O situație fără precedent în ultimii ani a ajuns să cuprindă și zona Iașului. Mii de oameni au luat calea străinătății în plină pandemie de COVID-19 pentru a munci în agricultură. Autoritățile ieșene au încercat să limiteze proporțiile exodului către Germania în ultimele zile pentru cei veniți din mai multe județe la Aeroportul Iași. Unii au fugit însă tocmai din zonele din țară aflate în carantină și au încercat să intre în Iași fără nicio urmă de regret. Autoritățile ieșene au trecut în ultima perioadă la verificarea mașinilor cu numere de Suceava
Un adevărat dezastru putea avea loc la Iași în plină pandemie de COVID-19. În ultimele zile, sute, chiar mii de persoane au trecut prin Aeroportul Internațional Iași pentru a se îmbarca în mai multe curse cu destinația Germania. Oameni veniți din Neamț, Sălaj, Satu Mare, Botoșani sau Suceava au ajuns pe Aeroportul Iași pentru a lua cursele puse la dispoziție de fermierii germani din zonele puternic afectate de coronavirus, însă unde pot lucra la cules de sparanghel și căpșuni.
O parte din aceștia însă au ajuns tocmai din mijlocul unui focar de coronavirus din țara noastră, județul Suceava. Oamenii au părăsit zonele de carantină din Suceava pentru a ajunge la Iași și apoi mai departe, către Germania. Nouă persoane au fost identificate de autoritățile ieșene după ce au părăsit zonele din județul Suceava aflate în carantină, fără a avea însă o justificare clară.
Cu adeverință de la medic. Prinși la intrarea în județ
Pentru că nu puteau ieși atât de ușor din localitățile sucevene, oamenii au apelat însă la o altă stratagemă. Deși atât municipiul Suceava, cât și opt localități limitrofe sunt în carantină, unele persoane au reușit să plece spre Iași fără nicio problemă. Culmea, oamenii aveau adeverințe de la medicul de familie care să ateste că nu sunt infectate cu COVID-19 și că sunt apte de muncă. În afară de Suceava, în carantină se mai află și localitățile Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocul Dragomirnei.
Cele nouă persoane care au încercat să ajungă la Iași sunt din Bosanci, Adâncata și Mitocul Dragomirnei, exact localități aflate în zona roșie a focarului de COVID-19 din țara noastră. Cei nouă au fost depistați la intrarea în județul Iași dinspre Suceava în autocarul care-i aducea spre Aeroportul Internațional.
Anchetă în județul vecin
Autoritățile ieșene au întocmit procese-verbale de sesizare, documentele fiind transmise la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Totodată, autoritățile din Suceava au arătat că s-a trecut la o cercetare amănunțită legată de modul cum au reușit cei nouă să plece din zonele carantinate. Toți cei prinși la intrarea în județul Iași s-au ales cu o amendă de câte 20 de mii de lei și cu dosar penal.
„În acest caz este deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pe articolul 352 din Noul Cod Penal. La fiecare dintre aceste persoane li s-a aplicat și o sancțiune contravențională în cuantumul maxim prevăzut de lege. Această sumă ajunge la 20 de mii de lei pentru fiecare din cei implicați. Se desfășoară cercetări privind modalitatea în baza căror documente au părăsit zona de carantină. Sunt aspecte care vor fi lămurite în baza anchetei penale care se desfășoară. Se va cerceta cine a eliberat documentele, cine le-a verificat, modalitatea în baza căror acte au plecat, cu ce contract, dar și cum au trecut de filtre, cine a făcut toate aceste verificări. Toate aceste aspecte se vor verifica în ancheta penală. În funcție de rezultate se vor lua toate măsurile care se vor impune”, a spus Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, pentru cotidianul BUNå ZIUA IAȘI.
Surpriză pentru șoferii suceveni
Și asta nu este tot. După ce s-au înmulțit brusc zborurile de la Iași către zonele din landurile germane afectate de COVID-19, autoritățile ieșene au trecut și la intensificarea controalelor stradale. Astfel, mașinile cu numere de Suceava sunt supuse unor verificări mai riguroase, în urma unei decizii luate de autoritățile ieșene. Decizia a fost luată imediat după publicarea Ordonanței Militare 6/2020, cea în care se face referire la carantinarea municipiului Suceava și a celor opt comune din jur.
În plus, în urma unor astfel de controale, un avion care a decolat zilele trecute a plecat cu doar 39 de pasageri în loc de 150.
Continuă exodul. Șase curse noi în această săptămână
În ciuda controalelor făcute printre cei care vor să plece în statele din vestul Europei, și în această săptămână sunt programate mai multe curse cu muncitori sezonieri de la Iași. Astăzi, 14 aprilie, vor decola două curse către Baden-Baden (Germania) și Maastricht (Olanda) pline de români ce vor ajunge să culeagă sparanghel și alte legume. Aceste zboruri trebuiau să decoleze ieri, însă nu s-au încadrat în noile condiții, acelea de a anunța cu 24 de ore înainte intenția de zbor și traseul. De asemenea, miercuri, 15 aprilie, vor mai decola trei curse noi, toate cu destinația Germania. Joi, 16 aprilie, este programată o altă cursă aeriană ce va duce muncitori sezonieri de la Iași spre Germania.
„Sunt curse care au plecat cu puține locuri ocupate și care nu au reușit să se organizeze destul de bine. Unele companii au amânat zborurile pentru a aștepta să se umple avionul. Avem o cursă spre Germania cu 140 de locuri din cele 189 cât are avionul și au mai amânat o zi pentru a aștepta să se umple avionul”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.
Întrebări fără răspuns
Și totuși, de ce este posibil ca în plină pandemie de COVID-19, mii de oameni să plece din țară, la muncă, în străinătate, pe contracte sezoniere? De ce nu a oprit Guvernul migrația forței de muncă până când trec efectele acestei pandemii ucigașe? Ce are de câștigat România din faptul că mii de oameni pleacă din țară la muncă în străinătate, riscă să se îmbolnăvească în zonele de focar în care merg și apoi sunt trimiși acasă?
Românii sunt printre cei mai căutați în străinătate pentru faptul că muncesc pe bani puțini (față de nivelul salarial din statele puternic dezvoltate din Uniunea Europeană). Astfel, nu doar Germania are nevoie ca de aer de muncitorii sezonieri din România. Italia, țara cea mai afectată din lume de coronavirus, vrea și ea să-i readucă pe români pe câmpurile din Peninsulă, după cum afirma recent ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova. 107.000 de lucrători sezonieri români ajung în Italia în fiecare an, reprezentând o treime din toți lucrătorii străini.
De ce să plătim toți pentru cei care pleacă acum din țară?
Toți acești oameni care au plecat sau vor pleca în următoarea perioadă din țară la muncă, în plină pandemie de Coronavirus, vor avea contracte sezoniere, adică 1-2-3 luni. Ce se va întâmpla însă cu acești români când se vor întoarce acasă? Cu siguranță dacă se vor îmbolnăvi de COVID-19 vor fi trimiși acasă! Cine le va deconta acestor oameni cheltuielile medicale? Le vor achita costurile spitalizării Klaus Iohannis sau Ludovic Orban? Cu siguranță nu!
Răspunsul este unul foarte clar: statul român, din taxele și impozitele noastre ale tuturor.
În aceste condiții, a venit momentul ca autoritățile din România să reseteze tot sistemul public. Oamenii care pleacă acum din țară în plină pandemie de COVID-19, în timp ce în România este declarată stare de urgență, să dea o declarație de proprie răspundere la ieșirea din țară că dacă se vor îmbolnăvi, nu vor mai beneficia de sistemul public de asigurări sociale! NU vor mai beneficia de ajutor social, de șomaj, nu li se vor mai deconta tratamentele medicale!
O altă variantă ar fi ca în această declarație pe propria răspundere, oamenii care pleacă acum din țară la muncă să-și asume răspunderea că nu vor reveni acasă, dacă se vor îmbolnăvi, și vor rămâne în țările unde își desfășoară activitatea!
În aceste condiții, ar fi nevoie de intervenția procurorilor care să ancheteze de ce se permite românilor să plece acum din țară la muncă în străinătate, în focare de infecție cu virusul COVID-19!