Prima pagină » Titlurile zilei » Uluitor! O localitate întreagă a dispărut de pe harta județului. În cinci ani s-au evaporat toți locuitorii
Uluitor! O localitate întreagă a dispărut de pe harta județului. În cinci ani s-au evaporat toți locuitorii

Uluitor! O localitate întreagă a dispărut de pe harta județului. În cinci ani s-au evaporat toți locuitorii

10 feb. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Județul Iași a ajuns să se confrunte cu o situație din ce în ce mai delicată. Deși numărul locuitorilor județului continuă să crească în acte, realitatea este cu totul alta. În ultimii ani, aproape toți cei care au venit din afara Iașului au plecat mai departe spre țările din vestul Europei. Județul stă foarte bine pe hârtie în ceea ce privește populația. Nici măcar cetățenii din Republica Moldova nu mai rămân în județ

Situație dramatică pentru județul Iași. În ultimii ani, Iașul a pierdut populația unei comune, după ce rezidenții au ales să plece în țară sau în străinătate. Și asta în ciuda faptului că pe hârtie populația județului crește de la an la an, apropiindu-se de un milion de locuitori. De exemplu, în decursul anului 2019 erau înregistrați aproape 950 mii locuitori în acte în cele 98 de localități ieșene.
Față de 2018, numărul acestora a crescut cu circa 8.000 de persoane. Numai că populația stabilă a celor care sunt rezidenți a crescut cu 2.300 de persoane în realitate. Restul de aproape 6.000 de noi ieșeni s-au evaporat ca prin minune.

Cei de la Direcția de Statistică au explicat cum s-a ajuns la acest fenomen.

„În studiul populației, Institutul Național de Statistică operează cu doi indicatori: populația după domiciliu, respectiv după actele de identitate, și populația rezidentă, adică cea stabilă. La 1 ianuarie 2019, populația după domiciliu a județului Iași era de 949.391 persoane, în creștere cu 8.113 persoane față de 1 ianuarie 2018. În ultimii cinci ani, populația după domiciliu a crescut din județul Iași în medie cu 9.602 persoane. Factorii care au contribuit la această creștere au fost următorii: sporul natural pozitiv, migrația din celelalte județe spre județul Iași și cetățenii din Republica Moldova care au obținut acte de identitate pe județul Iași.

În ceea ce privește populația stabilă a județului Iași, la 1 ianuarie 2019, a fost de 793.559, în creștere cu 2.349 de persoane. Am calculat creșterile de populație stabilă din județul Iași, în ultimii cinci ani, și a rezultat o creștere în medie de 1.493 de persoane. Prin urmare, diferența dintre creșterea în medie pe ultimii cinci ani a populației după domiciliu, de 9.602 persoane, și creșterea în medie pe ultimii cinci ani a populației stabile, de 1.493, este de 8.109 persoane, care au acte de identitate emise pe raza administrativ-teritorială a județului Iași și care, în ultimele 12 luni, au plecat din județ sau în străinătate, din diverse motive”, a menționat Ciprian Iftimoaie, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Mii de ieșeni s-au evaporat

Din 2015 până în 2019, populația a crescut pe hârtie cu circa 40 mii de persoane în județ. În realitate, populația rezidentă a crescut cu doar 6.000 de persoane. Dacă în 2015 erau înregistrați 787 de mii de ieșeni rezidenți, în 2019 cifra este de 793 de mii.

„INS nu deține date privind numărul de cetățeni proveniți din Republica Moldova care au obținut acte de identitate în județul Iași, care fac parte din populația stabilă sau cea după domiciliu. Din punct de vedere statistic, rezultă o creștere a efectivului populației județului Iași, atât după indicatorul populația stabilă, cât și după indicatorul populația după domiciliu. Recensământul populației și locuințelor – cercetare statistică exhaustivă care cuprinde toată populația investigată – va aduce date noi, un plus de cunoaștere în ceea ce privește volumul, structura și dinamica populației pe unități administrativ-teritoriale, raportat la datele recensămintelor anterioare. Datele pe care le utilizăm în analiza fenomenelor demografice, INS le obține din surse administrative, de la alte instituții publice care produc statistici”, a menționat Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Numărul de basarabeni a scăzut

Una din localitățile ieșene unde în ultimii ani populația crescuse artificial este și comuna Moșna. Comuna numără în realitate circa 2.000 de suflete, însă pe hârtie numărul era de trei ori mai mare din cauza cetățenilor din Republica Moldova care își făceau acte de identitate. În ultimii ani, și numărul acesta a ajuns să scadă.

„Populația este în scădere. De circa trei ani numărul lor a tot scăzut, însă nu într-un ritm notabil. Sunt diferențe de la ciclu electoral la ciclu electoral. Avem circa 2.000 de persoane în comună în fizic și 6.500 în acte. Sunt mai multe cauze care au dus la scăderea numărului de cetățeni din Republica Moldova. Sunt mulți care au venit și și-au făcut buletine pentru a pleca mai departe. Am avut oameni din diverse domenii precum IT, antrenori de sport și nu numai ce puteau rămâne la noi. Din păcate nu am avut o strategie pentru a-i ține aici, pentru a le valorifica potențialul, iar ei au ales să plece mai departe”, a menționat Georgel Popa, primarul comunei Moșna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`