Prima pagină » Titlurile zilei » Un adevărat coșmar în centrul Iașului. Toată zona va fi evacuată. Imaginile sunt horror. Clădirile riscă să se prăbușească peste oameni – FOTO

Un adevărat coșmar în centrul Iașului. Toată zona va fi evacuată. Imaginile sunt horror. Clădirile riscă să se prăbușească peste oameni – FOTO

19 dec. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Cea mai cunoscută zonă din municipiul Iași a ajuns un adevărat dezastru. Mai multe imobile din zona istorică a orașului stau să cadă peste oamenii care trec zilnic prin zonă. Imobilele au fost ocupate în ultimii ani de unele persoane. Aceștia au părăsit locuințele, însă în urma lor a apărut un dezastru ecologic de proporții. Unii chiriași nu au fost în stare să plătească nici 12 lei pe lună pentru spațiile respective. Debitele restante s-au întins pe parcursul mai multor ani

Una din cele mai importante zone din municipiul Iași ar putea intra într-un adevărat proces de regenerare. O zonă istorică a orașului, cu imobile vechi de câteva secole, a ajuns o bătaie de joc din cauza unor persoane. Mai multe imobile din zona Cuza-Vodă arată ca după război după ce au fost ocupate ani la rând de chiriași rău- voitori.
Un număr mare de clădiri de pe toată zona istorică a orașului au ajuns într-un stadiu avansat de degradare, iar autoritățile locale au trecut la o evacuare în masă a chiriașilor.
Culmea, dezastrul este cu atât mai mare cu cât în aceste clădiri chiria era de doar 12 lei pe lună. Chiar și așa, cei mai mulți dintre chiriași nu au plătit niciun leu, iar debitele restante s-au întins pe parcursul mai multor ani. Cum aceștia nu au plătit chiria și nici nu s-au îngrijit de locuințe, acestea s-au degradat într-un hal fără de hal. De aceea, municipalitatea a trecut la măsuri extreme și a decis evacuarea rău-platnicilor. Zona Cuza-Vodă ar urma să fie inclusă într-un proiect de regenerare urbană și transformată radical. Mare parte din acele imobile au o istorie însemnată în spate.

Evacuare în masă

Clădirea din Cuza-Vodă, nr.15 este un exemplu în acest sens. La etajul 1 sunt două camere de peste 26 mp care au fost scoase din circuitul locativ. Un alt spațiu de la același etaj, de 36 mp, a ajuns să arate mai rău. Chiriașul nu și-a plătit restanțele către Primărie și s-a ajuns la evacuare silită. Femeia a plecat însă de bună voie, dar în zonă a lăsat numai dezastru. Pentru că nu poate fi redat altei persoane, spațiul a fost scos din circuitul locativ.
Și alte patru spații de la Cuza-Vodă, nr. 43 au fost evacuate recent de Primărie. Două camere de la etajul 1 au ajuns să arate dezastruos. Pe numele chiriașilor erau emise sentințe de evacuare din 2011. Până la urmă aceștia au plecat de bună voie, însă au distrus întrega locuință. Nici în acest caz oamenii nu au plătit chiria.

Restanțele s-au acumulat în timp

O altă cameră din clădirea respectivă de nici 13 mp a ajuns să fie sigilată de Primărie. Asta pentru că chiriașul nu și-a plătit chiria ani la rând, iar restanțele s-au acumulat în timp. Și în acest caz imobilul trebuie supus unei expertize pentru a fi refăcut.

Tot în acea clădire mai sunt două camere care nu mai pot fi folosite. Chiriașul a fost recazat în Bularga, însă clădirea nu mai poate folosită.

„Imobilul nu a beneficiat de utilitățile de apă și canalizare încă din anul 2005. Până în anul 2007 a figurat ca fiind revendicat în baza Legii 10/2001, revendicare respinsă în 2007. În această perioadă nu s-a putut înainta documentația pentru înlocuirea canalizării și a țevilor de apă potabilă care alimentau clădirea. Ulterior respingerii revendicării imobilului s-a transmis solicitarea de includere pe lista de investiții de racordare la rețeaua stradală de apă și canalizare a imobilului din strada Cuza Vodă, nr 43. Din lipsa fondurilor, acțiunea a fost amânată, imobilul a fost sigilat și salubrizat în întregime”, se arată în adresa municipalității.

Dezastru lăsat în urmă

Casa de la nr. 43, pe colț cu strada George Enescu, a fost ridicată la începutul secolului XX. Un alt imobil evacuat este și cel de la Cuza-Vodă, nr. 46. Un spațiu de trei camere a fost evacuat în totalitate în urma unei sentințe judecătorești. Alte șase camere de pe Cuza Vodă, nr. 60- parter, au fost evacuate în urma unei sentințe din 2013. Un alt spațiu din Cuza-Vodă, nr. 66, a fost scos la licitație de către municipalitate. Acestea au fost doar câteva exemple. Municipalitatea vrea să refacă toată zona Cuza-Vodă pentru a o reintroduce în circuitul turistic.

Casa Actorilor pe Cuza-Vodă

O clădire care a fost evacuată de pe Cuza-Vodă a ajuns în administrarea Ateneului Național din Iași. Este vorba de Casa Feldam, ridicată la 1890, și care ar urma să fie transformată în locuință pentru actorii instituției de cultură.

„Vom recompartimenta totul și vom obține trei apartamente pentru actorii instituției. Ne dorim să fie un prim pas pentru regenerare urbană și un prim exemplu. Dacă lucrurile vor ieși așa cum vrem, ne dorim să trecem și la alte clădiri pe care să le luăm de la Primărie și alte instituții. Deja o parte din materialele necesare renovării au ajuns. Undeva în jurul datei de 10 ianuarie vor ajunge și restul materialelor. Sperăm ca toată renovarea să dureze aproximativ 90 de zile. Nu este monument istoric, dar ne aflăm într-o zonă protejată a Iașului”, a menționat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`