Prima pagină » Sanatate » Umflătură anală în exterior. Din ce cauză apare și cum poate fi tratată?

Umflătură anală în exterior. Din ce cauză apare și cum poate fi tratată?

27 apr. 2022, 15:05,
BZI.ro, în Sanatate

Ți-a apărut o umflătură anală în exterior și nu știi ce poate fi? Află, în acest articol, ce determină apariția unei astfel de umflături și ce tratament să urmezi.

O umflătură anală, situată la exterior, este, de fapt, un hemoroid. Acesta seamănă cu o venă varicoasă de la nivelul picioarelor. Și, fiindcă venele din zona rectului nu sunt situate adânc, ci aproape de suprafață, pot fi presate sau iritate destul de ușor. Orice presiune care încetinește fluxul de sânge prin aceste vene poate provoca hemoroizi.

Cauza determinantă a apariției unei umflături anale este reprezentată de scăderea rezisenței peretelui venos, de regulă moștenită genetic, care generează dilatarea venelor sub acțiunea unor factori favorizanți (constipație, statul prelungit în șezut, obezitate, sarcină, consum de alcool și alimente picante).

imagine cu hemoroizi interni și externi

O umflătură anală, situată la exterior, este, de fapt, un hemoroid. Acesta seamănă cu o venă varicoasă de la nivelul picioarelor.

Simptome care însoțesc umflătura anală în exterior

Așa cum am precizat, hemoroizii sunt caracterizați de prezența unor umflături proeminente în zona rectală, asociate unui disconfort la statul în șezut. De asemenea, pe lângă umflătură, mai poate apărea sângerarea la nivelul anusului. Sângele este roșu aprins și nu se amestecă cu scaunul în vasul de toaletă.

Un alt simptom care îl aduce pe pacient la medic este durerea. Aceasta nu apare la toate persoanele care se confruntă cu hemoroizi, dar poate constitui un semnal de alarmă. Poate anunța o complicație a bolii hemoridale, și anume tromboza hemoroidală. Aceasta presupune închegarea sângelui în vasele hemoroidale, fapt ce duce la apariția unei tumefieri locale dureroase, din cauza inflamației proeminente. De vină pentru o astfel de complicație poate fi constipația, diareea, efortul fizic intens și chiar sexul anal.

Frecvent, poate apărea pruritul anal, însoțit de o secreție anală, care pătează lenjeria și produce o senzație neplăcută de presiune anală.

o femeie în maiou alb la toaletă

Pe lângă umflătură, mai poate apărea sângerarea la nivelul anusului. Sângele este roșu aprins și nu se amestecă cu scaunul în vasul de toaletă.

Tratament pentru hemoroizi

Pentru tratarea hemoroizilor se începe cu asigurarea unui tranzit normal. Acest lucru se realizează printr-o alimentație cu aport crescut de fibre, fără condimente sau alcool, și cu minimum doi litri pe zi. În plus, la aceste schimbări se adaugă și evitarea sedentarismului, ceea ce ameliorează simptomatologia (mai ales sângerările și durerile).

Importante sunt și băile cu apă călduță după fiecare scaun.

În cazul în care hemoroizii îți creează un disconfort moderat, medicul îți poate recomanda creme, unguente sau supozitoare. Acestea au în componență hidrocortizon și lidocaină, substanțe care țin la distanță, temporar, durerea și mâncărimile.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, se apelează la ajutorul substanțelor venotrofice, și anume: Proctoxil, Ginkorfort, Detralex, Revada, Venoruton, Tarosin, Vitamina C, etc. Acestea pot reduce umflăturile și durerea.

Dacă s-a format un cheag într-o umflătură anală, medicul îl poate îndepărta printr-o incizie simplă. Procedura își arată eficiența, dacă este efectuată în primele 72 de ore de la apariția cheagului.

Dacă hemoroizii sângerează sau sunt extrem de dureroși, medicul îți poate recomanda următoarele proceduri minim invazive: ligatura cu benzi de cauciuc, scleroterapia, coagularea și tratamentul cu radiofrecvență (procedura Rafaelo).

un unguent pentru hemoroizi

În cazul în care hemoroizii îți creează un disconfort moderat, medicul îți poate recomanda creme, unguente sau supozitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *