Guvernele lumii au datorii cumulate de peste 91 de trilioane de dolari, iar acest lucru este o amenințare serioasă la adresa umanității care ar putea intra în colaps, arată CNN. SUA, Franța sau Marea Britanie se confruntă cu datorii extrem de mari, iar politicienii par să continue îndatorarea oamenilor.
Suma amintită mai sus este aproape egală cu toată economia globală. Datoriile guvernelor lumii se vor răsfrânge asupra populației care va fi din ce în ce mai săracă. În plus criza imobiliară din China este și ea un aspect care nu este deloc de neglijat.
Nouă criză financiară ar putea fi provocată de politicieni
O analiză arată faptul că începutul unei noi crize financiare este tot mai aproape și artizanii acesteia vor fi politicienii care, în an electoral, fac promisiuni pe care nu le pot acoperi. Conform informațiilor citate de CNN, politicienii ignoră aceste datorii și cresc inflația. SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, se confruntă și ea cu această situație.
În Statele Unite, guvernul federal va aloca 892 de miliarde de dolari în acest an fiscal pentru plata dobânzilor – o sumă care depășește cheltuielile pentru apărare și se apropie de bugetul Medicare, programul de asigurări de sănătate destinat persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități. În anul următor, această sumă va depăși 1 trilion de dolari, având în vedere o datorie publică ce depășește 30 de trilioane de dolari, echivalentă cu valoarea totală a economiei americane.
În următorii 10 ani, datoria Statelor Unite va atinge 122% din PIB, iar până în 2054, se preconizează că va ajunge la 166% din PIB, ceea ce va încetini creșterea economică. Economiștii avertizează că atunci când datoria publică ajunge la valori cuprinse între 150% și 180% din PIB, economia și societatea vor suporta „costuri foarte grave”. Situația nu este mai bună nici în Marea Britanie, unde Institutul pentru Studii Fiscale trage un semnal de alarmă, semnalând o „conspirație a tăcerii” între partidele politice majore cu privire la starea precară a finanțelor publice.
Investitorii sunt neliniștiți de piața aflată în prag de colaps
Pe măsură ce datoriile cresc la nivel global, investitorii devin tot mai îngrijorați. În Franța, instabilitatea politică a accentuat temerile legate de datoria publică, ducând la o creștere semnificativă a randamentelor obligațiunilor, adică a câștigurilor cerute de investitori. Deși nu se prevede o criză financiară imediată, investitorii solicită randamente mai mari pentru a cumpăra datoriile guvernelor, pe măsură ce dezechilibrele dintre cheltuieli și impozite se accentuează.
„În anii 2010, mulți academicieni, politicieni și șefi de bănci centrale au ajuns să creadă că dobânzile vor rămâne aproape de zero pentru o perioadă nedeterminată și au considerat datoria ca pe un avantaj gratuit”, a declarat Rogoff. „Aceasta a fost întotdeauna o percepție eronată, deoarece datoria publică poate fi comparată cu un împrumut ipotecar cu rată variabilă: dacă dobânzile cresc brusc, costul pentru plata dobânzilor crește semnificativ. Acesta este exact fenomenul care se petrece acum la nivel global.” afirmă Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard.
Economiștii lansează un semnal de alarmă, avertizând asupra consecințelor grave pentru economie și societate dacă datoria publică din SUA va depăși pragul de 150-180% din PIB. Totuși, niciunul dintre candidații la prezidențiale, Joe Biden sau Donald Trump, nu pare dispus să ia măsuri de disciplină fiscală înainte de alegerile din toamnă.
Acuzațiile zboară de ambele părți, Trump criticând reducerile de taxe implementate de Biden, considerându-le responsabile pentru creșterea datoriei, în timp ce Biden îl acuză pe Trump de cheltuieli excesive. Așadar, umanitatea ar putea intra în colaps din cauza guvernelor lumii care au datorii de peste 91 trilioane de dolari.