Prima pagină » Actualitate » Umbra lui Trump pe malurile Prutului
Umbra lui Trump pe malurile Prutului

Umbra lui Trump pe malurile Prutului

15 apr. 2025, 09:12,
Redacția BZI în Actualitate

SUA pare să fi tăiat Republica Moldova de pe lista prietenilor. Administrația Trump a impus Republicii Moldova taxe vamale de 31%, deși celorlalte republici ex-sovietice Armenia, Azerbaidjan. Georgia, Ucraina, le-a impus taxe vamale de numai 10%. Rusia are taxe zero, pe motiv că nu trebuie perturbate negocierile de pace.

Simbolistica geopolitică a taxelor vamale

Republica Moldova are un acord de asociere și liber schimb cu UE încheiat în 2013 și din 2022 a devenit candidată la aderarea la UE. Însă dacă SUA pentru statele membre UE a stabilit o taxă vamală de 20%, înseamnă că nu percepe Republica Moldova ca asociată cu UE, din moment ce i-a impus o taxă vamală de 31%. Simbolistica nivelului taxelor vamale nu este favorabilă pentru puterea de la Chișinău.

Trump a luat Republica Moldova în cătare

În fața Congresului SUA președintele Donald Trump în discursul său de la începutul lunii martie a menționat Republica Moldova într-un context extrem de negativ din perspectiva actualei Administrație de la Washington și anume despre “risipa îngrozitoare” făcută de administrația precedentă la USAID, agenția de asistență externă a SUA. Trump a menționat o finanțare de 32 milioane dolari “o operațiune de propagandă de stânga în Moldova”.

Prin “stânga” Trump înțelege rețeaua globală finanțată de Soroș și fosta administrația democrată de la Washington. Banii ar fi trebuit să ajungă la presa din Republica Moldova. În acest an sunt alegeri parlamentare în Republica Moldova, organizate cel mai târziu în octombrie. Presa prooccidentală din Reoublica Moldova, în general susținătoare a președintei Maia Sandu și a partidului său PAS va avea dificultăți.

Președintele Donald Trump de fapt s-a referit a doua oară la Reoublica Moldova de la preluarea mandatului. Prima oară pe 19 februarie 2025 într-un discurs ținut la “FII Priority Conference” din Miami Beach, Florida. În contextul acuzațiilor despre risipa bugetară a fostei administrații Biden Trump a spus și suma de 486 milioane dolari pentru “Consorțiul consolidării proceselor politice și electorale”, precizând că din acești bani 22 de milioane de dolari destinată Republicii Moldova pentru proiecte de „incluziune politică” și „consolidarea procesului electoral”.

Sistarea finanțărilor USAID este o lovitură grea pentru Republica Moldova, nu doar pentru regimul Maia Sandu. În primul rând este de reținut că presa vizată este de limba română, un lucru important pentru noi, românii și se ocupa și cu investigarea și dezvăluirea cazurilor de corupție. USAID nu finanța doar “incluziunea” și propaganda, ci și modernizarea întreprinderilor vini-viticole și o linie de energie de înaltă tensiune care trebuie să conecteze Reoublica Moldova de România și finanțarea a fost înghețată.

SUA nu au ambasador în Republica Moldova

SUA nu au ambasador de peste un an în Republica Moldova ceea ce este extrem de neobișnuit. Până acum, noii ambasadori americani la Chișinău se prezentau la post la numai câteva zile de la părăsirea ambasadei de către predecesorii lor. Este neobișnuit și pentru faptul că Republica Moldova este în imediata apropiere a războiului din Ucraina. Bombardamentele din Odesa se auzeau noaptea în Reoublica Moldova până la Chișinău și îngrozeau lumea, iar dronele rusești violau spațiul aerian al republicii. În Reoublica Moldova se află un număr mare de refugiați ucraineni care pun presiune pe buget.

Maia Sandu îl urechează pe Trump

Maia Sandu pare să fi ales tabăra numită eufemistic “proeuropeană”, dar în realitate antiamericană și mai ales anti Trump.
După cearta din Biroul Oval dintre Trump & Vance și Zelensky Maia Sandu a dat un mesaj prin care s-a poziționat de partea lui Zelensky și aluziv împotriva lui Trump. Poate Maiei Sandu i-a cerut cineva să se solidarizeze cu Zelenski, altfel nu înțeleg care ar fi fost interesul Republicii Moldova în această chestiune.
Pe 28 februarie Maia Sandu s-a aflat în treabă poziționându-se față de cearta din Biroul Oval și pe 5 martie Trump a anunțat în fața Congresului SUA că taie finanțarea de 32 milioane dolari destinați “propagandei de stânga” din Republica Moldova.

Ambasadorul roz

În relația bilaterală Maia Sandu dovedește cam același comportament inadecvat ca și regimul hibrid de la București. De exemolu Maia Sandu l-a trimis ambasador în SUA pe un anume Andrei Ursu, care a fost director de programe la Fundația Soroș Moldova și care s-a prezentat la post la Washington împreună cu “soțul” său, care de asemenea este salariat al “Open Society Foundation”, denumirea oficială din prezent a Fundației Soroș.
Paate că asemenea profil de ambasador era agreat de fosta administrație Biden, pe lângă care a fost acreditat, numai că în prezent este altă administrație la putere.

Eliminarea candidatului proamerican de la Chișinău

Defilând sub lozinca “Noi ne luptăm cu rușii” regimul Maia Sandu a închis 15 televiziuni, site-uri de presă, a interzis partide, a arestat adversari politici și pe alții i-a împiedicat să candideze. Lupta cu rușii este la baionetă.

Numai că printre candidații respectivi s-a aflat și Igor Munteanu, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, numit în funcție de fostul președinte liberal și unionist Mihai Ghimpu. Igor Munteanu, șeful partidului CUB este cunoscut ca prooccidental. El este fondatorul prestigiosului think tank “IDIS Viitorul” din Chișinău, înființat la începutul anilor 2000 cu sprijinul SUA, care aveau ca scop democratizarea Reoublicii Moldova. Tocmai pentru că erau americanii în spate, regimul comunist al lui Voronin nu a îndrăznit să se atingă de “IDIS Viitorul”. Gestul profund nedemocratic de eliminare a candidatului Igor Munteanu sub pretextul semnăturilor de susținere a făcut o impresie foarte proastă, mai ales că motivația a fost un calcul politic cinic. Maia Sandu nu dorește să apară niciun concurent pe dreapta spectrului politic.

Maia între hibrizi și suveraniști

Ar mai fi fost o speranță ca România să susțină Republica Moldova. Amintesc că după proclamarea independenței, rețeaua diplomatică a Reoublicii Moldova a fost înființată cu sprijinul României. De exemplu, cred că și acum blocul din New York aparținând României și unde se află Consulatul General îi găzduiește și pe diplomați moldoveni.

Maia Sandu se implică nepermis în alegerile prezidențiale din România, deși e greu să o condamni, din moment ce la alegerile din 2009 fostul premier Vlad Filat aducea alegători pentru Traian Băsescu și la alegerile din 2014 Vlad Plahotniuc aducea alegători pentru Victor Ponta.

Însă în legătură cu alegerile din România unde Maia Sandu se află în treabă după ce mai înainte l-a pus la punct pe Trump, ea se află într-o situație de “lose-lose”, adică oricum o dai, tot prost iese.
La alegerile din România sunt două forțe principale, regimul hibrid și polul suveranist. Maia Sandu îi susține la alegerile din 4 mai pe “hibrizi”, numai că aceștia chiar dacă vor reuși să rămână la putere nu vor putea să o ajute. Administrația Trump a rupt relațiile cu regimul hibrid și parteneriatul strategic România – SUA de facto nu mai există. De partea cealaltă sunt suveraniștii, care se poziționează ca aliații lui Trump, însă Maia Sandu a avut grijă să și-i ostilizeze și ar putea avea o relație complicată cu ei, în caz că vor câștiga alegerile din 4/18 mai.

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Răsturnare de situație. Un lider important PSD anunță că-l susține pe Nicușor Dan
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
observatornews.ro
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CONSTERNARE! A murit după ce mașina sa a fost strivită de tren!
Playtech.ro
Ce este Black Wednesday, fenomenul care ar putea afecta grav economia României? Euro, la un nou record
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Răsturnare de situaţie, cum arată ultimul SONDAJ pentru turul II al alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CCR, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre primul tur al alegerilor prezidenţiale. DECIZIA care schimbă tot!
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 mai 2025
08 mai 2025