Prima pagină » Informații utile » Umami, cel de-al cincilea gust. Iată cum este folosit în bucătărie

Umami, cel de-al cincilea gust. Iată cum este folosit în bucătărie

12 ian. 2025, 15:33,
Redacția BZI în Informații utile

Gustul umami, cunoscut și ca al cincilea gust de bază alături de dulce, sărat, acru și amar, reprezintă o senzație savuroasă și bogată, esențială în gastronomia modernă. Acest gust complex, descris adesea ca „gust plăcut savuros”, provinde din prezența anumitor aminoacizi și nucleotide în alimente.

Umeri a fost descoperit în Japonia, dar de mai bine de 10 ani, bucătarii din întreaga lume i-au remarcat impactul asupra celorlați și l-au introdus acum în toate preparatele. Unele alimente conțin în mod natural umami, în timp ce unele metode de gătit și îi pot spori prezanța.

Umami, cel de-al cincilea gust

Umami joacă un rol crucial în îmbunătățirea gustului general al preparatelor culinare, oferind profunzime și complexitate. Cunoscu tca fiind cel de-al cincilea gust, umami este cel mai puțin cunoscut dintre toate, însă paradoxal, el este unul dintre cele mai prezente în preparatele care vă alcătuiesc regimul alimentar. Numele său vine din limba japoneză și înseamnă „gust plăcut sau delicios”.

Umami este o combinație unică de arome care nu poate fi identificată cu una anume și care are trei caracteristici deosebite: nu are capacitatea de a sătura; sporește secreția de salivă și stimulează foamea.

Gustul umami corespunde cu cel al acidului glutamic, un aminoacid prezent în proteinle multor alimente, pe care acestea îl eliberează în timpul gătitului sau al fermentației. Atunci când papilele noastre gustative intră în contact cu acest aminoacid, percepem umami.

Acest gust nu este doar plăcut pe cerul gurii, ci el ajută și la intensificarea gustului altor preparate. Acesta este motivul pentru care produsele alimentare bogate în umami sunt folosite în multe rețete.

Oricine poate recunoaște gustul umami, deși este greu să fie definit, din cauza lipsei unui vocabular specific din limbajul nostru pentru a-l putea explica. Pe lângă aceasta, trebuie să ținem seama că, pentru a învăța să îl distingem efectiv, e nevoie să-i descoperim puțin câte puțin senzațiile pe care le provoacă.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale umami este aceea că este un gust de o mare intensitate, care rămâne în cavitatea bucală pentru mult timp. Așadar, îl putem simți chiar și după ce am mâncat.

Iată câteva legume și alimente fermentate ce au gustul umami: toate brânzeturile de fermentație medie și îndelungată, în special parmezanul; anșoa; șunca maturată; carnea, în special cea care este maturată un timp mai îndelungat; sparanghelul alb și cel verde; bonito uscat; roșiile; supa miso; vinul.

Cum este folosit în bucătărie

Știți care este cel mai bun lucru la descoperirea acestui gust? Faptul că puteți folosi cel de-al cincilea gust pentru a îmbunătăți modul de preparare a felurilor dvs. de mâncare, făcându-le și mai gustoase și mai apetisante.

Combinația armonioasă dintre diferitele alimente ce conțin umami vă va permite să creați o experiență gastronomică de un înalt nivel, fără a trebui să vă bazați pe rețete foarte sofisticate.

Experții în gastronomie au dovedit deja avantajele umami și sunt conștienți de importanța încorporării acestui gust în majoritatea felurilor de mâncare. Spre exemplu, câteva picături de sos de soia pot fi acea notă specială care sporește gustul oricărui preparat.

Trebuie doar să vă amintiți un sfat de bază: alimentele bogate în umami au un gust puternic, așadar trebuie combinate cu altele care conțin și ele acest element, pentru a obține o adevărată sinergie a gusturilor.

De asemenea, merită să aveți în vedere faptul că folosirea alimentelor bogate în gust umami poate fi benefică sănătății dvs. Cheia constă în faptul că aroma intensă a umami ajută la reducerea cantității de sare pe care o folosim la prepararea oricărui fel de mâncare, cu până la 20%.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Număr ireal la Românii au Talent. Toată lumea s-a crucit
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dezvăluiri bombă! Evenimentele petrecute pe lacul Snagov o distrug pe Anca Alexandrescu. Ce s-a întâmplat între ea și Gigi Becali, cu Gino Iorgulescu martor
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025