Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Umiditatea din interiorul măștii de protecție este un lucru bun
Umiditatea din interiorul măștii de protecție este un lucru bun

Umiditatea din interiorul măștii de protecție este un lucru bun

15 feb. 2021, 16:07,
în Sanatate

Umezeala creată în interiorul măștii atunci când respirați ajută sistemul imunitar să lupte împotriva Covid-19, potrivit unui nou studiu al Institutului Național de Sănătate al SUA.

De ce umiditatea din interiorul măștii de protecție este un lucru bun?

Se știe că purtarea unei măști reduce riscul transmiterii coronavirusului, deoarece blochează aerosolii dispersați prin vorbire sau tuse. Dar un nou studiu al Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite indică faptul că masca are un beneficiu dublu pentru purtător. Într-adevăr, când respiri, se formează o anumită umiditate în interiorul măștii. Și „umiditatea eficientă a aerului inhalat, favorizează hidratarea epiteliului respirator, care este benefic pentru sistemul imunitar”, arata cercetătorii de la Institutul Național pentru Diabet și Boli Digestive și Rinice ale NIH, în studiul publicat în Biophysical Journal, potrivit Top Sante.

„Nivelurile ridicate de umiditate s-au dovedit a atenua severitatea gripei și acest lucru se poate aplica severității Covid-19 printr-un mecanism similar”, adaugă ei. Nivelurile ridicate de umiditate pot limita într-adevăr răspândirea unui virus la plămâni prin promovarea clearance-ului mucociliar (MCC), un mecanism de apărare care elimină mucusul și particulele potențial dăunătoare din mucusul plămânilor. Un nivel ridicat de umiditate în aerul inhalat întărește, de asemenea, sistemul imunitar producând proteine ​​numite interferoni, care luptă împotriva virușilor.

Masca blochează 99,9% din picăturile mari

Picăturile respiratorii sunt principala cale de transmitere a coronavirusului. Aceste picături sunt fie inhalate, fie depuse pe gura sau conjunctiva destinatarului, fie depuse pe o suprafață și apoi transmise mecanic prin contact fizic. Și, cu cât picăturile sunt mai mari, cu atât mai mult dispersează virusul. Un nou studiu realizat de Universitatea din Edinburgh (Scoția) arată că purtarea unei măști ajută la blocarea a 99,9% din aceste picături mari pe care le proiectăm atunci când tusim, strănutăm sau vorbim tare.

„Pentru acest studiu, am făcut un test cu un cap de manechin care a evacuat picături de apă fluorescentă în condiții normale de vorbire și tuse, în fața persoanelor plasate la 2 m distanță fără mască de față, cu o mască chirurgicală sau o acoperire facială din bumbac cu un singur strat. Am cuantificat numărul de picături dispersate în aer folosind imagistica cu laser și imagistica cu lumină UV”, explică Ignazio Maria Viola, autorul principal al acestui studiu.

„Am estimat că o persoană aflată la 2 m distanță de o persoană care tuseste fără mască este expusă la peste 10.000 de ori mai multe picături respiratorii decât o persoană aflată la 0,5 m distanță care poartă o mască cu un singur strat. În studiul nostru, pentru cele mai mari picături pe care le măsurăm, vorbim despre o reducere de 99,9%.

Daca 7 din 10 oameni poarta masca, virusul poate fi oprit

„Cu măști chirurgicale estimate a fi eficiente în jur de 70%, dacă cel puțin 70% dintre oameni ar folosi aceste măști în mod consecvent în public, ar putea duce la eradicarea pandemiei Covid-19”, spun cercetătorii de la Universitatea din Singapore.

Într-un studiu privind difuzia picăturilor respiratorii la persoanele cu Covid-19, publicat în revista Physics of fluid, cercetătorii spun că măsura emblematică de a lupta împotriva coronavirusului nu este alta decât purtarea unei măști de protecție. Și după ce au analizat dimensiunea picăturilor respiratorii care difuzează virusul, acestea indică faptul că măștile FFP2 sunt singurele cu adevărat capabile să filtreze picăturile de dimensiunea unui aerosol.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății tocmai și-a actualizat pentru a patra oară recomandările privind purtarea unei măști. Începând cu 2 decembrie, organizația „sfătuiește publicul larg să poarte o mască nemedicală în interior (de exemplu în magazine, locuri de muncă comune, școli) sau în aer liber, când nu se poate menține o distanță fizică la distanță de cel puțin un metru”.

Cu toate acestea, OMS recomandă să nu utilizați o mască cu supape sau viziere transparente, care oferă o protecție mult mai mică decât măștile convenționale. De asemenea, recomandă să nu purtați o mască în timpul activității fizice intense.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`