de 1.000 de metri pătrați! Scoate produse scumpe care ajung pe rafturile celor mai mari supermarketuri. Gabriel Ionescu: „Dacă e spălată, se umflă și nu mai este așa bună” – FOTO / VIDEO

Un afacerist din Iași face minuni cu un teren de 1.000 de metri pătrați! Scoate produse scumpe care ajung pe rafturile celor mai mari supermarketuri. Gabriel Ionescu: „Dacă e spălată, se umflă și nu mai este așa bună” – FOTO / VIDEO

05 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Gabriel Ionescu, inginer din Iași, a descoperit pasiunea pentru cultivarea ciupercilor champignon în anul 2001, când a făcut primii pași spre o afacere cu această cultură. A investit 150.000 de euro în această ocupație despre care spune că este profitabilă

Gabriel Ionescu este un inginer electrician din Iași care în anul 2001 și-a descoperit pasiunea pentru creșterea ciupercilor champignon și a decis să se ocupe serios. Producătorul în vârstă de 52 de ani susține că a reușit treptat să dezvolte o afacere de succes care înregistrează profit de ceva timp. Serele cu ciuperci sunt amenajate pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

„M-am apucat de cultivarea ciupercilor dintr-un hobby. Încet-încet, am dezvoltat această afacere, începând cu anul 2001. Am acumulat multă experiență în ceea ce privește cultura ciupercilor pentru că mi-a plăcut și am vrut să știu cât mai multe despre ea. Am fost și în Ungaria la diverse conferințe și întâlniri cu cultivatorii de ciuperci pentru a afla cum fac producție, cum le ambalează, le vând, acolo fiind cei mai mulți cultivatori. Am început încet, dar sigur, eu având o pasiune atât de mare pentru cultivarea lor. Nu am făcut dintr-o necesitate serele cu ciuperci, ci dintr-o pasiune, care a ajuns să fie o afacere”, susține Gabriel Ionescu, producător din comuna Holboca, din județul Iași.

Gabriel Ionescu, inginer din Iași, aduce pământ din Ungaria pentru creșterea ciupercilor

În timp ce alți producători de ciuperci din județ, dar și din România, au închis afacerile cu ciuperci din cauza lipsei clienților, producătorul din localitatea ieșeană Holboca spune că investiția a mers foarte bine în ultimii ani. Asta pentru că vinde producția în marile rețele de supermarketuri.

„Acum lucrăm, zic eu, binișor, pentru că am început să facem un produs curat, calitativ, după cum se vede. Vindem ciuperci în lanțurile de supermarketuri din Iași. Livrăm 5-6 tone, pe lună, de ciuperci champignon. E o afacere de familie. Pământul unde creștem ciupercile vine din Ungaria și a fost mai greu anul trecut, cu pandemia, să îl obținem. Dar ne-am descurcat. Investiția nu a fost mare la început, dar treptat am reinvestit ce am câștigat. Cheltuielile au fost foarte mari din cauză că trebuie să asigurăm condițiile climaterice pentru producția ciupercilor. Sunt foarte drastice aceste condiții. Vara trebuie să răcim serele, iarna să le încălzim. De ceva timp suntem pe profit”, explică inginerul.

Producătorii de ciuperci champignon pot obține, după vânzarea producției, sume deloc de neglijat

Principalul avantaj al cultivării de ciuperci champignon constă în ciclul de cultură scăzut al plantei, care ajunge până la 100 de zile. Astfel, o ciupercărie asigură 4-5 cicluri pe an, ceea ce înseamnă că investiția poate fi amortizată mai ușor. Această cultură are un randament mare pe metrul pătrat, fiind obținute între 15 și 20 de kilograme de ciuperci. Ciupercile champignon sunt printre cele mai cerute pe piață, astfel că și producătorii din Iași s-au orientat mai mult spre această cultură.

Prețul de vânzare al unui kilogram de ciuperci champignon este de aproximativ 7-8 lei. Astfel, numai la un ciclu de producție, dacă se calculează cantitatea maximă obținută, rezultă 20.000 de kilograme de ciuperci, pe 1.000 de metri pătrați. Dacă acestea sunt vândute cu 8 lei kilogramul, producătorul are încasări de 160.000 de lei doar la un ciclu de producție. Rezultă după 4 cicluri încasări de 640.000 de lei, adică 128.000 de euro. Un alt ieșean care a obținut fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro vrea să investescă banii într-o ciupercărie ecologică.

Gabriel Ionescu, producător de ciuperci: „Ciuperca este un produs scump”

Gabriel Ionescu spune că ciupercile sunt de calitate superioară și contractele cu supermarketurile nu întârzie să apară.

„Deocamdată ne menținem foarte bine pe piață. Sunt însă și perioade mai proaste, dar mereu căutăm soluții să ne adaptăm. Ciuperca este un produs scump, mă refer și la producție. Iar ca să o vinzi, trebuie să faci și calitate. Noi am reușit să atingem un nivel ridicat de calitate, de aceea suntem pe piață în continuare. De exemplu, băieții care culeg cu mine ciupercile, la 5 dimineața încep treaba, pentru că până la 7:30 trebuie livrate ciupercile, și folosesc mănuși când le culeg. Astfel, clientul nu mai trebuie să le spele, ci le pune la gătit. Dacă e spălată, ciuperca se umflă și nu mai este așa bună. În plus, noi nu putem să le ținem câteva zile, pentru că își pierd din calitate și nu le mai putem vinde”, explică producătorul din Iași.

Producătorul de ciuperci din comuna Holboca, Iași, a fost vizitat de recenzorii care fac recensământul agricol

Ieri, 2 iulie 2021, producătorul a fost vizitat de recenzorii arondați comunei Holboca. Aceștia centralizează datele despre exploatațiile agricole din comuna ieșeană, ultimul recenzat fiind Gabriel Ionescu. Producătorul susține că acest demers este unul care ajută la realizarea unor programe necesare dezvoltării unor afaceri de succes.

„Ar trebui centralizați producătorii la nivel de consiliu local. Ar trebui să știe ce au în interior, să prezinte niște programe de dezvoltare, de care are nevoie un fermier. Eu nu mă mai ocup de vânzări, ci băiatul. Eu doar le produc, pentru că îmi place să fac asta. De aceea am fost la diverse întâlniri cu producătorii, să aflu cât mai multe despre ele. Când am văzut prima dată, la USAMV ( Universitatea pentru Științele Vieții – n.r.), cum e produsă ciuperca, de la miceliu și până la maturitate, atunci mi-a plăcut mult și mi-am dezvoltat această pasiune”, mai spune Gabriel Ionescu.

Recenzorii din județ au finalizat campania, care se desfășoară o dată la 10 ani, în proporție de 80 la sută

Începând cu data de 5 mai 2021, un număr de 660 de recenzori agricoli merg din poartă în poartă, în comunele din Iași, pentru a aduna datele despre exploatațiile agricole existente. Dacă la începutul campaniei derulate de Direcția Agricolă Iași, împreună cu Direcția Județeană de Statistică, ieșenii au fost reticenți în privința chestionarelor făcute de recenzori, aceștia au răspuns la întrebări.

„Sunt întrebări referitoare la suprafața exploatației agricole, efectivele de animale, adăposturile unde stau animalele, deșeurile animaliere. Sunt în jur de 150 de întrebări, în funcție de exploatație. La început au fost reticenți, dar le-am explicat că sunt date pur statistice, confidențiale și sunt necesare pentru a afla, la nivelul județului Iași, dar și național, datele despre exploatațiile agricole”, susține Paula Raluca Zvate, recenzor din Iași.

În comuna Holboca, din județul Iași, predomină terenurile agricole cu cereale

În comuna Holboca, din județul Iași, recenzorii au finalizat recensământul agricol în proporție de 95 la sută.

„Este o comună care are foarte mult teren pe suprafața localității, fiind recenzată o suprafață de 4.200 de hectare, de teren arabil. Predomină culturile mari, grâu, floarea-soarelui, porumb, dar avem și pășuni. Am descoperit și persoane care au achiziționat recent terenurile agricole, care din anumite motive au omis datele și nu le-au înregistrat la Registrul Agricol. În comuna Holboca s-a finalizat aproape în totalitate recensământul agricol. Aproximativ 95 la sută din chestionarele alocate au fost finalizate. Termenul este de 15 iulie 2021. S-a mers și în weekenduri, de mai multe ori, și seara, pentru că oamenii sunt la serviciu în timpul zilei și nu au fost găsiți acasă”, susține George Andrieș, recenzor-șef, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025