Prima pagină » Economic Local » Un afacerist din Iași a fost îngropat în datorii! Inspectorii de la Finanțe îl urmăresc și în gaură de șarpe. „Nu am nicio speranță”
Un afacerist din Iași a fost îngropat în datorii! Inspectorii de la Finanțe îl urmăresc și în gaură de șarpe.

Un afacerist din Iași a fost îngropat în datorii! Inspectorii de la Finanțe îl urmăresc și în gaură de șarpe. „Nu am nicio speranță”

05 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Marian Vasile Plumbu, din cauza problemelor de sănătate, dar și a pandemiei, nu a mai putut salva firma de construcții. Societatea a intrat în insolvență, iar tabelul preliminar al creanțelor a fost publicat. Afeceristul are de recuperat sume după ce a împrumutat societatea

Un constructor din Iași a fost îngropat în datorii, după ce nu a reușit să țină firma pe linia de plutire. Marian Vasile Plumbu este patronul firmei de construcții Arthur Design SRL, cu sediul social în comuna Valea Lupului, județul Iași. Recent, societatea a intrat în insolvență din cauza datoriilor înregistrate la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Lichidatorul a întocmit și tabelul preliminar al creanțelor. Astfel, finanțele ieșene au de recuperat 480.498 lei, aproape 100.000 de euro. Totodată, la masa credală s-a înscris și patronul societății, care are de recuperat suma de 768.500 lei, adică 150.000 de euro.

„Cu privire la instituțiile care ar putea furniza informații cu privire la situația patrimonială a debitorului, depunem la dosarul cauzei actele menționate în continuare. Au fost notificate prin e-mail un număr de 25 de bănci comerciale, până la data prezentului raport nu am primit informații referitoare la eventualele sume disponibile. OCPI Iași, prin adresa nr. 96216 / 26.05.2021, ne comunică că debitorul nu are și nu a avut bunuri imobile înscrise în cartea funciară. SPCRPCIV Iași nu a comunicat un răspuns până la data prezentului raport. Primăria Valea Lupului ne comunică prin adresa nr.R12278 / 25.05.2021 faptul că debitorul nu figurează înregistrat în evidențele fiscale”, se arată în adresa lichidatorului.

Pe scurt, Finanțele nu au găsit bunuri ce pot fi valorificate.

Marian Plumbu: „Nu am nicio speranță”

Contactat telefonic, patronul firmei Arthur Design SRL a precizat că problemele cu firma au început în perioada pandemiei.

„Am avut probleme de sănătate și nu am mai putut lucra. A fost și din cauza pandemiei. Nu am nicio speranță că voi putea salva societatea”, a precizat afaceristul.

Conform datelor financiare din anul 2020, Arthur Design SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 16.769 lei, pierderi de 65.868 lei, cu un singur angajat. În 2019, cifra de afaceri a fost de 460.588 lei, cu un număr de 18 angajați. Totodată, și Cosmopolitan Trading SRL, din Iași, a intrat în insolvență. Recent, a fost publicat și tabelul definitiv actualizat al creanțelor. Pe lista creditorilor se află societatea Hed Venture SRL, dar și DGRFP Iași. Valoarea totală a creanțelor este de 8,2 milioane lei, aproximativ 2 milioane de euro. La masa credală s-au înscris și salariații societății, care solicită plata salariilor restante. Totodată, Finanțele ieșene au pus sechestru pe bunurile societății debitoare.

Controalele în timpul pandemiei au fost reduse drastic

În contextul pandemiei de COVID-19, DGRFP Iași a încasat sume importante. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate, angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari față de cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. Așadar, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde de lei, aproximativ 1 miliard de euro. În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei. Per total, încasările anunțate pe cele 6 administrații din regiune: Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei, în 2020, față de 15 miliarde în 2019. La nivelul AJFP Iași, cea mai bună perioadă a fost în luna decembrie, când s-a încasat suma de 501 milioane lei. În schimb, inspecțiile fiscale au avut de suferit pe perioada pandemiei, asta și din cauza lipsei de personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *