Consiliul Județean Iași a oferit un contract generos unei firme de casă pentru a se ocupa de operarea și administrarea unor stații de sortare a deșeurilor. Firma Iasicon SA a prins un pot de circa 40 de milioane de euro încă din 2019 pentru a se ocupa inclusiv de o stație care nu a funcționat până luna trecută
Bătaie de joc pe zeci de milioane de euro din banii județului Iași. Unul din cele mai importante proiecte derulate la vârful județului a ajuns să fie implementat cu scandal. Sistemul Integral de Management al Deșeurilor (SMID) a devenit o adevărată piatră de moară pentru administrația ieșeană. Stația de tratare a deșeurilor de la Țuțora a rămas cu ușile ferecate vreme îndelungată. În tot acest timp, una din firmele de casă ale fostei conduceri CJ Iași a primit un contract de câteva milioane de euro pentru a se ocupa de deșeurile din județ.
Lanțul slăbiciunilor la vârful CJ Iași. Contract de zeci de milioane de euro, făcut cadou firmei de casă a lui Maricel Popa
Proiectul SMID s-a derulat cu mare greutate în mandatul lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași. Consiliul Județean a dat un contract generos asocierii Sorain Cecchini Techno Espana SLU – SC Iasicon SA – SC Edil Industry SRL. Asocierea beneficiază de circa 40 de milioane de euro în următorii ani pentru operarea și administrarea stațiilor respective. Stațiile de sortare a deșeurilor de la Ruginoasa (cu o capacitate de 44.000 tone pe an), Bălțați (17.000 tone) și Hârlău (1.800 de tone) au avut probleme încă de la bun început. Însă ceea ce s-a întâmplat la stația de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor reziduale de la Țuțora depășește orice închipuire. Asocierea a câștigat contractul încă din vara lui 2019, însă stația TMB de la Țuțora nu a fost funcțională până în urmă cu câteva săptămâni.
Stație de deșeuri defectă, banii virați. Contract uluitor din banii județului
Stația TMB de la Țuțora nu a avut revizia făcută aproape tot anul 2020, la mijloc fiind tocmai neimplicarea CJ prin Maricel Popa. Deși CJ avea obligația să facă revizia stației de tratare, acest lucru nu s-a întâmplat. Problemele au apărut încă din 2017, însă oamenii lui Maricel Popa au bătut pasul pe loc. Asocierea Sorain Cecchini Techno SCT – SC Iasicon SA-SC Edil Industry SRL, în următorii cinci ani, va asigura operarea și administrarea stațiilor de transfer a deșeurilor de la Ruginoasa, Bălțați și Hârlău, sortarea deșeurilor municipale în stațiile Ruginoasa, Țuțora și Hârlău, precum și compostarea deșeurilor verzi și tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul stației de la Țuțora. Contractul a fost semnat anul trecut, însă lucrarea a fost lungită pe cât posibil în ciuda defecțiunilor de la stațiile de deșeuri.
Firma de casă Iasicon SA a prins pot după pot de la Maricel Popa în mandatul trecut
Cu toate acestea, una din firmele de casă din siajul lui Popa a primit contractul generos. Iasicon SA, firmă administrată de controversatul Titel Sinescu, a primit și alte contracte de la CJ. Iasicon SA s-a ocupat de Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri, de reabilitarea Muzeului Dosoftei sau de Casa Pogor. Sinescu a luat un milion de euro pentru Casa Pogor, alt milion de euro pentru Casa Muzeelor și circa 800 de mii de euro de la Casa Dosftei. Iar acestea sunt doar câteva exemple în care firma Iasicon SA a câștigat proceduri derulate de CJ Iași în mandatul lui Maricel Popa.