Prima pagină » Titlurile zilei » Umilință de neînchipuit pentru pacienții mutați din Pavilionul Winkler al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași! Pentru un duș cald merg sute de metri prin frig – VIDEO

Umilință de neînchipuit pentru pacienții mutați din Pavilionul Winkler al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași! Pentru un duș cald merg sute de metri prin frig – VIDEO

12 apr. 2023, 02:00, 12 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Începând cu luna decembrie a anului 2022, pacienții cronici mutați din Pavilionul Winkler al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași trăiesc o umilință de neînchipuit pentru secolul XXI

Pentru a face un duș cald, cei 10 pacienți mutați din Pavilionul Winkler trebuie să meargă pe jos la Compartimentul de Îngrijiri Paliative, aflat la 300 de metri distanță, deoarece baia din cadrul pavilionului în care sunt internaţi este dotată doar cu vas de WC și chiuvetă. Mai mult, aceasta pare mai mult o improvizație, pacienții neavând pic de intimitate.

Pacienții mutați din Pavilionul Winkler trăiesc în condiţii greu de imaginat

În luna decembrie a anului trecut, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași închidea definitiv Pavilionul Winkler. În consecinţă, în data de 16.12.2022, conducerea „Socola” solicita Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi avizul pentru ca 10 pacienţi internaţi în Pavilionul Winkler să fie mutaţi în pavilionul în care a funcţionat laboratorul de analize. În data de 29 decembrie 2022, DSP Iaşi dădea avizul:

„Analizând motivaţia expusă şi evaluând propunerea, vă comunicăm avizul favorabil pentru relocarea a 10 paturi de la Pavilionul Winkler (Secţia IX Psihiatrie) în pavilionul în care a funcţionat laboratorul de analize”, transmiteau atunci reprezentanţii DSP Iaşi.

Deşi, în decembrie 2022, dr. Cristina Dobre susţinea că din cauză că pavilionul nu aparţinea Institutului „Socola” nu se puteau face modificări şi modernizări şi nu se putea creşte confortul pacienţilor internaţi acolo, situaţia celor 10 pacienţi mutaţi în fostul laboratorul de analize nu s-a îmbunătățit, ci din contră, a devenit tot mai greu de îndurat. Cei 10 pacienţi internaţi în pavilionul fostului laborator de analize sunt constant umiliţi.

Aceştia dispun de o singură baie care este situată între un salon și sala de tratament, fiind mai mult un fel de spațiu de trecere decât un spațiu în care pacienții ar fi trebuit să beneficieze de intimitate. Astfel, dacă un pacient vrea să meargă în sala de tratament, se vede nevoit să treacă prin baie și în orice clipă poate da peste un coleg care își face nevoile fiziologice, situația fiind inacceptabilă de ambele părți. În imaginile obținute de reporterii BZI se vede clar că oricine poate trece prin baie când pacienții și fac nevoile, fapt total anormal şi degradant.

Au îndurat frigul pentru a face un duş

Institutul Socola

Pentru a face un duș cald, cei 10 pacienți mutați din Pavilionul Winkler trebuie să meargă pe jos la Compartimentul de Îngrijiri Paliative, aflat la 300 de metri distanță

Surse ale reporterilor BZI susţin că pacienţii cronici internaţi în pavilionul fostului laborator de analize nu dispun nici măcar de o baie dotată cu duş. Astfel, o dată pe săptămână, cei 10 pacienţi sunt duşi în cadrul Compartimentului de Îngrijiri Paliative, la circa 300 metri distanţă, să facă duș în aceleaşi băi în care fac duş şi pacienţii din cadrul compartimentului. Deoarece, în timpul iernii, pacienții s-au deplasat pe jos spre şi de la duş și au fost îmbrăcați sumar, nefiind-le asigurate halate sau haine mai groase, aceștia au răcit de nenumărate ori, fiindu-le puse în pericol sănătate și viața.

Deși în imaginile obținute de reporterii BZI se vede clar că baia din cadrul fostului laborator de analize este dotată doar cu chiuvetă și WC, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a transmis că pacienţii au duş în aceeaşi locaţie.

„Pacienţii Secţiei IX Cronici, pe perioada în care au fost relocaţi în clădirea fostului laborator de analize, au avut acces la duş în locaţia respectivă”, a declarat dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Comentarii
  • Ce imi mai place de acesti avertizori de integritate si cum violeaza la propriu dreptul la libera exprimare. De ce nu au reclamat in trecut conditiile inumane ? De ce nu s au zbatut sa se construiasca un alt corp de spital cu banii care au renovat triajul ? Sa nu uitam ca vechea conducere a platit peste 700 euro/mp ?
    Am impresia ca acesti avertizori de integritate joaca in echipa lui Papahagi care vrea sa schimbe sarbatorile pascale ca asa a citit el undeva fara sa tina cont de un singur lucru elementar. Lumina Sfanta coboara doar la pastele ortodox… mult succes pe mai departe. Omul isi face cu mana lui treaba serioasa, uite ce frumos sa leaga toate. Tot acelasi avertizor de integritate vede plosnite unde nu sunt, vede lipsa dusurilor si poate ele sunt … mult de vorbit

  • Asistent Analia Iurascu

    Demisia manager,director medical ,afara cu Analia și toate neamurile ei !Rușine !

  • Sus pe deal este o casa !!!!

    Stand pe deal precum un corb
    Stau ma uit ….parca sunt orb
    Nu înțeleg ce se întâmpla
    Concursuri aranjate
    Rezultate trucate
    Șefi de secție fututi !
    Anumiți doctori cam tăcuți
    Gina puțin îngrijorată
    Ionel tot bat ca alta data !!!
    Cristinica cam bosumflată !!

  • Dar managera s-a spalat?De prostie?

  • Parerea mea e ca o martirizati prea mult pe Mireluta,si asta e in detfimentul vostru,mai ales in prag de Sarbatoare Pscala!..
    De apartintorii nemultumiti ,de salariatii care vedeau zilnic pacienti inghetati ,in scun cu rotile ,care mergeau la paliati sau la 1B sa faca dus,nu aveti habar?
    Sau voua va pasa doar de spagile de la angajari si de materiale de constructii furate sa va faceti case in Visani sau Hlincea,rapandule ce sunteti?

  • Pentru niște tanti din Socola se apropie pușcăria.vă știți cu măgarii,doamnele din garda veche o să cadeți și voi și marionetele voastre care semnează hârtii cu manevre făcute de voi.

  • Compartimentul de îngrijiri Paliative are șef/sefă de secție??

  • Antonio Emil

    Pizdina Dobrea e o golancă de cartier nu medic sau manager. Să fim serioși….a furat de la spitalele Recuperationist, Ilenuța Domnița și acum de la Socoliști….
    Nu a profesat o singură zi ca medi dar știe să belească …ulele golanilor.
    Să o faceți cetățean de onoare al Iașului.

  • Viitoare internată prosteanu mittrela

  • Bipolara socolei prosteanu Mitrela golanca planetei

  • Curva planetei mitrela Popeanu care a fost violată chiar de tatăl său se știe să nu aveți încredere în ea că este bolnavă cu capul că jos sa gripat demult

  • Crap@ leibarul în ea HAha ha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *