Prima pagină » Local » UMF a cerut spitalelor clinice din Iași să numească șefii de secție!

UMF a cerut spitalelor clinice din Iași să numească șefii de secție!

13 dec. 2022, 02:00, 4 ,
în Local

Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au transmis spitalelor clinice din Iași să solicite desemnarea șefilor de secții, în cazurile în care există secții la conducerea cărora se află interimari. Totodată, UMF a cerut spitalelor clinice din Iași să transmită posturile disponibile sau potențial disponibile, în vederea asigurării integrării clinice a cadrelor didactice

Concursurile pentru ocuparea funcției de șef în secțiile clinice au fost eliminate după ce un amendament legislativ, introdus de parlamentarii PSD, a fost aprobat de Camera Deputaților. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 1117/18.XI.2022. Trebuie subliniat că schimbarea legislației privind numirea șefilor de secție crește influența pe care Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” o are în spitalele clinice din Iași.

UMF a început desemnarea șefilor de secție în spitalele clinice din Iași!

Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au început să pună în aplicare Legea nr. 310 din 17.11.2022, prin care a fost modificată legislația privind numirea șefilor de secție în spitalele clinice. Astfel, șefii de secție clinică vor fi numiți direct de UMF Iași. Numită este persoana cu cel mai înalt grad didactic. Excepție fac doar cazurile în care într-o secție se află mai multe cadre didactice ce au același cel mai înalt grad.

Așadar, reprezentanții UMF Iași au transmis spitalelor clinice să solicite desemnarea șefilor de secții, în cazurile în care există secții la conducerea cărora se află interimari și să transmită posturile disponibile sau potențial disponibile, în vederea asigurării integrării clinice a cadrelor didactice.

„Prevederile cuprinse actul normativ vizează Reforma în Sănătate, respectiv Strategia de Sănătate emisă de către Ministerul Sănătății, transpusă în aplicare de către Universitățile de Medicină, în colaborare cu spitalele clinice. În acest sens, la solicitarea Ministerului Sănătății, transmisă Universității, în vederea asigurării integrării clinice a cadrelor didactice vă rugăm să ne informați cu privire la posturile disponibile sau potențial disponibile.

De asemenea, vă rugăm ca în cel mai scurt timp să solicitați desemnarea șefilor de secție, acolo unde sunt situații cu șefi de secție interimari”, se arată în adresa trimisă de reprezentații UMF Iași către spitalele clinice.

Șefii de secție vor fi numiți fără concurs

Conform Legii nr. 95/2006, funcțiile de șef de secție clinică erau ocupate prin concurs, la care puteau participa toate cadrele universitare, indiferent de grad. Astfel, inclusiv asistenții universitari puteau lua parte la concurs. Prin schimbarea legislației, șefii de secţie vor fi propuși de către senatul UMF Iași, postul fiind ocupat de cadrul didactic cu cel mai înalt grad. Managerilor spitalelor clinice din Iași le va rămâne doar să avizeze numirea.

Astfel, în Legea nr. 310 din 17.11.2022, la aliniatul 7 se precizează că:

„În secțiile universitare clinice, laboratoarele clinice și serviciile medicale clinice, funcțiile de șef de secție, șef de laborator și șef de serviciu medical se ocupă de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului.

În secțiile universitare clinice, laboratoarele clinice și serviciile medicale clinice, funcțiile de șef de secție, șef de laborator și șef serviciu medical pentru care nu se poate aplica aliniatul 7, din lipsa unui cadru didactic cu funcție de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic, se ocupă de către un cadru didactic universitar medical desemnat pe bază de concurs”.

Autorii amendamentului legislativ care prevede ca șefii de secție să fie numiți de către Universitățile de Medicină sunt doi senatori PSD, Florian Bodog și Adrian Streinu-Cercel. Trebuie precizat că ambii sunt medici de profesie.

Comentarii
  • La Elena Doamna la Sectia de Mangleala va fi numita LUMINOASA NEGRICIOASA.

  • La Elena seful de sectie e asistent , se fac de ris peste tot.

  • astia de la UMF , stati bre la UMF , vreti in spitale , pe langa sporurile din clinici , mai aveti si indemnizatia de 50% a unui medic primar

  • Acu se inghesuie toti cadrele didactice pe la clinici , ca v – a dat Camera deputatilor inca o indemnizatie de 50 % din salarul de medic primar , pentru toante cadrele didactice care mai activeaza pe la clinici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`