Gustul umami, cunoscut și ca al cincilea gust de bază alături de dulce, sărat, acru și amar, reprezintă o senzație savuroasă și bogată, esențială în gastronomia modernă. Acest gust complex, descris adesea ca „gust plăcut savuros”, provinde din prezența anumitor aminoacizi și nucleotide în alimente.
Umeri a fost descoperit în Japonia, dar de mai bine de 10 ani, bucătarii din întreaga lume i-au remarcat impactul asupra celorlați și l-au introdus acum în toate preparatele. Unele alimente conțin în mod natural umami, în timp ce unele metode de gătit și îi pot spori prezanța.
Umami, cel de-al cincilea gust
Umami joacă un rol crucial în îmbunătățirea gustului general al preparatelor culinare, oferind profunzime și complexitate. Cunoscu tca fiind cel de-al cincilea gust, umami este cel mai puțin cunoscut dintre toate, însă paradoxal, el este unul dintre cele mai prezente în preparatele care vă alcătuiesc regimul alimentar. Numele său vine din limba japoneză și înseamnă „gust plăcut sau delicios”.
Umami este o combinație unică de arome care nu poate fi identificată cu una anume și care are trei caracteristici deosebite: nu are capacitatea de a sătura; sporește secreția de salivă și stimulează foamea.
Gustul umami corespunde cu cel al acidului glutamic, un aminoacid prezent în proteinle multor alimente, pe care acestea îl eliberează în timpul gătitului sau al fermentației. Atunci când papilele noastre gustative intră în contact cu acest aminoacid, percepem umami.
Acest gust nu este doar plăcut pe cerul gurii, ci el ajută și la intensificarea gustului altor preparate. Acesta este motivul pentru care produsele alimentare bogate în umami sunt folosite în multe rețete.
Oricine poate recunoaște gustul umami, deși este greu să fie definit, din cauza lipsei unui vocabular specific din limbajul nostru pentru a-l putea explica. Pe lângă aceasta, trebuie să ținem seama că, pentru a învăța să îl distingem efectiv, e nevoie să-i descoperim puțin câte puțin senzațiile pe care le provoacă.
Una dintre cele mai importante caracteristici ale umami este aceea că este un gust de o mare intensitate, care rămâne în cavitatea bucală pentru mult timp. Așadar, îl putem simți chiar și după ce am mâncat.
Iată câteva legume și alimente fermentate ce au gustul umami: toate brânzeturile de fermentație medie și îndelungată, în special parmezanul; anșoa; șunca maturată; carnea, în special cea care este maturată un timp mai îndelungat; sparanghelul alb și cel verde; bonito uscat; roșiile; supa miso; vinul.
Cum este folosit în bucătărie
Știți care este cel mai bun lucru la descoperirea acestui gust? Faptul că puteți folosi cel de-al cincilea gust pentru a îmbunătăți modul de preparare a felurilor dvs. de mâncare, făcându-le și mai gustoase și mai apetisante.
Combinația armonioasă dintre diferitele alimente ce conțin umami vă va permite să creați o experiență gastronomică de un înalt nivel, fără a trebui să vă bazați pe rețete foarte sofisticate.
Experții în gastronomie au dovedit deja avantajele umami și sunt conștienți de importanța încorporării acestui gust în majoritatea felurilor de mâncare. Spre exemplu, câteva picături de sos de soia pot fi acea notă specială care sporește gustul oricărui preparat.
Trebuie doar să vă amintiți un sfat de bază: alimentele bogate în umami au un gust puternic, așadar trebuie combinate cu altele care conțin și ele acest element, pentru a obține o adevărată sinergie a gusturilor.
De asemenea, merită să aveți în vedere faptul că folosirea alimentelor bogate în gust umami poate fi benefică sănătății dvs. Cheia constă în faptul că aroma intensă a umami ajută la reducerea cantității de sare pe care o folosim la prepararea oricărui fel de mâncare, cu până la 20%.