Prima pagină » Actualitate » Umilință de neînchipuit pentru un pacient cu dizabilități din Iași! Sătul să aștepte cu orele în UPU, Vlad Mardare a plecat acasă cu dureri: „Nu am vrut să mai fiu cărat și împins ca un sac de oase” – FOTO

Umilință de neînchipuit pentru un pacient cu dizabilități din Iași! Sătul să aștepte cu orele în UPU, Vlad Mardare a plecat acasă cu dureri: „Nu am vrut să mai fiu cărat și împins ca un sac de oase” – FOTO

27 aug. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Actualitate

Vlad Mardare, un pacient cu dizabilități din Iași, susține că a trecut prin umilințe greu de închipuit în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Din cauza timpului mare de așteptare, dar și a atitudinii personalului medical și auxiliar, pacientul s-a lăsat lehamite și a plecat la domiciliu, deși susține că avea dureri atroce.

Umilință de neînchipuit pentru un pacient cu dizabilități din Iași! Vlad Mardare aduce acuzații grave personalului din UPU, „Sf. Spiridon”

Vlad Mardare susține că a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, vineri, 23 august 2024, în jurul orelor 21:00. Acesta a avut îngrijiri medicale, deoarece s-a lovit în timp ce încerca să se transfere din pat în scaunul rulant. Pacientul și-a expus nemulțumirile privind condițiile din UPU.

„Am ajuns la UPU, «Spiridon», vineri, în jurul orelor 21:00. Eu folosesc scaun rulant, iar în timp ce mă transferam între pat și scaun, m-au lăsat puterile și am căzut. M-am ridicat cu greu, dar în urma căzăturii, am rămas cu anumite dureri. Am încercat să mă tratez eu acasă cu antiinflamatoare, tocmai pentru a evita calvarul unei Unități de Primiri Urgențe din Iași. Dar pentru că starea mea a început să se înrăutățească, am început să am frisoane, să am stări de rău, să pic, efectiv, să am pierderi de cunoștință. Am ales să chem salvarea. Am fost la UPU de la Neurochirurgie, unde totul a fost ok, iar la orele 19:00, s-a chemat o ambulanță să mă ia, să mă ducă la UPU de la «Spiridon». Am plecat la «Spiridon», la 21:40. Am refuzat, inițial, transportul la «Spiridon», gândindu-mă că este vineri seară, și știu ce se întâmplă la UPU, de obicei, dar, mai ales, într-o vineri seară. Am ajuns la UPU unde, la început, mi s-a oferit o targă. Din cauza faptului că în celelalte interacțiuni pe care le-am avut cu personalul Unității de Primiri Urgențe de la «Spiridon» – interacțiuni în care am fost pe o targă –, menționez că am leziune medulară și afecțiunea nu-mi permite să stau în aceeași poziție mai mult de două ore. De această dată, am luat scaunul cu rotile cu mine. Când am ajuns la «Spiridon», mi s-a oferit o targă atunci, pe moment, dar m-am gândit că, fiind vorba doar de un consult chirurgical și doar de un ecograf, nimic mai mult, timpul de așteptare nu va fi așa de mare, de aceea am ales să rămân în scaunul cu rotile. La UPU nu au niciun scaun rulant pentru pacienții cu dizabilități. Asta, nu o susțin numai eu, o spun mai multe persoane cu dizabilități”, a declarat Vlad Mardare.

Vlad Mardare: „Sunt niște infirmieri grobieni, niște brute”

Vlad Mardare susține că a fost consultat de un medic din cadrul UPU abia după 4 ore și 30 de minute de așteptare, dar a rămas șocat când a văzut că, în loc să încerce să-l ajute, medicul a început să se plângă că pacienții pe care îi tratează nu-i sunt recunoscători. „Nu este prima dată când întâmpin aceste probleme. Altă dată, tot la UPU «Spiridon», am fost pus pe o targă, ținut în curent, într-un staționar care este mizer, care ar trebui închis. Acolo este un miros groaznic. Sunt niște infirmieri grobieni, niște brute, mă mutau ca pe un sac de carne și mă izbeau dintr-o parte în alta. Și îi rugam să aibă grijă. Când am mai fost la UPU și am cerut să fiu pus într-un scaun rulant, infirmierele mi-au spus: «Ce vrei, să-mi rup eu spatele cu tine?». De aceea, nu am vrut să mai fiu cărat și împins ca un sac de oase. După patru ore și jumătate, am fost văzut de un medic care, în loc să-mi grăbească consultul de specialitate sau să mă ajute cu ceva, a început, efectiv, să mi se plângă că nimeni dintre cei care se fac bine după ce trec prin mâinile domniei sale, nu-i mulțumesc.  Asta era problema dumnealui, în timp ce eu agonizam. Bineînțeles că din cauza timpul de așteptare durerile mele au crescut, iar corpul meu a devenit spasmatic. Am cerut, de nenumărate ori, să fiu așezat pe un pat sau pe un fotoliu de-al lor, de ălă portocaliu, că sunt mai confortabile. Am fost așezat, pentru o scurtă perioadă, de către un asistent căruia aș vrea să-i mulțumesc, într-un fotoliu. După ce am ajuns la doctorul care trebuia să-mi pună parafa pentru consult, mi-a spus că nu-mi poate pune pat la dispoziție. Am rugat așa: «Vă rog frumos să mă puneți într-un pat, dar nu în staționarul acela mizerabil». Când am spus așa, s-a făcut liniște. Nimeni nu a contestat că staționarul este mizerabil”, a adăugat pacientul.

Sătul să aștepte în UPU, Vlad Mardare a preferat să plece acasă, deși avea încă dureri

Pacientul a povestit că a solicitat, în repetate rânduri, să fie așezat într-un pat sau pe o targă, deoarece avea dureri foarte mari, dar toate solicitările i-au fost refuzate. Vlad Mardare a cerut să-i fie curățat și dispozitivul medical pe care îl folosește, lucru care s-a întâmplat abia atunci când pacientul a anunțat că pleacă la domiciliu.

„După ce am vorbit cu medicul, am fost luat de un infirmier și pus în scaun, exact lângă un aer condiționat, deși eu acuzam frisoane. Eu folosesc și un dispozitiv medical, am rugat să-mi fie curățat de trei ori, nimeni nu a vrut să mi-l golească, doar la plecare mi l-au curățat. I-am spus asta și asistentului coordonator Florea care, în loc să mă ajute, a început să mă amenințe voalat, să-mi spună că eu îmi înrăutățesc situația. A fost o amenințare, mai ales că a fost pe un ton ridicat. L-am rugat pe medic să-mi pună un pat, o targă sau un fotoliu mai confortabil la dispoziție, nu a luat nicio măsură sau măcar să-mi grăbească consultul. Din cauza afecțiunii mele principale, în speță, leziune medulară, am niște dureri atroce. Am două plăci și opt șuruburi în coloană. Măduva spinării îmi este retezată, am dureri îngrozitoare. În jurul orei 02:00 am plecat acasă cu salvarea. Au fost câteva persoane din UPU care au încercat să mă oprească, cred că erau asistenți sau medici rezidenți, care au încercat să-mi ușureze situația, dar, efectiv, nu au reușit. Am primit amenințări în UPU, unde, un anume asistent coordonator Florea mi-a spus că dacă nu stau liniștit, situația mea se va înrăutăți. Și s-a înrăutățit”, a precizat Vlad Mardare.

Vlad Mardare susține că nu este prima dată când întâmpină probleme în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

„Nu este prima dată când întâmpin probleme în UPU. Odată, când am cerut să fiu pus într-un pat, un asistent medical mi-a spus: «Dar nu vrei la hotel?». Medicul rezident care era de serviciu râdea și mi-a spus în fișă că sunt necooperant, deși toți medicii cu care am vorbit au spus contrariu. Efectiv, am fost supus unor tratamente inumane și degradante, deși România este parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului, să nu mai spun de câte infracțiuni se fac vinovați: amenințare, hârțuire, respectarea demnității. Țin să menționez că nu mi-a fost scoasă nici măcar branula, deși era obligația lor să facă asta. Am ales să vorbesc în pofida amenințărilor voalate, nu doar pentru mine, ci pentru toate persoanele care suferă în tăcere și nu îndrăznesc să vorbească de frica de a nu mai fi tratați”, a declarat Vlad Mardare.

Cum explică coordonatorul UPU situația

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, precizează că pacientul a așteptat doar două ore până a fost preluat. Aceasta susține că Vlad Mardare a fost recalcitrant, motiv pentru care anamneza a fost dificilă de realizat. „În data de 23.08, la orele 19:00, medicul specialist a preluat 12 pacienți în așteptare (neconsultați). De asemenea, a preluat 13 pacienți în curs de investigații. Pe parcursul serii au fost multiple prezentări pentru camera verde cu traumatisme mai grave decât ale pacientului Mardare, motiv pentru care acesta a așteptat sub două ore pentru preluare. Pacientul este mereu recalcitrant la prezentările în UPU, având diferite nemulțumiri nefondate la adresa personalul medical și auxiliar. I s-a oferit posibilitatea transferului din scaunul cu rotile personal, pe un pat de UPU, acesta refuzând, motivând că sunt mai incomode decât scaunul personal. A fost, ulterior, pus într-un fotoliu rulant de UPU. Având în vedere faptul că pacientul a așteptat o oră și 52 de minute până la preluare, după ce a fost consultat, făcând anamneza dificilă prin modul de comunicare acuzator și nemulțumit constant de serviciile UPU (în general), i s-a explicat civilizat pacientului că trebuie să mai aștepte. Ulterior, acesta nu a mai dorit continuarea investigațiilor, semnând în foaie acest lucru, ținând, totodată, să încheie, cu mențiunea «fără absolut nicio stimă». Menționez ca nu i s-au solicitat mulțumiri pacientului. A fost preluat de ambulanță și dus la domiciliu la ora 02:03”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a mai subliniat faptul că Vlad Mardare se prezintă de foarte multe ori în Unitatea de Primiri Urgențe: „Șeful de tură a vorbit cu el când l-a văzut nemulțumit. «Discuția dintre mine și el a fost scurtă, și anume, l-am întrebat de ce are comportamentul ăsta față de noi și dacă este îndreptățit… la care el mi-a răspuns: «Ahh, deci mă amenințați, dar de ce mă amenințați?». Și când am văzut că domnul întoarce discuția, nu am mai continuat și l-am întrebat doar dacă îl mai pot ajuta cu ceva». Pacient cu multiple prezentări, care nu are dovada că se prezintă la medicul de familie pentru problemele curente. Urgența este pentru urgențe”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeșu, legat de cazul lui Vlad Mardare, pacientul cu dizabilități din Iași care s-a simțit umilit în UPU.

 

Denumire: umilinta-pacient-cu-dizabilitati-Iasi

Alt text: Vlad Mardare

Legenda: Vlad Mardare, un pacient cu dizabilități din Iași, susține că a trecut prin umilințe greu de închipuit în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *