Prima pagină » Local » UMF Iași organizează un curs postuniversitar pentru farmaciștii care doresc să vaccineze populația împotriva gripei sezoniere

UMF Iași organizează un curs postuniversitar pentru farmaciștii care doresc să vaccineze populația împotriva gripei sezoniere

04 nov. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

În perioada 7-16 noiembrie 2022, farmaciștii care sunt implicați în programul pilot de vaccinare împotriva gripei sezoniere pot urma cursuri de pregătire postuniversitară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Coordonatorul cursului este prof. univ. dr. Doina Azoicăi. Pentru a se înscrie la acest curs, farmaciștii au achitat o taxă în valoare de 250 de lei. De asemenea, au trebuit să adauge la dosarul de înscriere copie după diplomă de licență, după actul de identitate și după avizul de liberă practică pentru anul 2022.

Farmaciștii ieșeni pot vaccina populația împotriva gripei sezoniere

Farmaciștii care sunt implicați în programul pilot de vaccinare împotriva gripei sezoniere pot urma cursuri de pregătire postuniversitară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

De pregătirea practică și teoretică a cursanților se va ocupa prof. univ. dr. Doina Azoicăi. Cursul „Pregătirea farmaciștilor pentru serviciul farmaceutic de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere” se va desfășura în perioada 7-16 noiembrie 2022.

Ministerul Sănătății a decis demararea acestui program pilot de vaccinare antigripală în farmacii, deoarece se așteptă ca sezonul acesta să fie unul cu multe viroze respiratorii și cazuri de gripă, ținându-se cont că oamenii au purtat mască în cei doi ani de pandemie, iar imunitatea lor a scăzut.

Vaccinarea antigripală în farmacii este destinată adulților care nu au probleme de sănătate. Pentru aceasta, ieșenii trebuie să se prezinte înainte la medicul de familie pentru o recomandare cu care vor merge în farmaciile înscrise în proiect. O altă condiție este să nu fie la prima administrare a serului, tocmai pentru a ști dacă au avut reacții adverse. Înainte de vaccinare, personalul din farmacie va face şi o verificare a stării de sănătate.

În farmaciile implicate în programul pilot trebuie să existe un spaţiu delimitat care să ofere intimitate persoanelor care vin să se vaccineze. Acesta ar trebui să fie dotat cu masă și scaune sau o canapea. Este nevoie de o chiuvetă funcțională și de o trusă de prim ajutor, în cazul în care apar reacții adverse.

De unde pot achiziționa ieșenii vaccinul antigripal

un medic care vaccineaza o persoana

Coordonatorul cursului  este prof. univ. dr. Doina Azoicăi. Pentru a se înscrie la acest curs, farmaciștii au achitat o taxă în valoare de 250 lei

Un vaccin gripal costă 65 de lei în farmacii. Ieșenii care doresc să se imunizeze pot alege dintre mai multe tipuri de vaccinuri antigripale: Vaxigrip Tetra, Fluenz Tetra și Influvac Tetra. Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. După efectuare, acesta activează sistemul imun și induce producția de anticorpi specifici care oferă protecție sezonieră împotriva bolii. Vaxigrip Tetra este un vaccin antigripal care se administrează începând cu vârsta de 6 luni, timp în care vaccinul Influvac Tetra se poate administra adulților şi copiilor, începând cu vârsta de 3 ani. În schimb, vaccinul Fluenz Tetra este dedicat copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.

Gripa este o infecție respiratorie contagioasă, cauzată de virusul gripal. Modalitatea de transmitere este pe cale aeriană, prin picăturile de salivă eliminate odată cu aerul. Există trei tipuri de virusuri gripale: tipul A, care este și cel mai agresiv, fiind implicat în epidemii și pandemii, tipul B, responsabil de infecțiile locale, și tipul C, care este cel mai puțin agresiv.

Gripa poate avea forme diverse, boala poate varia de la forme ușoare până la foarte grave, care pot avea o evoluție fulminantă și pot duce chiar la deces. Cele mai cunoscute simptome în cazul gripei sunt febra de peste 38 de grade Celsius, frisoanele, durerile musculare, articulare sau oculare, tusea iritativă, durerile de cap, somnolența și starea generală de rău. Deși sunt asemănătoare, gripa este mult mai severă decât o simplă răceală care este produsă de alte virusuri respiratorii și nu de cel gripal. În cazul formelor ușoare de gripă, simptomele dispar după circa 7 zile de la debut.

Pe de altă parte, în cazurile nefericite se ajunge la pneumonie gripală, care evoluează rapid și poate duce la deces, provocând insuficiență respiratorie acută. Toate aceste probleme pot fi evitate prin administrarea unui vaccin împotriva gripei sezoniere.

Comentarii
  • Farmacistii sunt simpli vanzatori de produse medicale. Ei nu au dreptul sa faca nici un act medical. Pentru ca daca li se permite sa vaxineze, la anul poate vor face un curs de scos dintii sau de operatii de apendicita. Ce sa te mai duci la doctor? Se pune un scaun dupa usa unde se scot dintii sau chiar se poate face un geam cu pervaz mai lat. Sta omul afara, pune barbia pe pervaz sicasca gura iar farmacista scoate mana cu clestele pe geam si intre doi clienti din interior, scoate si dintele cu probleme.
    Pentru apendicita se pune o perdea intre rafuri si pe o canapea gonflabila de rezolva.
    Si nasterile se pot face in farmacie ca am auzit ca acuma le da drumul a doua zi dupa nastere la femei acasa. In Anglia le da drumul in aceeasi zi. Ca la vite.
    Bai nene s-a țicnit lumea definitiv. Nasol. Hai,sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024