Prima pagină » Titlurile zilei » Un absolvent de la Iași a dezvoltat o afacere de 3 milioane de euro. Bogdan Munteanu a învățat de la specialiști din Europa – FOTO

Un absolvent de la Iași a dezvoltat o afacere de 3 milioane de euro. Bogdan Munteanu a învățat de la specialiști din Europa – FOTO

08 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Bogdan Munteanu, absolvent la Iași, a plecat în Franța pentru a dezvolta o afacere de 3 milioane de euro. Acesta este absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iași. După ce s-a specializat la trei universități de renume din Europa, în domeniul Viticulturii, a revenit acasă și a creat brandul de vinuri ”X+Y”, înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Cu ajutorul familiei, banii din fondurile europene au fost investiți în 50 de hectare de viță-de-vie, magazine și un combinat de vinificație

Afacere de 3 milioane de euro, după specializare în Europa, realizată de Bogdan Andrei Munteanu, absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” Iași. Acesta și-a prezentat afacerea într-un documentar al Serviciului de Promovare și Imagine a USVIași, realizat de Beatrice Alexandra Modiga. Specializat la trei universității de renume din Europa, în domeniul Viticulturii, Bogdan Andrei Munteanu a revenit în țară și a creat brandul de vinuri ”X+Y”, înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Deși afacerea a fost creată de familie, împreună cu aceasta, banii din fondurile europene au fost investiți în 50 de hectare de viță-de-vie, magazine și un combinat de vinificație.

Afacere de milioane de euro, dezvoltată de Bogdan Munteanu, absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul USVIași

Afacerea lui Bogdan Andrei Munteanu, absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul USVIași, are în prim-plan 50 de hectare de viță-de-vie în localitatea Beciu, județul Vrancea. După ce și-a finalizat studiile de licență, în anul 2018, a urmat cursurile Masterului ”Vinifera Euromaster”, program care s-a desfășurat pe durata a 2 ani la trei universități de renume din Europa.

”Am studiat la ”SupAgro Montpellier”, la Bordeaux, ”Sciences Agro” – Franța și în Germania la ”Hochschule Geisenheim”. Pe scurt, studiile din străinătate m-au ajutat să îmi lărgesc orizonturile. Mi-au oferit șansa unei experiențe multiculturale, am fost martorul multiplelor abordări ale viticulturii, vinificației și ale vinului în general. Am rămas cu prieteni din toate colțurile lumii, unii dintre ei lucrează acum în Statele Unite, Chile, alții în Italia, Germania sau Franța. Din punct de vedere teoretic, aceste studii au venit ca o completare la bazele solide dobândite la USV Iași, unde sunt cadre didactice de excepție, cărora aș dori să le mulțumesc cu această ocazie, în special catedrelor de Oenologie, Viticultură și Ampelografie. Fără să exagerez, nu erau mari diferențe între pregătirea mea și cea a colegilor mei”, a precizat, pentru Serviciului de Promovare și Imagine a USVIași, Bogdan Andrei Munteanu.

Afacerea, crama și via au fost create de părinții săi, care au înființat S.C. Casa de Vinuri Beciu SRL în anul 2006

Afacerea, crama și via au fost create de părinții săi, care au înființat S.C. Casa de Vinuri Beciu SRL în anul 2006. ”Eu, practic, am continuat ceea ce au început ei. La momentul de față cultivăm peste 50 de hectare de viță-de-vie în Beciu-Vrancea, arealul DOC Cotești. Avem în sortimentație soiuri precum: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Fetească Albă, Traminer Roz, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Merlot”, a mai spus acesta pentru oficialii USVIași.

Mai departe, brandul ”X+Y” este o idee a familiei lui Bogdan Andrei Munteanu.

”În fiecare campanie de vinificație, tatăl meu avea o abordare și o viziune, apoi veneam eu cu stilul meu. Evident că se ajungea la mici certuri (constructive!), în care mama ajungea arbitru. Astfel, ca toată lumea să fie mulțumită, am stabilit ca 2/3 din producție să fie vinificată în stilul clasic, de către tatăl meu, iar cu o treime din producție să îmi fac eu «de cap». Rezultatele au fost bune, astfel am fost «promovat», momentan ocupându-mă de jumătate din producția totală”, a mai transmis Bogdan Andrei Munteanu.

Vinul este un business care necesită investiții inițiale mari

Tânărul întreprinzător este un business care necesită investiții inițiale mari și oferă un ROI (rentabilitatea investiției sau rentabilitatea costurilor) moderat, eșalonat pe ani.

”Numele de X+Y vine de la Generația X (din care face parte tatăl meu) + Generația Y (sau millenials, din care fac parte eu). Chiar m-am mirat că nu s-a mai folosit nimeni de idee, așa că am înregistrat brand-ul la OSIM, am cumpărat domeniul www.x-y.ro și am început lucrul la etichete cu un designer foarte bun, tot din Iași. Vinul (și agricultura în general) este un business care necesită investiții inițiale mari. De exemplu, combinatul de vinificație a costat peste 1,5 milioane de euro. Dacă mai adăugăm utilajele, reparații, via, aproape dublăm suma. Desigur, toate investițiile au fost făcute prin intermediul fondurilor europene, iar restul de bani, cu ajutorul băncilor. Părinții mei chiar au plecat la drum cu fonduri puține, deci se poate”, descrie mecanismul afacerii tânărul întreprinzător pentru Serviciul de Promovare și Imagine a USVIași.

În momentul de față, mare parte din vânzările familiei Munteanu sunt în magazinele proprii

Mai departe, inginerul horticol Bogdan Andrei Munteanu spune că:

”Așa ceva recomand cu căldură persoanelor flexibile, cu imaginație, care pun pasiune în tot ceea ce fac. Nu este pentru oamenii care abia așteaptă ora 17:00 să plece acasă. Nu vor rezista. Lucrarea mea de disertație s-a numit ”Introducing a new wine brand in the Romanian wine market”, iar ideea de X+Y a apărut în timp ce lucram la ea.

Astfel, această conjunctură mi-a oferit oportunitatea să beneficiez de ajutorul unui profesor de la catedra de Wine Business din Geisenheim la elaborarea acestui brand. Ce pot să spun, timing-ul a fost perfect, tema s-a potrivit mănușă. În concluzie, studiile m-au ajutat foarte mult”, mai scoate în prim-plan absolventul USVIași.

La acest moment, mare parte din vânzările familiei Munteanu sunt în magazinele proprii.

„În 2018 am deschis primul magazin de desfacere, iar la momentul actual avem 3. Suntem pe cale să mai deschidem un magazin și preconizăm că vom încheia anul cu 5 puncte de lucru. Peste 5 -10 ani aș dori ca numărul magazinelor de desfacere să rămână același sau să crească, dar în stil franciză, fiindcă este o ramură a afacerii extraordinar de solicitantă”.

El mai anunță că:

”Am planuri mai mari pentru brandul X+Y. Consider că este un brand bine construit, care inspiră și oferă emoție, mai mult decât un simplu pahar de vin. Posibilitățile de creștere sunt nemărginite, iar dacă nu voi face greșeli prea mari (căci greșeli oricum voi face), X+Y va fi un top performing brand în toate marketurile din România și, de ce nu, și din alte țări. Îmi doresc ca în 5 ani volumele de X+Y vândute în România să fie cel puțin egale cu cele exportate. De ce? Exportul și reinvestirea unei părți din profit în România este cel mai bun lucru pe care l-aș putea face pentru țară”, a conchis acesta.

Universitatea de Științele Vieții va oferi granturi de peste 1,3 milioane de euro studenților care vor să demareze propriul business

De asemenea, Universitatea de Științele Vieții a lansat (în ianuarie 2022) proiectele, finanțate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), intitulate ”e-Antreprenor” și “Educație și profit”. Instituția va oferi granturi de peste 1,3 milioane de euro studenților care vor să demareze propriul business. USVIași a câștigat un proiect prin care va oferi granturi de peste 1,3 milioane de euro. Toate acestea vor fi posibile deoarece, dintr-o competiție strânsă în care s-au depus 351 de cereri de finanțare cu o valoare totală de 685 de milioane de euro, proiectul realizat de Universitatea de Științele Vieții din Iași a ieșit câștigător.

Prin programul de finanțare ”Innotech Student”, studenții, masteranzii și doctoranzii care vor să lanseze o afacere pot obține finanțări de până la 100.000 de euro din fonduri europene. Proiectul ”e-Antreprenor”, câștigat de către Universitatea de Științele Vieții Iași, prevede finanțarea schemelor antreprenoriale a 33 de studenți din domenii care sunt inovatoare, aduc o valoare adăugată reală și contribuie la dezvoltarea zonei de Nord-Est a României.

Astfel, exemplul afacerii de milioane de euro dezvoltate de Bogdan Munteanu, absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul USVIași, este unul demn de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`